DROGA

Iskal jurčke, našel vedro s konopljo

Silvo Barišić na zatožno klop zaradi pol kilograma konoplje. Belokranjec očitkov ni priznal.
Fotografija: Zdaj je na prestajanju zaporne kazni. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Zdaj je na prestajanju zaporne kazni. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Ne priznam,« je bil na novomeškem okrožnem sodišču kratek 29-letni Silvo Barišić iz Sovinka oziroma Črnomlja. Pravzaprav zdaj biva v Novem mestu, v zaporu, kjer bo odslužil 18-mesečno kazen, tokrat pa je moral na sodišče zaradi očitkov o neupravičeni proizvodnji prepovedanih drog in prometa z njimi. Ko so namreč policisti pred dvema letoma in pol na njegovem domu v Črnomlju opravili hišno preiskavo, so našli več kot pol kilograma posušene konoplje.

Zdaj je na prestajanju zaporne kazni. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Zdaj je na prestajanju zaporne kazni. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
V preiskavi je ponudil res izviren za lase privlečen zagovor. Trdil je namreč, da je šel v gozd na Smuk nabirat jurčke, sredi gozda pa je našel Jupolovo vedro, v katerem je bila konoplja. Seveda je bil najdbe bolj vesel kot gob, predvsem zaradi dejstva, da tudi sam zvije kakšen džojnt. Tako je policistom trdil, da bi vso konopljo porabil sam in da bi jo tudi kljub veliki količini kar hitro pokadil, saj da je na dan potrebuje pet do deset gramov.

A če upoštevamo povprečje, da uživalec za en džojnt porabi največ do pol grama konoplje, torej najdba pomeni, da bi konoplja v vedru zadostovala za več kot tisoč opojnih zvitkov, takšna zaloga pa je zagotovo preveč za enega zasvojenca. Pri tem lahko upoštevamo finančni vidik bere v gozdu, ki nas vodi do sklepa, da je bila ta res bogata. Če bi namreč konopljo prodajal po odmerkih, bi ta lahko nanesla tudi do 5000 evrov.


Policistki, ki sta opravljali hišno preiskavo, trave nista našli v vedru, temveč je je bilo po skoraj vsej hiši. Nekaj je je bilo že zapakirane v različni embalaži in v različnih količinah, nekaj sta je našli v kletni sobi, pa v garaži, v omari na hodniku, celo v spalnici, dejstvo, da jo je imel celo v sušilniku za sadje in na radiatorju, pa vzbuja sum, da jo je tudi sušil.

Če bi očitke iz obtožbe priznal, mu je tožilka Karla Balažic Nahtigal ponudila sedem mesecev zapora, je pa Barišićev zagovornik Kristjan Žalec predlagal izločitev dokazov. Tak predlog je vložil že v ugovoru na obtožnico, a je bil zavrnjen. Da bi razjasnili okoliščine in razloge za hišno preiskavo ter odločili, ali so bili izpolnjeni vsi pogoji zanjo, je odvetnik predlagal, naj sodišče pridobi vso dokumentacijo v zvezi s tem ter da se zasliši policist, ki je vodil postopek z Barišićem pred hišno preiskavo. Takrat naj bi namreč policist zaznal vonj po konoplji, prav zato je bila odrejena preiskava.


Silvo, ki je bil že obsojen zaradi več kaznivih dejanj z elementi nasilja, se je nazadnje znašel na zatožni klopi zaradi nasilja nad bivšo partnerico in zanemarjanja mladoletnega otroka. Njegova bivša partnerica je nasilje prenašala dve leti, ko pa jo je enkrat kar močno pretepel, je temu naredila konec, nasilje prijavila ter prekinila z njim. Zaradi nadlegovanja in groženj je takrat preiskovalni sodnik zanj celo odredil pripor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije