POSKUS UBOJA

Helena sploh ni vedela, da jo je zabodel

Objavljeno 05. december 2018 21.10 | Posodobljeno 05. december 2018 21.10 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Albinu Mlakarju sodijo za poskus uboja Helene Virant

Albina Mlakarja so na sodišče pripeljali s poškodovano roko. FOTOgrafiji: Nada Černič Cvetanovski
KRŠKO – Pet mesecev je že v priporu 72-letni Albin Mlakar s Telč pri Sevnici, ki je v začetku vročega julija letos z nožem obračunal s ta mlado, 46-letno Heleno Virant, ker mu ni pripravila večerje. Veliko raje bi bil v hišnem priporu v Novem mestu, kjer ima prijateljico, a kaj ko sodnik Gojmir Pešec nima posluha za njegove želje. Glede na kaznivo dejanje, poskus uboja, za kar je zagrožena visoka zaporna kazen, bo po vsej verjetnosti do pravnomočnosti sodbe ostal v priporu.
image
Albina Mlakarja so na sodišče pripeljali s poškodovano roko. FOTOgrafiji: Nada Černič Cvetanovski

Tretjega julija letos je Mlakar ves dan kosil s kosilnico na nitko na travniku in v vinogradu. Ko se je po osmi uri zvečer utrujen in lačen vrnil z dela, je pričakoval večerjo. Vprašal je ta mlado, ali je kaj za jesti, pa je rekla, da ne in da so zrezki, ki so bili pripravljeni, narejeni za naslednji dan. Kot je na sodišču povedal Mlakar, si je hotel pogreti zrezke, Helena pa mu je iztrgala posodo iz rok in ga porinila v štedilnik. Prerivala sta se in on je padel. Ne spominja se, da je pograbil nož in jo zabodel, ve le, da je šel ven, sedel na stopnice ter čakal sina, da pride iz službe. Šele policisti so mu povedali, kaj je storil.

Tudi Helena, ki ima za spoznanje drugačno zgodbo o nesrečnih zrezkih, ni čutila, da jo je tast zabodel. Povedala je, da je zvečer prišel domov in začel greti zrezke, pa mu je povedala, naj si pogreje le toliko, kot bo pojedel, ne pa vsega, saj je to hrana za naslednji dan. Očital ji je, da kuha same pomije, pa mu je zabrusila, naj si potem kuha sam. Albin naj bi jo udaril po glavi, odrinila ga je, opotekel se je in padel. Potem je vstal in ona je zbežala v noč, ne vedoč, da jo je zabodel. Le okus po krvi je imela v ustih in dihati ni mogla. Iz teme ob kozolcu je videla obtoženega, da je šel v garažo in nekaj prinesel iz nje, po njenem je bila železna palica, s katero naj bi jo pokončal. Zaradi hude poškodbe je bila v bolnišnici deset dni, rešila jo je hitra medicinska pomoč. Zdaj razmišlja o odškodnini, ki naj bi ji jo za vse hudo plačal tast.
image
Zgodilo se je na Telčah pri Sevnici.

Sodišče je zaslišalo vrsto prič, predvsem sosede, ki so tistega dne videli obtoženega Albina in se z njim pogovarjali, da bi povedali, ali je bil pijan in kakšen je njegov odnos do alkohola na splošno. Glede na to, da se dogodka ne spominja, in glede na njegovo pitje poskuša obramba dokazovati, da je alkoholik in da naj bi bil v času storitve kaznivega dejanja neprišteven ali vsaj bistveno zmanjšano prišteven, kar bi bila olajševalna okoliščina, ki bi omilila njegovo kazen.
Očital ji je, da kuha same pomije, pa mu je zabrusila, naj si potem kuha sam.


Za tovrstna kazniva dejanja je zagrožena kazen do 15 let zapora, ker gre za poskus, je lahko milejša. A sosedje, ki so se zvrstili na prostoru za priče, so mu pravzaprav naredili medvedjo uslugo. O Albinu niso hoteli povedati nič grdega, sploh pa ne, da je pijanec. Vsi po vrsti so zagotavljali, da včasih res kaj popije, včasih tudi kaj preveč, kdo pa ne, in da je prijazen sosed, ki rad priskoči na pomoč. Nikoli ga niso videli nasilnega, no, s ta mlado sta se večkrat kaj spričkala in tudi grozil ji je menda že. 
Deli s prijatelji