ODLOČENO

FOTO: V sobah konoplja namesto gostov

Objavljeno 17. julij 2018 21.31 | Posodobljeno 17. julij 2018 21.31 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda
Saša Josip Kalin je sprva zanikal gojenje konoplje v sobah gostilne, ki jo razpolavlja slovensko-hrvaška meja, na koncu pa je krivdo priznal
Saša Josip Kalin FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
OBREŽJE, KRŠKO – Če ti en posel ne gre, si omisliš drugega. Tako je verjetno razmišljal Saša Josip Kalin z Obrežja, kuhar po poklicu in lastnik znamenite gostilne Kalin z več kot 180-letno tradicijo, ki je pred leti postala prava svetovna atrakcija zato, ker stoji na državni meji, zaradi česar so gostje spletli ničkoliko šal v stilu »pijemo v Sloveniji, odtočimo pa na Hrvaškem« ali da imajo gostje, ki prespijo v tamkajšnjih sobah, glavo pri nas, noge pa pri sosedih. A tista, da v prav tej gostilni raste konoplja kar v sobah za goste, suho pa je mogoče najti celo v tamkajšnji savni ali prekajevalnici mesa, ni bila šala.

Idealne razmere za konopljo

Verjetno so policisti konec januarja 2015, ko so dobili informacijo, da h Kalinu zahajajo preprodajalci in uživalci drog, vseeno malo debelo pogledali, ko so pri hišni preiskavi v dveh motelskih sobah, označenih s številkama 9 in 10, naleteli na pravo proizvodno halo, v kateri se je bohotilo 87 sadik, velikih od 75 do 110 centimetrov, in 90 sadik, velikih od 30 do 50 centimetrov.
Najmanj 20 je bilo že požetih in posušenih. Sobi za goste sta bili povsem podrejeni novi kmetijski panogi, v njih ni bilo več postelj in drugega pohištva, temveč vse, kar potrebuje konoplja za idealno rast: radiatorji za ogrevanje, ventilatorji z grelnimi lučkami, naprava za dovod ogljikovega dioksida, električni digitalni merilniki vlage in temperature, namakalni sistem, timerji in elektronsko krmiljenje elektrike, poskrbljeno je bilo za izolacijo, pa tudi za gnojenje …

6000 evrov stranske denarne kazni mora plačati Saša Josip Kalin.

Ko je 45-letni Kalin prvič stopil pred roko pravice, pred okrožno sodnico krškega okrožnega sodišča Cvetko Ogorevc Sotelšek, je bil odločen, da krivde ne prizna. Zagotovo mu ni bila pogodu ponudba tožilca Jožeta Zevnika, ki je predlagal leto in pol zapora ter tisoč evrov denarne kazni, a že takrat je bilo čutiti, da potekajo pogajanja, ki pa so obrodila sadove, kar pomeni, da je bila nova ponudba tožilstva Kalinu všeč, s tožilstvom je sklenil sporazum in krivdo priznal.

Denar ali 150 dni zapora

Tako mu ne bo treba v zapor, seveda če ne bo znova prestopil meje zakona. Obsojen je bil namreč na pogojno kazen dve leti zapora v preizkusni dobi petih let, bo pa nekoliko bogatejši državni proračun. Plačati mora namreč 6000 evrov denarne kazni, trimesečni rok pa že teče. Če denarja ne bo nakazal, mu preti 150 dni zapora, 300 dnevnih zneskov po 20 evrov bi se namreč, če kazni ne bi poravnal, spremenilo v zapor, in sicer tako, da bi dva dnevna zneska »prinesla« en dan zapora.

Priznala tudi prijateljica
Kakšna je bila pri vsem skupaj vloga soobtožene Kalinove prijateljice, 42-letne Danijele Ralinovski z Bregane, ni najbolj jasno. Krivdo po obtožbi je, da bi se izognila dolgotrajnemu sojenju, priznala, ji pa obtožba očita, da je skupaj s Kalinom gojila in prodajala konopljo. Sprejela je pogojno kazen eno leto zapora v preizkusni dobi dveh let, zanjo pa so bile oteževalne DNK-sledi na timerju, ki je bil nameščen v prirejenih prostorih za gojenje konoplje.

Denarna kazen tudi zato, ker je tožilstvo prepričano, da je Kalin del konoplje, ki je seveda prepovedana droga, že spravil v promet na slovenskem in hrvaškem ilegalnem trgu, meje pa da tako ali tako ni bilo težko prečkati, ko pa je vendar pol gostilne na Hrvaškem. Da je konopljo sušil, je bilo očitno, ko so med hišno preiskavo del te našli celo na balkonu, za zavesami je bila namreč večja lesena savna, v njej pa sledi konoplje. Presenečenje jih je čakalo tudi v kašči, kjer se je sušilo meso. Tam so bile namreč kovinske mreže, na katerih so se sušili rastlinski delci.

Sodba je pravnomočna, saj so se vsi odpovedali pritožbi.
Deli s prijatelji