ŽELIJO RESNICO

FOTO: Umorjenega obesili na štrik?

Objavljeno 25. maj 2019 09.15 | Posodobljeno 25. maj 2019 09.15 | Piše: Aleksander Brudar

Truplo 28-letnega Jasmina Karića so našli v zapuščeni tovarni. Zaradi govoric, da so ga tja prinesli mrtvega, družina nima spokoja.

Jasmin bi 20. maja praznoval 29 let.
TRBOVLJE – Se zadnjih 14 dni po Trbovljah prosto sprehaja morilec oziroma nekdo, ki je odgovoren za smrt 28-letnega domačina Jasmina Karića? To je vprašanje, ki si ga že vse od 12. maja zastavljata njegova mama Hasija in oče Hidajet. Pa tudi Karićeva širša družina ter veliko njegovih znancev in prijateljev. »On se nikoli ne bi obesil. Se je imel preveč rad. Poleg tega je še sam govoril, da če bi se že hotel ubiti, bi to naredil s pištolo,« nam le nekaj korakov od zapuščene tovarne Ipoz pripovedujejo njegovi prijatelji.

image
Do zapuščene tovarne je prost dostop. FOTO: Marko Feist

Prav tam so namreč pred skoraj 14 dnevi v večernih urah našli Karićevo truplo. »Policisti so glede na zbrana obvestila ugotovili, da smrt osebe ni posledica kaznivega dejanja,« so pojasnili na PU Ljubljana. A kaj kmalu so se po mestu začele širiti različne govorice, da naj si Karić, ki bi 20. maja praznoval 29. rojstni dan, sam zagotovo ne bi vzel življenja. Po spletu naj bi že pred prihodom policije v nekdanjo tovarno Ipoz zakrožila fotografija mrtvega Jasmina, menda na družabnem omrežju snapchat. Kot pravi mama, je z možem nista videla. So ji pa Jasminovi prijatelji povedali, da naj bi se na eni videlo Jasmina na kolenih in obešenega z vrvjo. Na drugi pa, kako fant, z glavo nazaj, mrtev sedi na stolu. Fotografij nam, četudi smo govorili z več njegovimi prijatelji, ni uspelo pridobiti.


Prebivalci, ki živijo ob zapuščeni tovarni, si želijo, da bi jo čim prej podrli in tako predvsem odvisnikom onemogočili zbiranje v njej. Spomnijo, da so v istih prostorih leta 2012 obravnavali samomor. Na občini Trbovlje odgovarjajo, da niso večinski lastniki objekta. »Za reševanje omenjene problematike ni pristojna občina niti medobčinski inšpektorat, zato predlagamo, da se obrnete na pristojne organe,« so še dodali.

Različne teorije

Starši opozarjajo, da tudi na Jasminovem telesu ni sledi, ki bi kazale, da naj bi se obesil. Hasija in Hidajet nam razložita, da na obrazu in vratu ni videti nobenih poškodb. »Zdi se, kot da bi bil utrujen, kot da bi bil zaspan,« nam sinovo stanje opiše oče. Glede na to, da je bil Jasmin zelo močan, bi se, če bi se že res obesil, to na njegovem telesu zagotovo poznalo. »Najlažje je reči, da se je obesil. Ampak mi tega ne sprejemamo,« pravi Hidajet, ki z ženo želi izvedeti le, kaj se je s sinom, preden so ga mrtvega našli v zapuščeni tovarni, zares zgodilo. »Moram to izvedeti, da si olajšam dušo. Da vem, kaj je resnica,« nam vidno pretresena pove Hasija. In razkrije še en podatek. Preden so namreč Jasmina položili v grob, so ga v mrtvašnici tudi umili. Takrat so mu s telesa sprali pesek. Kako se je ta znašel na njem, je za družino še ena velika uganka.

Moram to izvedeti, da si olajšam dušo. Da vem, kaj je resnica.


image
Jasmin bi 20. maja praznoval 29 let.

Prijatelji, s katerimi smo govorili, so medtem razvili več teorij. Lahko da so ga do smrti zastrupili in ga mrtvega pripeljali v prtljažniku za tovarno. Nato so ga po tleh zvlekli v notranjost in tam vse priredili, kot da se je obesil. Po drugi teoriji naj bi bil kriv prevelik odmerek droge v eni od hiš v mestu, kamor naj bi se fant zatekel. A ko je Jasminova družba to opazila, si niso upali klicati policije iz strahu, da se ne bi še oni znašli v postopku. Zato naj bi ga mrtvega pripeljali v tovarno in inscenirali samomor. »Govoric je milijon. Da so ga zastrupili, ubili ...« doda njegov oče in pričakuje, da bosta policijska preiskava in obdukcija prinesli odgovore na vsa ta vprašanja.

image
Stavbo bi bilo treba porušiti, se strinjajo bližnji stanovalci. FOTO: Marko Feist

Klici z neznane telefonske številke

Jasmin je bil, kot ga opišejo starši, poln življenja. Pa ne samo to. Imel je tudi veliko načrtov. »Mami, vse bom uredil. Tudi na starih temeljih se hiša zgradi,« se Hasija še danes spominja njegovih besed. K njima se je vrnil pred dvema mesecema, med drugim je razmišljal, da bi se preselil v Nemčijo, kjer bi si življenje ustvaril z nekim dekletom. Denar je sicer služil kot voznik avtovleke. Nazadnje je bil doma 5. maja. Petnajst minut pred polnočjo, kot se spominja Hasija, je odšel od doma. Z ničimer ji ni dal vedeti, da za več dni. Zato se jima je zdelo nenavadno, ko se naslednjega dne in vse do 12. maja, ko so ob 22.10 na vrata z žalostno novico potrkali policisti, niti enkrat ni oglasil na telefon. »Tudi meni se ne oglasi,« so jima vmes začudeni odgovarjali Jasminovi prijatelji. V sedmih dneh ju je nekdo petkrat klical s skrite številke. Ko sta se oglasila, pa se na drugi strani ni nihče oglasil. Tudi to je zanju neznanka. Pa še, da po sinovi smrti nista dobila nazaj njegove ure, denarnice in verižice. Ampak samo njegov telefon, vozniško dovoljenje in ključe avtomobila.

image
V prostorih zapuščene tovarne se zbirajo odvisniki. FOTO: Marko Feist

Zaradi vseh govoric, klicev in drugih podrobnosti policisti še niso končali dela. »Hkrati pojasnjujemo, da preiskava dogodka še ni končana, saj policisti vedno preverijo prav vse okoliščine, ker lahko le tako z gotovostjo izključijo sume kaznivega dejanja,« so nam še povedali na ljubljanski policijski upravi.

Jasmin je v preteklosti zašel na kriva pota, a menda nikoli ni šlo za nič hujšega. »Bil je tak, kakršen je bil, a zelo v redu fant. Prav nikomur ni hotel nič slabega. Pa tudi za prijatelje bi vse naredil. Če si ga potreboval, ti je pomagal,« se strinjajo njegovi prijatelji.

image
Stavbo bi bilo treba porušiti, se strinjajo bližnji stanovalci. FOTO: Marko Feist
Deli s prijatelji