KRVAVO V DRUŽINI

Ivica zadavila mamo in klicala 112

Objavljeno 11. julij 2019 12.22 | Posodobljeno 11. julij 2019 12.22 | Piše: Aleš Andlovič

Obtožena Ivica Kalšek je reševalce sprejela z Dober dan, kar naprej. Pomoč je klicala potem, ko Ivana Dovnik ni dihala že najmanj 20 minut.

Ivica Kalšek je priznala, da je mamo odrinila, ne pa, da jo je s polenom udarila po glavi. FOTO: Aleš Andlovič
MARIBOR – Četudi je bilo pričakovati, da bo usoda 63-letne Ivice Kalšek – obtožnica ji očita umor 88-letne matere Ivane Dovnik – znana že ta teden, se je vendarle zapletlo.

image
Hiša v Ošlju nad Slovensko Bistrico, v kateri je umrla Ivana Dovnik. FOTO: Aleš Andlovič

Včeraj je za zaprtimi vrati razpravne dvorane že drugič pričal izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič. Sodnik Danilo Obersnel je tudi tokrat iz sojenja v delu, ko je pričal psihiater, izključil javnost.
 

Spodbujala jo je k oživljanju


Zato pa so zbrani predstavniki sedme sile lahko poslušali dobrih osem minut dolg posnetek telefonskega klica. Iz poslušanega je razbrati, da je delavka z interventne številke 112 poklicala Kalškovo, potem ko je ta naznanila, da potrebuje pomoč, češ da njena 88-letna mama ne diha.

Že na začetku pogovora je sledil šok, ko je Ivica Kalšek na vprašanje zdravstvene delavke, kako dolgo njena mama ne diha, odgovorila: »Kakšnih 20 minut. Verjetno že kakšno uro.« Kljub nevsakdanjemu odgovoru je ženska obtoženo spodbujala, da bi preverila, ali mama vendarle diha: »Položite jo na hrbet. Prislonite uho na njena usta in opazujte, ali se dviguje prsni koš.«

Toda veliko pomoči od obtožene ni dobila. Najprej jo je za kakšnih 20 sekund zmanjkalo, ko se je vrnila k telefonu, je le mirno dejala: »Nekaj naju je prekinilo.« Nadvse nevsakdanje je bilo nadaljevanje pogovora. Medtem ko je izučena zdravstvena delavka obtoženo glasno spodbujala, naj vendar v določenem ritmu izvaja masažo srca, pravega odziva ni bilo. Vsaj takšen vtis dobi povprečen poslušalec posnetka.

Ivica Kalšek ni bila niti malo zadihana, masaža srca bi jo utrudila. Celo nekoliko nezainteresirano, povsem nezasoplo in mirno je odgovarjala na vprašanje zdravstvene delavke, ki se je na vse pretege ter z glasnim štetjem trudila, da bi jo spodbudila k začetku oživljanja.
Tudi patolog Rajko Kavalar je podvomil, da je bila pokojna Ivana Dovnik oživljana z masažo srca.


Toda največji šok je šele sledil na koncu posnetka telefonskega pogovora. Slišati je bilo, da so na kraj tragedije prispeli reševalci. »Dober dan, kar naprej,« jim je dejala obtožena, kot bi reševalci, ki so prišli reševat življenje njene mame Ivane, prišli le na obisk. Tudi patolog Rajko Kavalar je med svojim pričanjem podvomil, da bi bila pokojna oživljana. Pri slednjem je namreč običajno, da nastanejo vidne sledi, ki kažejo na postopek masaže srca, lahko se tudi polomijo rebra.
 

Po prepiru ruvanje


Je pa Ivica Kalšek tudi v telefonskem pogovoru na številko 112 priznala, da sta se z mamo »prepirali, zatem pa sva se začeli ruvati«. Po mnenju tožilstva je obtožena izpustila, da je tistega dne s polenom po glavi udarila mamo, potem ko ji je ta očitala, da je kriva za smrt brata Stanka (ta je nekaj dni prej storil samomor).
8 minut je trajal pogovor med obtoženo in delavko nujne medicinske pomoči.


Spomnimo, da obtožnica izučeno medicinsko sestro bremeni, da je 1. marca letos v svoji rojstni hiši v Ošlju nad Slovensko Bistrico umorila svojo mater Ivano Dovnik. Najprej naj bi jo s polenom dvakrat udarila po glavi, da je izgubila zavest, nato naj bi jo zadavila. Kot morilsko orodje je uporabila pas predpasnika, ki ga je imela oblečenega pokojna mama. 
Deli s prijatelji