HULIGANI

FOTO: Viole razbijale vsepovprek in strašile mamice z otroki

Pomurski policisti pri obravnavi navijačev uporabili silo, med kršitelji tudi mladoletniki.
Fotografija: Divjanje huliganov. FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.

MURSKA SOBOTA – Čeprav sodi med najbolj nogometna mesta v Sloveniji, kjer imajo mnogi radi najpomembnejšo postransko stvar na svetu, v prekmurski prestolnici Murski Soboti v zadnjih letih niso beležili odmevnejših »nešportnih« dogodkov, ki bi jih povzročili navijači.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.

Žal pa se je stanje spremenilo prav zadnjo nedeljo v letošnjem aprilu, ko je bil v soboški Fazaneriji prekmursko-štajerski spopad, ki sodi med najpomembnejše derbije slovenskega prvoligaškega nogometa v tej sezoni, med nogometnima ekipama NK Mura in NK Maribor.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.

Javno prireditev, ki si jo je ogledalo okoli 5.000 gledalcev, je policija z vidika varnosti ocenila kot dogodek srednjega tveganja in je bila varovana v skladu s sprejetim načrtom.

Tokrat pa so razočarali »navijači« gostujoče ekipe iz Maribora, ki so že pred prihodom na stadion razdejali gostinski lokal v središču mesta, kjer takrat menda ni bilo domačih navijačev, če so že želeli z njimi obračunati.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.

Razgnali so goste lokala, po trditvah očividcev je šlo predvsem za mamice z majhnimi otroki, in uničili skoraj ves lokal, zlasti njegovo teraso, kjer je tudi gorelo. Ob tem je bilo vroče tudi med samo tekmo na stadionu, a brez kakšnih hujših kršitev, ki pa so se nadaljevale tudi po tekmi. Po trditvah glavnine Viol naj to ne bi bili člani organizirane štajerske navijaške skupine.

Kakor koli že, policisti so med varovanjem tekme imeli veliko dela. Tako so med drugim obravnavali tri kazniva dejanja poškodovanje tuje stvari in kar 34 kršiteljev je kršilo določila zakona o javnem redu in miru (neupoštevanje ukazov policistov, nedostojno vedenje ipd.).

Za 29 kršitev so bile izrečene globe, za pet mladoletnih kršiteljev pa bodo podani obdolžilni predlogi. Policisti so v policijskih postopkih 12-krat uporabili prisilna sredstva, in sicer petkrat sredstva za vezanje in vklepanje in sedemkrat telesno silo. V dveh primerih je bila zasežena neznana snov (sum prepovedane droge).

Vse okoliščine množične kršitve policisti še preverjajo in bodo po vseh zbranih obvestilih izvedli ustrezne ukrepe. Ob tem želimo opozoriti, da je vsakršno nasilno ravnanje prepovedano. Nanj se bo policija tudi v prihodnje odzvala z vsemi zakonskimi pooblastili, je povedala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.


Kluba, ki se zavedata kako pomembni so navijači, sta v takih primerih nemočna. Lahko le poskrbijo za red na stadionih, po mestu pa je nekoliko težje. V vsakem primeru pa bi se tudi navijači morali zavedati, da z razbijanjem in uničevanjem ne povzročajo škode samo lastnikom oziroma družbi, temveč tudi sebi in predvsem svojim klubom.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.
Divjanje huliganov. FOTO: O. B.

Sicer pa imajo klubi veliko stroškov tudi s plačevanjem varovanja tekem, saj je, denimo, srečanje Mure in Maribora varovalo več kot 200 ljudi, natančneje 140 policistov, 50 varnostnikov in 40 rediteljev.                                                                                                                                              

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije