POSKUS UBOJA V LJUBLJANI

Hotel se je odseliti, zato ga je zabodla

Objavljeno 10. januar 2019 20.29 | Posodobljeno 10. januar 2019 20.29 | Piše: Aleksander Brudar

Maja Zajec ne prizna poskusa uboja svojega zunajzakonskega partnerja. Pravi, da je Iztoka Štupico hotela prestrašiti, ker je rekel, da se bo odselil.

Maja Zajec krivde ni priznala. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – »Nisem kriva.« Tako kratka je bila 44-letna Maja Zajec iz Ljubljane, ko je včeraj stopila pred ljubljansko okrožno sodnico Ano Testen. »Zanikam dejstvo naklepa, namere. Nisem mu želela škodovati,« je še razlagala obtoženka, ki bo lahko o tem, kaj se je popoldne 29. septembra lani na Sneberski cesti 88 v Ljubljani dogajalo v spalnici stanovanjske hiše, sodnici podrobneje razložila čez 14 dni.
image
Maja Zajec krivde ni priznala. FOTO: Marko Feist

»Ali to drži, da ste v spalnici s kuhinjskim nožem znamke Rogiso, skupne dolžine 33 centimetrov in dolžine rezila približno 20 centimetrov, zabodli Iztoka Štupico, ki je ležal na postelji?« jo je na podlagi obtožnice vprašala sodnica. »Ne,« je dejala Zajčeva in dodala, da je nož res imela v roki, a ne z namenom, kot ji očita tožilec Matej Peterca. Ta ji je v primeru priznanja krivde ponudil pet let zapora. Obtoženka je še povedala, da je zunajzakonski partner dobil zdravniško pomoč, ki jo je sama poklicala.
image
Tožilec Matej Peterca je predlagal pet let zapora v primeru priznanja krivde. FOTO: Marko Feist

Kot izhaja iz obtožnice, ki Zajčevi očita poskus uboja, je Štupico, medtem ko je ta ležal na postelji, zabodla v zgornjo levo polovico prsnega koša ter mu tako povzročila vbodno rano med tretjim in četrtim rebrom, kjer je ostrina noža prebodla steno prsnega koša in pljuča. Le zaradi hitre zdravniške pomoči Iztokovo življenje ni bilo ogroženo. Obtoženka je dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi pomirjeval, poleg tega je imela v krvi med 1,7 in 1,8 g/kg alkohola.​

V afektu ji je rekel, da se bo odselil

Štupica, ki ga včeraj na sodišče ni bilo, si želi, da bi 44-letnica čim prej prišla domov. Sodnica je pojasnila, da ni priglasil nobenega premoženjskopravnega zahtevka, je pa predlagal, da se zoper obtoženko odpravi pripor. »O tem sodišče še ni odločilo,« je povedala Testenova.
Očitno je, da se imata Zajčeva in Štupica kljub vsemu še rada. Prva je v preiskavi povedala, da dejanja ni sprožil prepir, ampak nekaj drugega.

Za kaznivo dejanja uboja je zagrožena kazen od 5 do 15 let zapora. Ker gre za poskus, se storilca lahko kaznuje tudi mileje.

Morda dejstvo, da živita v hiši, v kateri je njen oče pretepal mamo v njeni mladosti. Zato se je ustrašila Iztokovih besed, da bo odšel. Povedala je, da je le naslonila nož na partnerja, nato pa je kar zdrsnil vanj. Zelo se je ustrašila, saj se ni zavedala, da nož lahko s tako lahkoto prodre v telo. Iztoku je tako takoj rekla oprosti, on pa je samo odgovoril, da naj pokliče rešilca. Hotela ga je le prestrašiti.

image
Z nožem je šla nad partnerja. FOTO: Shutterstock

Da sta tistega dne dopoldne pospravljala omare in tudi nekaj spila, je v preiskavi povedal Štupica. Med njima je bila neka napetost. Ko se je vrnil domov, ji je v afektu rekel, da se bo odselil. Šel je v sobo, legel na posteljo, in sicer tako, da je imel noge na tleh. Nenadoma je bila Zajčeva nad njim, a ni nič mahala z nožem. Skočil je pokonci in začutil bolečino, šele nato je videl, kaj ima partnerica v roki. Nastala je panika na obeh straneh; Zajčeva mu je rekla, da tega ni hotela, on pa ji je, kot je povedal v preiskavi, to verjel.

5 let zapora je tožilec predlagal Maji Zajec, če bi priznala krivdo.

Obtoženkina zagovornica Alenka Cerar je včeraj predlagala, da naj sodišče pridobi majico, ki jo je takrat imel oblečeno oškodovanec. Spomnila je na njegove besede iz preiskave, da majica skoraj ni bila okrvavljena in da to tudi dokazuje, da ni krvavitev ni bila huda oziroma vbod ni bil globok. Predlagala je tudi zaslišanje izvedenke psihiatrične stroke Karin Sernec, ta je v svojem izvidu omenila, da je bilo pri dejanju več vzrokov in naključij, ki so se sešteli, in da tako pri njej ni podana ponovitvena nevarnost. 
Deli s prijatelji