ZAPOR

Igor Bavčar iz zapora v zapor?

Tožilstvo bi Bavčarjevo bivanje za rešetkami podaljšalo za dve leti in pol.
Fotografija: Igor Bavčar se brani, da ni sodeloval pri poslu. FOTO: Nataša Čepar
Odpri galerijo
Igor Bavčar se brani, da ni sodeloval pri poslu. FOTO: Nataša Čepar

KOPER – Danes opoldne bosta nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in Miroslav Golubić, prvi mož povezane družbe Maksime Holding, slišala sodbo zaradi oškodovanja Istrabenza za 3,7 milijona evrov.

Igor Bavčar se brani, da ni sodeloval pri poslu. FOTO: Nataša Čepar
Igor Bavčar se brani, da ni sodeloval pri poslu. FOTO: Nataša Čepar

Tožilstvo namreč trdi, da sta oškodovala Istrabenz tako, da je v terminsko pogodbo med Maksimo Holding in Banko Celje, sklenjeno za čas od julija do decembra 2007, tik pred iztekom vstopil Istrabenz in tako nase prevzel izgubo, nastalo zaradi razlike s tržno vrednostjo delnic Intereurope. Višja državna tožilka Mateja Jadrič Zajec tako za obtoženega Bavčarja zaradi predkaznovanosti zahteva 2,5 leta zapora, za Golubića pa dve leti. Krivdo sicer oba zavračata.
 

Pri poslu ni sodeloval


»Moje delovanje je bilo vselej usmerjeno v korist Istrabenza,« je včeraj dejal Bavčar, ki je zdaj na prestajanju kazni. Med drugim je bilo še slišati, da ta posel ni odstopal od podobnih drugih, ki so jih družbe sklepale v tistem obdobju. Namen pa je bilo pridobiti sredstva za financiranje Istrabenza pri načrtovanem prevzemu Petrola.

Dejal je še, da ni ne odločal ne sodeloval pri Istrabenzovih finančnih poslih in je zaupal svojim strokovnim službam. Podpisoval pa je več deset dokumentov na dan. Njegov odvetnik Aljoša Dežman je med drugim poudaril, da nobena priča ali listinski dokaz ni potrdila, da bi se za konkreten posel Bavčar dogovarjal.

Anka Kozamernik, odvetnica Miroslava Golubića, je dejala, da je tožilstvo posel z Intereuropinimi delnicami obravnavalo zunaj konteksta. Obstajal je tudi drugi del posla, in sicer ko je Istrabenz decembra 2007 odkupil delnice Intereurope od Banke Celje, jih je takoj spet prodal nazaj in jih potem znova odkupil junija 2008.


»V resnici je šlo za fiktivne posle, s katerim je Banka Celje, ki je bila v odnosu do Istrabenza že maksimalno izpostavljena, omogočila Istrabenzu nov kredit, najprej za 14 milijonov, nato pa še za 10 milijonov evrov,« je povedala. Dodala je, da je šlo sicer za premeteno potezo Istrabenzovih finančnikov, a da je za kazenski pregon za ta dejanja že prepozno. Končno izgubo v višini dobrih treh milijonov evrov pa je po njenem mnenju na koncu nosila Maksima Holding. Miroslav Golobić se s tem poslom sicer ni strinjal, a je bil že v odhajanju, zato je naročilo, ki ga je dobil, pač izpolnil in mu je bilo zanj vseeno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije