POTRJENA KAZEN

FOTO: V orgijah tudi zdravnica in policist

Objavljeno 13. junij 2019 17.20 | Posodobljeno 13. junij 2019 17.20 | Piše: Boštjan Celec

Transvestitu Mateju Grozniku potrdili kazen. Osem let bo v zaporu.

Na predobravnavnem naroku je Groznik dejal, da obtožbe ni razumel in da se niti ne spomni, kaj je v njej zapisano, toda krivde tako ali tako ne priznava. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA – Spolni odnosi in jemanje drog niso bili prostovoljni, so v primeru spolnih zlorab duševno bolnega Ljubljančana razsodili višji sodniki in pritrdili sodbi okrožnega sodnika Srečka Škerbca, ki je 38-letnemu cvetličarju Mateju Grozniku brez omahovanja prisodil osem let zapora.

Na policijo se je predlani zatekla obupana ženska in potožila, da Groznik njenega 35-letnega sina že sedem let zadržuje kot spolnega sužnja. Sin, ki mu je bila delno odvzeta opravilna sposobnost, naj bi ji namreč potožil, da Groznik k njemu vodi ljudi, ki ga posiljujejo.

Policisti so tega sicer začeli preiskovati po izjavi Matica B., da je od njega kupil štiri grame tako imenovane droge sladoled. Sledila je anonimna prijava stanovalcev bloka, v katerem je imel Groznik sobo, da v skupnih prostorih očitno prodaja drogo, tudi mladoletnikom. Po prijavi matere so kriminalisti pri 38-letniku opravili hišno preiskavo. Zasegli so 15 gramov različnih prepovedanih substanc, računalnike in kopico spolnih pripomočkov (vibrator, umetne penise, umetni anus). Posnetki, ki so nastali pri njem, so prikazovali ljudi, ki jih je Groznik kot transvestit ovekovečil med orgijami – pri njih je moral sodelovati tudi zaostali fant, ki ga je prej omamljal z drogo za posilstvo.

Obtožen je bil trgovine z ljudmi (duševno zaostalega človeka si je lastil kot spolnega sužnja, za 50 ali 60 evrov ga je prodajal drugim, denimo tudi po več moškim hkrati). Ker je na orgijah njemu in drugim udeležencem ponujal droge, je bil obtožen omogočanja uživanja mamil. Umsko zaostalega fanta je tudi sam zlorabljal (spolna zloraba slabotne osebe).

image
Na predobravnavnem naroku je Groznik dejal, da obtožbe ni razumel in da se niti ne spomni, kaj je v njej zapisano, toda krivde tako ali tako ne priznava. FOTO: MARKO FEIST
Ker je vedel, da je okužen, pa je kljub temu občeval s slabotno osebo, ga je doletela obtožba zaradi poskusa kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe. Ker je početje s slabotno osebo (in orgije) snemal, posnetke pa po družabnih omrežjih pošiljal naokoli, je bil obtožen neupravičenega snemanja oziroma fotografiranja. In obtožen je bil kajpak tudi preprodajanja mamil.

Groznik je krivdo zavračal, oškodovanca naj namreč ne bi zlorabljal, saj ga je imel rad, imela naj bi partnerski odnos. Njegov odvetnik Peter Prus Pipuš je ob koncu dokaznega postopka menil, da je sodišče diskriminatorno in pristransko vodilo postopek zaradi obtoženčeve spolne usmerjenosti in okuženosti s HIV. Toda njegov klient je zdaj torej pravnomočno kriv.

Med orgijami je bil povsem pasiven, apatičen in celo negiben.

Ena od prič, študentka, ki se je udeleževala dogodkov pri Grozniku, je na sodišču spregovorila o tem, da so imeli različni moški spolne odnose z oškodovancem, ta pa je »bil povsem pasiven, apatičen in celo negiben«. Še ena udeleženka zabav, zdravnica, je povedala, da so bile včasih te spolne aktivnosti le za zabavo, včasih pa so zanje računali, pri čemer je denar vedno pobiral Groznik.

Toda študentki in zdravnici ter večini drugih udeležencev orgij se najverjetneje ne piše nič slabega, čeprav so občevali s slabotno osebo in na tak način zadovoljevali svojo umazano spolno slo. Drugače pa bo morda z moškim, proti kateremu ta čas po naših informacijah še vedno poteka sodna preiskava, v službi pa naj bi ga doletel ukrep izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

50 evrov so plačevali za odnos z duševnim bolnikom.

Šlo naj bi za ljubljanskega policista in Groznikovo stranko, ta naj bi mu večkrat uredil srečanje in spolno zlorabo duševno bolne osebe. Na posebnem oddelku specializiranega tožilstva so očitno ocenili, da je sum, da je bila oseba z uradnimi pooblastili vpletena v kaznivo dejanje, dovolj utemeljen za preiskavo. 
Deli s prijatelji