GROŽNJE

Grozil, da bo poklal policiste

David Rovan z nožem nad domače, ker mu nihče ni verjel, da je zadel na loteriji.
Fotografija: »Kar sem storil, bom obžaloval vse življenje,« je v zagovoru poudaril Rovan in dodal, da je to najverjetneje posledica njegove večletne zasvojenosti z mamili in alkoholom. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
»Kar sem storil, bom obžaloval vse življenje,« je v zagovoru poudaril Rovan in dodal, da je to najverjetneje posledica njegove večletne zasvojenosti z mamili in alkoholom. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – »Dajte! Čim prej pridite v Logatec. Ker mulc nori!« »Pijan je. Še mater je nekaj porezal. Je vsa krvava.« Tako se začne posnetek klica na številko 113 27. maja 2017 iz hiše v Logatcu. Storilec je bil takrat 35-letni David Rovan.

Pod vplivom alkohola se je z nožem znesel nad mamo, babico in stricem. Prvima dvema je prizadejal po eno ureznino, stricu pa z rezilom, dolgim 18 centimetrov, tri. »Zamahi z nožem so bili relativno nizke intenzitete, ne takšni, da bi lahko povzročili hujše poškodbe,« je menil sodni izvedenec za medicino dr. Vladimir Senekovič ter pripomnil, da je šlo bolj za strašilne ureznine kot za resen in krut napad na sočloveka.

Rovan se ni pomiril niti po prihodu policistov, saj se je ob aretaciji upiral in jim grozil. Zato se mora na sodišču zagovarjati za štiri kazniva dejanja: poskus uboja (stric), povzročitve dveh lahkih telesnih poškodb (mama in babica) ter preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (policisti). Vsa storjena v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Tistega dne je na 113 klical Rovanov stric, ki mu je podivjanega Davida uspelo obvladati in zadržati do prihoda policistov. Po uvodnih besedah klica ni prekinil, zaradi česar je celotno dogajanje ostalo posneto. Sodni izvedenec Tomaž Šef je zaradi slabe kakovosti posnetka naredil njegov prepis. A ker se obrambi zastavlja še kar veliko vprašanj, bo moral nanje konec meseca odgovoriti še v sodni dvorani.
Z nožem se je spravil nad mamo, babico in strica. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Z nožem se je spravil nad mamo, babico in strica. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Na posnetku je mogoče slišati, kako je stric Davidu govoril, da je porezal tudi njega, a mu obtoženi sprva tega ni verjel. »Dej, no, ne me tolči. Oprosti. Usedi se, prosim. A mi oprostiš, a mi boš kdaj oprostil,« je med drugim Rovan še nagovarjal strica. »Ne, ne bom ti,« mu je odgovoril stric. »Zdaj te bodo odpeljali. Gotov si!«

David se kljub temu še vedno ni umiril. Prosil je celo za pivo. »Naj pride kdor koli. Če bo kdo prišel, bom začel klati! Vse policaje bom poklal,« je grozil in dodal, da bo to storil z »uno taveliko sekiro«. »V arest boš šel,« je bil jasen stric. Obtoženi pa: »Mati je vsega kriva, ker mi ni hotela dati piva.« Pa tudi, da je vse to storil, »zato ker mi nihče ni verjel, da sem na loteriji zadel. V ponedeljek grem dvignit.« Dodal je, da bo z loterijskim zadetkom »celo vas častil«.

Vse skupaj se je začelo dopoldne tistega dne, ko je babica vnuku naročila, naj gre v trgovino po jajca. Ustavil se je v bifeju v Mercatorju ter popival s prijateljema. Že zjutraj naj bi odvisnik spil metadon, pozneje dva decilitra žganja in kar 12 piv. Ko se je naposled le odpravil domov, je bil tako pijan, da ni mogel voziti kolesa, ampak ga je potiskal ob sebi, je povedal v zagovoru.


Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni hotela dati piva, in da je pogoltnil kopico pomirjeval. Nato pa se menda ne spominja ničesar vse do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj spusti nož. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije