OBSOJEN

Igor je kradel kot sraka

V zapor za leto in tri mesece. Prejšnje pogojne kazni ga niso izučile.
Fotografija: Na bankomatu je z ukradeno kartico v treh mesecih dvignil skupno 450 evrov. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Na bankomatu je z ukradeno kartico v treh mesecih dvignil skupno 450 evrov. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Dolgoprstneža Igorja K., ki se je že večkrat srečal s sodniki, obsodbe, večinoma pogojne, očitno niso naučile, zagotovo pa niso dosegle želenega učinka, saj se je zaradi tatvin znova znašel na zatožni klopi. Tokrat mu je ljubljansko okrožno sodišče določilo leto in tri mesece zaporne kazni.

Z ukradeno kartico trikrat na bankomat

Med septembrom in oktobrom 2017 je brezposelni Igor zagrešil štiri na las podobne velike tatvine, ki jih je sodišče združilo v eno nadaljevano kaznivo dejanje. Najprej je 17. septembra vdrl v zadnji prostor pekarne na ljubljanskih Poljanah in iz garderobne omare tam zaposlene ukradel denarnico. V njej je bilo 350 evrov gotovine, nato pa je z bančno kartico dvignil trikrat po 150 evrov. Prvi dvig je opravil isti dan, druga dva pa 16. oktobra oziroma 16. novembra. V začetku oktobra je vdrl v učilnico Glasbene šole Moste Polje ter ukradel denarnici in kozmetično torbico dveh profesoric klavirja. Poleg dokumentov in bančnih kartic sta imeli v denarnici tudi denar: ena 20, druga 100 evrov. Ker sta v njih imeli tudi dokumente, ki jih je bilo treba preklicati in izdelati nove, znaša skupni znesek škode na njun račun 350 evrov.

Očitno zadovoljen s plenom je čez teden dni znova obiskal glasbeno šolo. Vstopil je skozi službeni vhod in spet poskušal vstopiti v isto učilnico, a je bila tam ena od profesoric. Zato se je odpravil v klet, kjer ima prostore Zavod Salesianum, kjer pa mu je načrte prekrižal vodja zavoda, saj ga je zasačil, ko je pregledoval garderobo zaposlenih.

Profesorici klavirja sta ostali brez denarnice z denarjem in dokumenti. FOTO: Thinkstock
Profesorici klavirja sta ostali brez denarnice z denarjem in dokumenti. FOTO: Thinkstock
Deset dni pozneje je spet udaril, tokrat na ljubljanski stomatološki kliniki. Iz preddverja stranišča v drugem nadstropju je odšel s prenosnim računalnikom, ki ga je tja pred odhodom na stranišče odložil zobozdravnik. S krajo ga je oškodoval za 500 evrov.

Priznal in obžaloval

Marca lani je iz pisarne v hotelu Lev ukradel 500 evrov vreden mobilni telefon samsung S6 edge+.

Igor je očitke priznal na preodbravnavnem naroku in sodišče je njegovo priznanje sprejelo, le da mu je namesto poldrugega leta zapora, kolikor je predlagalo tožilstvo, določilo leto in tri mesece enotne zaporne kazni, sodba pa je pravnomočna. Kot oteževalno okoliščino je sodišče upoštevalo njegovo specialno povratništvo in kontinuirano izvrševanje kaznivih dejanj, kot olajševalno pa odkritosrčno priznanje in obžalovanje. Sodišče mu je naložilo, da mora oškodovancem vrniti skupno 1640 evrov, a glede na to, da je brez premoženja in zaposlitve (zaradi tega so ga oprostili plačila sodnih stroškov), denarja bržkone ne bodo nikoli videli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije