TRAGEDIJA

FOTO: Štefanova zadnja vožnja s tomosom

Objavljeno 30. julij 2018 11.18 | Posodobljeno 30. julij 2018 11.18 | Piše: Aleš Andlovič
52-letni Verhnjak je umrl v trčenju z motorjem, tega je upravljal 40-letnik.
Od Štefanovega tomosa ni ostalo veliko. FOTO: PGD Radlje
VRATA – »Bil je priden človek, imel je lastno mizarsko delavnico,« so nam o 52-letnem Štefanu Verhnjaku razlagali domačini v njegovem rojstnem kraju Gortini. Vasica nedaleč od Mute je od sobotnega popoldneva zavita v črno, potem ko je prometna nesreča okoli opoldneva povsem ohromila promet skozi Dravsko dolino. Na uri je bilo nekaj minut čez dvanajsto, ko je Štefan Verhnjak sedel na svoj moped. Njegovi prijatelji so nam dejali, da je gojil strast do dvokolesnikov, med drugim je za prevoz po domači vasi uporabljal kolo z motorjem, kot v strokovnem žargonu imenujejo stare motorje iz slovenskega ponosa, tovarne Tomos.

Z več desetletij starim tomosom se je Štefan Vernjak v soboto opoldne odpravil na pot. Ni nameraval daleč, vsega nekaj sto metrov po domači vasi in potem ponovno domov. Ko se je v naselju Vrata vključeval na glavno cesto med Dravogradom in Mariborom, je bil, vse kaže, nepazljiv. V promet se je vključil ravno v trenutku, ko je od Radelj pripeljal 40-letni motorist. Šele rekonstrukcija strokovnjakov prometne stroke bo pokazala, s kolikšno hitrostjo je pripeljal motorist s svojim »težkim« motorjem, da se Štefan Verhnjak ni mogel izogniti nesreči.

Sicer je to poskušal tudi motorist, a kljub temu je bilo trčenje silovito. Štefana in njegovega tomosa je vrglo po cestišču, motor se je dobesedno razpolovil. Sicer so reševalci iz Radelj ob Dravi precej hitro prispeli na kraj nesreče, poskušali vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi Štefana rešili, a zaman. Motorista, slovenskega državljana, ki je po nesreči padel in se dodobra polomil, so na kraju nesreče najprej oskrbeli, nato pa ga s hudimi ranami odpeljali na zdravljenje v slovenjgraško bolnišnico.

Kraj dogodka sta si ogledala tudi dežurni preiskovalni sodnik in tožilec iz Slovenj Gradca, ki bosta s pomočjo strokovnjakov prometne stroke analizirala nesrečo in pozneje na podlagi morebitne kazenske ovadbe policistov ukrepala. 
Deli s prijatelji