PRED TRGOVINO

Grozljivka v Mariboru: dojenčka in 3-letnika pustil sama v vročem avtu

Objavljeno 19. julij 2019 20.30 | Posodobljeno 19. julij 2019 20.30 | Piše: Tomica Šuljić

Prizor pred nakupovalnim središčem povzročil zgražanje. Policije ni poklical nihče.

Otroka sta bila v avtu sama. FOTO: Facebook
MARIBOR – Nedavno nas je pretresla zgodba iz Hrvaške, ko je oče v Rovinju pustil deklico dve uri v zaklenjenem avtomobilu na žgočem soncu, nesrečnica pa je po nekaj dneh izgubila boj za življenje. Tudi na Gorenjskem sta policista pred štirimi poletji iz razgretega zaklenjenega avtomobila, parkiranega na vročem soncu pred trgovskim centrom, rešila povsem dehidriranega in ogroženega otroka; za to reševanje sta pozneje prejela medalji za hrabrost in požrtvovalnost. A starši se očitno ne naučijo veliko iz tuje nesreče.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za eno minuto. FOTO: Guliver/Getty Images

Prizor, ki so ga mimoidoči lahko opazovali v sredinem popoldnevu v okolici velikega mariborskega nakupovalnega središča, je bil presunljiv: na sprednjem sedežu parkiranega srebrnega avtomobila je bila pripasana lupinica za dojenčke, iz katere so molele bose nogice. Po zaznavi avtorja fotografije je bil otrok tudi na zadnjem sedežu: »Spredaj je dojenček, še ne eno leto star, zadaj otrok, približno tri leta, ki dojenčku daje piti,« je pojasnil občan, ki še navaja, da sta bila otroka v avtomobilu, katerega okno je bilo resda odprto – a glede na zapis avtorja fotografije je bila temperatura v zraku takrat okoli 25 stopinj Celzija.

»Težko mi je zbrati besede za tako dejanje,« je avtor fotografije začel v zapisu; kot pravi, je opazil prizor ter ga dokumentiral. Ko je hotel poklicati policijo, da je opazil otroka v avtu – kot velevajo med drugim navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) –, pa naj bi dve gospe ob njem dejali, da sta že klicali interventno številko. Možakar zato ni poklical mož v modrem, ampak je čakal ob vozilu, a pravi, da ni bilo »vsaj 20 minut nikogar od nikoder«. Ker je imel obveznosti, je moral naprej – a se je pozneje upravičeno spraševal: »Če ti je otrok v napoto oziroma ovira, ko greš v nakupovanje, potem ne vem, zakaj imaš dva ... Res ne najdem sopomenke, ki bi opisala tako osebo.«

Bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo!

Ob precej burni razpravi (in obsojanju odsotnega roditelja na družabnem omrežju facebook) pa jo je voznik oziroma eden od staršev, ki je otroka pustil v zaklenjenem vozilu, tokrat odnesel precej poceni. Ob tem, da so otroka opazili in opazovali drugi občani, se je izkazalo, da policija o tem dogodku ni prejela klica: »Pregledali smo zapise vseh prejetih obvestil na interventno telefonsko številko policije 113, ki so terjali ukrepanje policije, od 00.00, 15. julija 2019, do danes, vendar takega klica nimamo zabeleženega,« je pojasnil Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na mariborski policijski upravi. Avtor fotografije pa je opozoril, da je okno avtomobila sicer bilo odprto: »Kaj boš, ko se enkrat vrneš do avta in otroka ne bo tam?« se je črnogledo spraševal.

Navodila, ki jih je objavil NIJZ, so zelo jasna: »Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za eno minuto.« Ne otroka, ne starejšega ali bolnega človeka, ne živali! Nadalje opozarjajo, da malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti; ne pomaga niti prejšnje hlajenje s klimo (ker se v nekaj minutah temperatura v vozilu izenači z zunanjo.) Glavno vodilo, ki ga lahko upoštevamo vsi, pa se glasi: »Bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo!« In naslednjič, ko opazite tak prizor, sami pokličite 113! 
Deli s prijatelji