NEPOBOLJŠLJIVO

Hoteli na območju Pirana: medtem ko so gostje spali, je vstopal v njihove sobe

Predrznega kradljivca so dvakrat dobili.
Fotografija: Simbolična fotografija.
Odpri galerijo
Simbolična fotografija.

PIRAN – Policisti PP Piran so od konca junija na območju Pirana obravnavali več kaznivih dejanj velikih tatvin, ki so bile izvršena na posebno predrzen način. Storilec je, ko so oškodovanci spali v hotelskih sobah, splezal na balkon v prvem in drugem nadstropju in skozi odprta vrata vstopal v notranjost sob ter odtujeval denar in druge vredne predmete. Policisti so že v juliju kazensko ovadili 38-letnega Trboveljčana, nato pa so ugotovili, da takšna kazniva dejanja na enak način izvršuje tudi 39-letni Pirančan, ki je bil že večkrat obravnavan zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in se je pred kratkim vrnil na prostost.

Zavrnjeni policisti

Policisti so ugotovili, da je Pirančan 20. junija letos ob 3.07 v Piranu na Prešernovem nabrežju vlomil v gostinski obrat, odprl pokvarjen trezor, premetal omaro z blagajno in predale, zatem pa odnesel dve natakarski denarnici in nekaj drugih predmetov, vrednih približno 300 evrov. Pri tem je bil posnet z varnostno kamero, na podlagi katere so ga policisti prepoznali. 1. julija so na okrožno državno tožilstvo (ODT) v Kopru tako naslovili pobudo za pridobitev odredbe za hišno preiskavo, ki pa je bila od tožilstva zavrnjena z razlogom, da je takšen poseg v ustavno varovano pravico do nedotakljivosti stanovanja osumljenca nesorazmeren.

Na begu z alkoholom

Pirančan je svoj pohod nadaljeval 13. julija letos. Zjutraj je na plaži v Portorožu s točilnega pulta, kjer so bile zložene alkoholne pijače, ukradel 23 steklenic viskija in 12 steklenic džina, vrednih 970 evrov. Po dejanju so ga zalotili policisti na območju Bernardina (še pred prijavo kaznivega dejanja). V postopku so mu zasegli osem steklenic viskija, za katere se je ugotovilo, da jih je ukradel v Portorožu.

Zaloten

Posebno predrznost je Pirančan pokazal 17. julija letos, ko je ob 5. uri po zunanjosti hotela v Piranu splezal na balkon pritlične sobe in skozi odprta balkonska vrata vstopil v notranjost, kjer ga je zalotila gostja in ga pregnala. A takoj zatem je po zunanji strani hotela splezal na balkon v drugem nadstropju, kjer je skozi odprta balkonska vrata vstopil v notranjost sobe, kjer je spal državljan Nemčije. Iz denarnice, spravljene v nahrbtniku, je ukradel 600 evrov. Ko je zapuščal sobo, ga je na balkonu zalotil oškodovanec, vendar mu je zbežal.

Niso predlagali pripora

Policisti so na podlagi zavarovanih sledi, prepoznav storilca po fotografijah in posnetkov videonadzornih kamer ugotovili, da je kaznivih dejanj utemeljeno osumljen 39-letni Pirančan. Izsledili so ga 30. julija v Piranu in ga privedli v uradne prostore PP Piran, kjer so z njim opravili postopek pridobivanja izjave osumljenca, pa tudi kriminalistično tehnična opravila. Zaradi obstoja ponovitvene nevarnosti (po 3. točki 1. odstavka 201. člena ZKP) so policisti obvestili ODT v Kopru. Tam zoper osumljenca niso predlagali pripora, zaradi česar je bil po zaključku policijskega postopka izpuščen na prostost, kazenska ovadba pa je bila podana po redni poti.

Vrnil denar in pobegnil

Isti 39-letnik je osumljen še za vloma v dve hotelski sobi v Portorožu 4. avgusta. V eni je bil državljan Anglije, v drugi pa državljan Belgije. Storilec je kradel gotovino. Državljan Belgije ga je zasačil in prijel, ta mu je denar vrnil in pobegnil, so zapisali v poročilu PU Koper.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije