PRETRESLJIVE PODROBNOSTI

Franc spečo ženo zadušil z blazino

Objavljeno 15. december 2018 13.30 | Posodobljeno 15. december 2018 14.09 | Piše: Boštjan Celec
Zakaj je 56-letni Franc Hlastan vzel življenje 48-letni Cirili? Objavljamo pretresljive podrobnosti o zločinu v Notranjih Goricah
Franc naj bi pred časom vložil zahtevek za ločitev od Cirile.
NOTRANJE GORICE, LJUBLJANA – Na preiskovalnem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani je ta teden steklo sodno preiskovanje 56-letnega Franca Hlastana iz Notranjih Goric. O tem, ali in za katero kaznivo dejanje ga bo doletela obtožba, bodo po zaključku preiskave odločali tožilci, policisti pa so ga kazensko ovadili zaradi umora na zahrbten način; za to dejanje je zagrožena zaporna kazen od 15 do 30 let. Osumljenec je po naših informacijah pred preiskovalnim sodnikom molčal, saj se zaradi pretresenosti naj še ne bi bil sposoben zagovarjati. Sodnik ga je poslal v pripor, neuradno zaradi ponovitvene nevarnosti.

Vzel vzglavnik in šel v spalnico

Zločin je prejšnji ponedeljek pretresel Notranje Gorice v občini Brezovica, Franc naj bi na njunem domu umoril svojo 48-letno ženo Cirilo Hlastan Ribič, mater njunih sinov, starih 18 in 21 let.
Tretjega decembra je Operativno-komunikacijski center Ljubljana nekaj minut pred tretjo uro popoldne prejel klic moškega, ki se je predstavil kot Franc Hlastan in sporočil, da je ubil svojo ženo. Do hiše Hlastanovih na Podpeški cesti je bilo napotenih več policijskih patrulj, Franca so aretirali, v spalnici pa so na postelji zares našli mrtvo žensko, ki je imela glavo pokrito s črno vrečko za smeti.

image
Cirila Hlastan Ribič je bila umorjena na zahrbten način, menijo preiskovalci zločinov. FOTO: BLAŽ SAMEC

Kot naj bi osumljenec povedal po prijetju, bi morala tega dne skupaj oditi na Poljanski nasip, da bi se dogovorili za nadaljnje zdravljenje žene, ki naj bi imela težave z odvisnostjo od psihoaktivnih snovi in alkohola. Franc naj bi jo zjutraj rotil, naj se znova odloči za zdravljenje na psihiatrični kliniki, a naj bi odšla od doma in se za kratek čas vrnila okrog poldneva, znova odšla ter domov spet prišla okrog 14. ure. S seboj naj bi imela vrečko s steklenico piva.

V spalnici je zaspala, Franc pa naj bi v dnevni sobi vzel vzglavnik, zavit v nepredušno polivinilasto vrečko, stopil do speče žene, ji na obraz z eno roko pritisnil vzglavnik, z drugo pa jo prijel za vrat, ki ga je stiskal toliko časa, da je prenehala dihati.

Umrla je zaradi zadušitve, naj bi pokazali tudi prvi izsledki obdukcije.
Po prepričanju preiskovalcev zločinov je šlo torej za umor na zahrbten način, saj speča ženska napada ni mogla pričakovati in se ni mogla braniti, pa tudi sicer je bila v slabem telesnem in duševnem stanju zaradi vpliva psihoaktivnih snovi in alkohola.

Zdravljenja niso pomagala

Po zločinu je torej Hlastan poklical policiste in prijavil svoje dejanje, še prej pa stopil do mlajšega sina, ki je bil takrat doma, in mu dejal, naj takoj odide od doma ter se odpravi k bratu, ki dela v Ljubljani. Osemnajstletnik je povedal, da je mama okrog dveh popoldne prišla domov pijana. V kritičnem času je igral igrice in kakršnega koli morebitnega prepira med materjo in očetom ni slišal. Nenadoma pa je v njegovo sobo vstopil oče, tresel se je in jokal, naročil mu je, naj odide iz hiše. Da se je doma moralo zgoditi nekaj zelo hudega, pa je zagotovo zaslutil, ko je iz avtobusa videl, da proti Notranjim Goricam drvi kar nekaj policijskih vozil.

image
Franc naj bi pred časom vložil zahtevek za ločitev od Cirile.

Sinova sta vedela povedati, da se je mati zaradi svojih težav že večkrat zdravila v psihiatričnih ustanovah, a zdravljenje naj ne bi bilo uspešno. Z zadnjega zdravljenja, ki naj bi trajalo več tednov, naj bi bila odpuščena le nekaj dni pred tragedijo, a naj bi kot običajno znova takoj posegla po psihoaktivnih snoveh in alkoholu. V zadnjih dneh naj bi bila še dvakrat na psihiatrični kliniki, kjer pa naj je ne bi bili pripravljeni sprejeti.

Zaradi odvisnosti naj bi doma večkrat razgrajala in se prepirala, svojim najbližjim pa naj bi celo jemala denar. Trpela naj bi vsa družina, še zlasti oče, ki pa je poskušal kljub vsemu normalno hoditi v službo, kot zdravstveni tehnik je bil zaposlen v bolnišnici. Kako nevzdržne razmere so očitno vladale pri Hlastanovih v Notranjih Goricah, pa priča tudi podatek, da naj bi Franc pred kratkim vložil zahtevek za razvezo zakonskega razmerja s Cirilo. V nadaljnjem pravnem postopku v tej žalostni zgodbi bodo zasliševali priče, postavili bodo več sodnih izvedencev, zagotovo tudi strokovnjaka za psihiatrijo.
8 umorov ali ubojev se je letos zgodilo v družinskem krogu.
Deli s prijatelji