Granate v vinogradih

Na ozemlju naše države še veliko ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev.
Fotografija: Za pravo dramo je v Mariboru poskrbela najdba več bomb. FOTO: Mestna občina Maribor
Odpri galerijo
Za pravo dramo je v Mariboru poskrbela najdba več bomb. FOTO: Mestna občina Maribor

Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) je imela v torek pester dan. Nič čudnega, saj je na ozemlju naše države še veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prve in druge svetovne vojne pa tudi vojne za Slovenijo – spomin na dramo, ki jo je pred nekaj meseci povzročila najdba letalskih bomb v Mariboru, je najbrž še kako živ. Med najdbami je sicer po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb. »Največja verjetnost, da bomo naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva, je na območju severnoprimorske regije, kjer je med prvo svetovno vojno potekala soška fronta,« pojasnjujejo.

Veliko dela

V torek je bilo na območju izpostave Nova Gorica torej pestro, vse najdbe, ki so jih našli, pa so izvirale iz prve svetovne vojne. Nekaj minut pred deveto zjutraj so v Biljah v občini Miren-Kostanjevica po poročanju republiškega centra za obveščanje naleteli na italijansko topovsko granato kalibra 149 milimetrov, težko 41 kilogramov. Uro in pol pozneje pa so nad Biljami pri urejanju vinograda naleteli na še eno italijansko topovsko granato kalibra 149 milimetrov, težko 39 kilogramov, in italijansko minometno granato kalibra 152 milimetrov, težko 40 kilogramov. A še ni bilo konec. Malo po 11. uri so tako nad naseljem Loke v občini Nova Gorica, prav tako pri urejanju vinograda, naleteli na italijansko topovsko granato kalibra 210 milimetrov, težko 103 kilograme. Malo pred poltretjo popoldne pa je v Lokvicah v občini Miren-Kostanjevica občan naletel na deset neeksplodiranih topovskih granat kalibra 75 in 80 milimetrov skupne mase skoraj 68 kilogramov. Za vse nevarne najdbe so poskrbeli pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Najpogostejše najdbe NUS v Republiki Sloveniji FOTO: URSZR
Najpogostejše najdbe NUS v Republiki Sloveniji FOTO: URSZR

V URSZR opozarjajo, da so vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, nevarna in lahko ob nepravilnem ravnanju eksplodirajo. »Med neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi najdemo takšna, ki se zaradi različnih vzrokov niso aktivirala, in takšna, ki so bila odvržena, namenoma nastavljena ali podtaknjena,« opozarjajo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije