ZAGROŽENA KAZEN

Gorenjski policisti na šoli, poglejte, kaj so zasegli otroku

Policisti pozivajo k previdnosti pri nakupu in uporabi pirotehničnih izdelkov.
Fotografija: Policija je primer iz ene izmed šol pohvalila kot dober primer odgovornega ravnanja. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Policija je primer iz ene izmed šol pohvalila kot dober primer odgovornega ravnanja. FOTO: Roman Šipić, Delo

Gorenjski policisti so v torek zasegli 452 kosov pirotehnike. Gre za petarde tipov pirat in cobra. Vse spadajo v kategorijo F2. Prodaja, posest in uporaba teh pirotehničnih izdelkov so prepovedane in pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, poroča PU Kranj.

Zaseženi pirotehnični izdelki. FOTO: Policija
Zaseženi pirotehnični izdelki. FOTO: Policija
Policija take predmete zaseže tudi, če niso storilčeva last. Del petard je bil po prijavi zasežen v eni od šol, drugi del pa so policistom po seznanitvi s postopkom proti otroku izročili starši. To je izjemno dober primer odgovornega ravnanja šole in staršev, dodajajo pri PU Kranj. O dejanju otroka bodo policisti seznanili pristojni center za socialno delo.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Policisti ob tem opozarjajo:
– Kupujte le originalne izdelke pri pooblaščenih prodajalcih.
– Če uporabljate pirotehniko, izberite kraj, kjer ne boste motili drugih.
– Pri uporabi pirotehnike ni prostora za alkohol, droge ali objestnost.
– Med lanskimi prazniki so bile na območju Slovenije hudo poškodovane tri osebe.
– Prepovedano je: predelovati pirotehnične izdelke zaradi večjega učinka; uporabljati pirotehnične izdelke v drugih predmetih; izdelovati pirotehnične izdelke ali zmesi in imeti v posesti take izdelke; preprodajati pirotehnične izdelke.

Med lanskoletnimi božično-novoletnimi prazniki je bilo zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov poškodovanih osem oseb, od tega štirje mladoletniki. Policisti so obravnavali 66 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, pri tem pa zasegli 6071 kosov pirotehničnih izdelkov.

Pirotehnična sredstva pa niso lahko nevarna samo za uporabnike in njihovo okolico, zaradi pokov v decembsrkih dneh hudo trpijo tudi živali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije