JUNAK

Gledal smrti v oči: pogumni sosed Branko ni okleval

​S silo telesa je razbil vrata stanovanja in rešil moškega. 
Fotografija: Branko Zupanc. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Branko Zupanc. FOTO: PU Novo mesto

BREŽICE – Branko Zupanc, policist s PMP Dobova je v petek dopoldne, ko ni bil v službi, ravnal kot velik junak, ko je v več stanovanjskem objektu v Brežicah, kjer živi, slišal krike sosede, da gori. Takoj se je odzval in stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega že valil gost črn dim. Brankova partnerica je o požaru obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozvala, naj zapustijo objekt. Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto je iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda.

Branko Zupanc. FOTO: PU Novo mesto
Branko Zupanc. FOTO: PU Novo mesto
S silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena. Gasilske izkušnje so mu narekovale, da se je po tleh, kjer je manj dima, skušal splaziti v smeri, od koder je bilo slišati stokanje moškega. S skrajnimi močmi je zadrževal dih, vendar mu ni uspelo priti do njega. Hitro se je vrnil na hodnik, potem pa z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Pričel je gasiti in pozval soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se skuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Branko pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal. Tedaj so tja že prispeli njegovi kolegi policisti in kolegi gasilci iz PGD Brežice mesto. Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih je bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno. V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Branko, vendar je z njim vse v redu in je že v domači oskrbi.

Kljub temu da je tak heroj, pa se skromni Branko (policist z 29-letnimi izkušnjami in predan gasilec) ne želi izpostavljati. Pravi, da ni storil nič izjemnega. So pa zapisali pri PU Novo mesto: »Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije