UMRLI TRIJE SOPOTNIKI

FOTO: Vidko, Zdenko, Gorazd in Matjaž leteli 23 metrov po zraku

Objavljeno 15. april 2019 07.30 | Posodobljeno 15. april 2019 07.30 | Piše: Tomica Šuljić

Grozljiva tragedija na Kobariškem, umrli trije sopotniki. Voznika je zaradi prevelike hitrosti zaneslo s ceste v lipo.

Gasilci so bili hitri, a niso mogli več pomagati ukleščenim sopotnikom. FOTO: PGD Kobarid
STANOVIŠČE – Vas Stanovišče leži v hribu Breginjskega kota, v najzahodnejši krajevni skupnosti v Sloveniji. Veliko ljudi pride blizu tega kraja, ko se odpravi do slovite Hiše Franko, ki je oddaljena kakšnih deset kilometrov od vasi, ki je v preteklosti že doživela svoja gorja. A pomniki talcem in potres, ki je pred desetletji skoraj izbrisal bližnji Breginj, so minuli konec tedna dobili svež bridek spomin, ki bo po sobotni hudi prometni nesreči – kot je povedal eden od krajanov – »preživele spremljal do smrti kot senca«.
image
Gasilci so bili hitri, a niso mogli več pomagati ukleščenim sopotnikom. FOTO: PGD Kobarid

Sobota, pravijo, ni bila po ničemer posebna; niti ni deževalo, kot marsikje drugod po državi. Resda pa je cesta iz Stanovišča precej vijugasta, nepregledna in po njej se vozi počasi. In po tej cesti so se v popoldnevu odpravili štirje vaščani: za volanom audija A6 je sedel 52-letni Vidko Filipič; ob njem sta bila še njegova sokrajana Zdenko Zalokar in Gorazd Kramar, četrti v vozilu je bil možakar z imenom Matjaž, ki naj bi se na zahod Severne Primorske v Stanovišče priselil z Jesenic. Nekaj pred pol četrto popoldne se je četverica odpeljala proti dolini.
78 metrov je po trku letel, drsel in se prevračal audi.


Po vijugastem spustu se iz Stanovišča pride v krožišče, od tam pa pot od Starega sela proti Kobaridu vodi skozi drevored. Cesta je precej ravna in nihče tam ne vozi počasi. »Te lipe so jih že dosti na zadnjo pot spravile, pa še jih bodo,« je povedal starejši možakar, ki biva v eni vasic Breginjskega kota. In ko je Filipič pripeljal iz Starega sela, je malo za Hišo Franko pripeljal v blagi ovinek. Nadaljevanje vožnje opisuje Dean Božnik z novogoriške policijske uprave: »Potem ko je pripeljal iz blagega levega ovinka, je vozil s tako hitrostjo, da vozila ni mogel več obvladovati, zato ga je zaneslo desno zunaj vozišča.«
Vas je šla na pol.


Policija ugotavlja, da je Filipič z desnim bokom audija najprej trčil v lipo, nakar ga je dvignilo v zrak – na asfalt je padel šele po dobrih 23 metrih; zatem je po cesti drsel nadaljnjih skoraj 19 metrov in se nato po 36 metrih prevračanja ustavil v jarku, prevrnjen na streho.
image
Voznik in sopotniki so iz vasi Stanovišče. FOTO: Roman Šipić

Pot je vozilo končalo nedaleč od obcestnega križa, pred katerim je brlela sveča. Kobariški gasilci so pozneje navedli, da naj bi vozilo po prvih podatkih gorelo, v njem pa so bile ukleščeni ljudje. Ko so prispeli na prizorišče, trije niso več kazali znakov življenja: »S tehničnim posegom so preživelega rešili iz pločevine. Z reševalnim vozilom je bil nato takoj prepeljan v UC Šempeter pri Gorici,« opisujejo gasilci pomoč Filipiču – preostalim trem sopotnikom ni mogel več pomagati nihče: »V prometni nesreči so bili 51-, 54- in 37-letni sopotnik tako hudo poškodovani, da so na kraju nesreče zaradi poškodb umrli,« navaja Božnik.
 

»Vas je šla na pol«


Dva ducata kobariških in tolminskih gasilcev sta lahko le pomagala drugim službam, ki so odstranjevale posledice silovite nesreče s kar tremi mrtvimi. Preiskovalna sodnica novogoriškega okrožnega sodišča si je ogledala prizorišče, policisti bodo predvidoma ovadili šoferja zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo.
image
Zveriženi audi FOTO: PGD Kobarid

Toda gorje je že bilo zasekalo v Stanovišče – v prvi hiši v vasi je bival pokojni Kramar, pri njegovih najbližjih je bila bolečina ogromna, vprašanj veliko: »Ne vem dosti, nam niso nič povedali,« je dejal mlajši objokani možakar. V drugi hiši na koncu vasi, kjer je bival drugi sopotnik, je bila hiša zaprta in zaklenjena.

Eden od Stanoviščanov, ki je izgubil tri sovaščane, pa je preprosto povedal, kaj taka nesreča pomeni za njihovo že tako majhno vasico: »Vas je šla na pol.«
image
Od trenutka trka do zaustavitve v jarku je skupaj okoli 70 metrov razdalje. FOTO: PGD Kobarid

Ostale so žene pokojnih in otroci, zaradi nesreče pa njihova življenja in tudi njihova vasica nikoli več ne bodo isti. Ostali bodo vprašanja in nešteto misli, kot je bilo tisto od domačina pred vasjo: »Če je že drevored državno zaščiten, bi morala biti kakšna varnostna kovinska ograja pred njim.« Brez ograje ostaja tam le nevarnost; in to smrtna. 
Deli s prijatelji