SLA PO DENARJU

Grozljivka v Piranu: ugrabljenega slekli in porezali

Trije v priporu. Storilcem grozi do osem let zapora.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Oste Bakal

31. maja letos je v prostore postaje Koper vstopil 36-letni Koprčan in prijavil, da so na njegov domači naslov prišli neznanci, ki so ga ugrabili in odpeljali na območje Pirana. »Tam so z grožnjo, da ga bodo z nožem porezali po telesu, poskušali doseči, da bi jim izročil denar, ki naj bi ga dolgoval neugotovljeni osebi. Ker jim oškodovanec denarja ni izročil, so svoje grožnje podkrepili na način, da so od njega zahtevali, naj se sleče do golega, in ga z nožem porezali po različnih delih telesa. Ker kljub temu od 36-letnika denarja niso dobili, so ga pustili golega na območju Pirana, od koder je na pomoč poklical ženo,« javljajo iz PU Koper.

Po podani ovadbi je oškodovanec v naslednjih dneh na ženin telefon začel prejemati klice ugrabiteljev, ki so ga pozivali, naj jim nemudoma prinese denar, ki naj bi ga dolgoval. Postopek so prevzeli koprski kriminalisti in v naslednjih dneh z zbiranjem obvestil in dokazov identificirali 41-letnega moškega z območja Sežane ter 31- in 32-letnega moška z območja Postojne, za katere je obstajal utemeljen sum, da so izvršili opisano kaznivo dejanje. 24. junija so kriminalisti pristopili k prijetju osumljenih in izvedbi hišnih preiskav na naslovih bivanja.

Pred izvedbo hišnih preiskav so koprski kriminalisti ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je eden od prijetih sodeloval pri storitvi še najmanj treh kaznivih dejanja velike tatvine, ki so bile v juniju izvršene v različnih trgovinah istega podjetja na območju Obale.

Z ukradenim na črni trg

Policijska uprava Koper je namreč v juniju letos obravnavala serijo štirih vlomov, izvršenih v trgovinah podjetja, na obalnem območju. Vsi so bili izvršeni z vlomi skozi vhodna vrata in s krajami večje količine tobačnih izdelkov. Prvo od kaznivih dejanj je bilo izvršeno na območju Izole v dopoldanskem času na nedeljo, preostala tri pa v poznem večernem času na območju Kopra. Prva dva vloma sta izvršila dva storilca, medtem ko je druga dva izvršil le eden od njiju.

Kriminalisti predvidevajo, da sta vlomilca ukradene tobačne izdelke razpečevala na črnem trgu. Podjetje sta z vlomi oškodovala za več kot 7.000 evrov.

Policijska preiskava je pokazala, da sta prvi dve vlomni tatvini v trgovine skupaj izvršila dva moška, že omenjena 41-letnik z območja Sežane, sicer že obravnavan zaradi istovrstnih kaznivih dejanj, in 31-letnik z območja Postojne, ki sta junija neprijavljena bivala v najetem stanovanju na območju Kopra. Drugi dve kaznivi dejanji pa je samostojno izvršil Sežančan.

Od ugrabitve do izsiljevanja

Vsi trije so bili 25. junija s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja ugrabitve, ki je bilo v nadaljevanju prekvalificirano v kaznivo dejanje izsiljevanja, privedeni na zaslišanje k preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Kopru, kjer jim je bil odrejen pripor. Podana kazenska ovadba je bila v nadaljevanju dopolnjena, saj so koprski kriminalisti identificirali še 41-letnega moškega z območja Dekanov, ki je pri kaznivem dejanju sodeloval tako, da je neposredne storilce napeljeval k izvršitvi kaznivega dejanja.

Po dodatno zbranih obvestilih in dokazih je bila v začetku oktobra zoper 41-letnega moškega z območja Sežane na okrožno državno tožilstvo v Kopru podana kazenska ovadba, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve štirih kaznivih dejanj velikih tatvin – vlomov v trgovine, v dveh primerih v sostorilstvu z 31-letnim moškim z območja Postojne, ki je bil zato prav tako kazensko ovaden.

Do osem let zapora

Za kaznivo dejanje velike tatvin po 1. odstavku 205. člena kazenskega zakonika je zagrožena kazen do pet let zapora, za kaznivo dejanje izsiljevanja po 3. odstavku 218. členu kazenskega zakonika pa kazen do osem let zapora, poroča PU Koper.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije