NEZAKONITI DOKAZI

FOTO: Romi oskrunili 57 grobov, kaznovani ne bodo

Objavljeno 11. oktober 2018 18.04 | Posodobljeno 11. oktober 2018 18.04 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Ovadba zoper skupino obtoženih padla v vodo, ker so policisti dokaze pridobili nezakonito.

Brez spoštovanja so se spravili nad vaze in druge predmete iz barvnih kovin. FOTOGrafije: Tanja Jakše Gazvoda
KRŠKO – Koliko jeze, žalosti in zgražanja, celo solz je bilo prelitih pred tremi leti med Posavci, ko so ugotovili, da so grobovi njihovih najdražjih oskrunjeni. Skupina štirih ali petih Romov se je namreč v eni oktobrski noči spravila nad kar 57 grobov na krškem pokopališču.
image
Od glavne ceste umaknjeni grobovi so bili na slabšem.

A prizadetim, ki jih je najbolj bolela misel, da si je nekdo dovolil oskruniti zadnje počivališče njihovih najbližjih, torej najbolj sveti kraj, je bila v tolažbo misel, da so policisti že dve uri po prijavi zlikovcem stopili na prste. Verjeli so, da bodo tatovi barvnih kovin za to podlo dejanje odgovarjali. A žal ne bo tako. Zadeva je padla, še preden je prišla na sodišče. Razlog: nezakonito pridobljeni dokazi.
image
Kostak, ki upravlja pokopališče, je lastnike grobov tudi tako obvestil o skrunitvah.

Zgodilo se je točno pred tremi leti, 9. oktobra 2015, policisti pa so bili o tatvinah obveščeni naslednjega jutra. »Okoli 9.30 so policiste na interventno številko policije 113 obvestili, da so na pokopališču v Krškem opazili poškodovanih več spomenikov in da so pokradene vaze. Krški policisti so opravili ogled kraja dejanja, o dogodku sta bila obveščena dežurna preiskovalna sodnica in dežurni okrožni državni tožilec,« so tisto soboto zvečer sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Po prvih ugotovitvah je bilo poškodovanih 57 grobov. V glavnem so bile v noči na petek pokradene, odtrgane ali odžagane vaze in ohišja za sveče, večinoma gre za bronaste izdelke. Ljudje so vest o skrunitvi grobov delili po facebooku in v nedeljo zjutraj so Krčani ter drugi občani, ki imajo svojce pokopane na krškem pokopališču, množično prihajali na kraj njihovega zadnjega počitka.
image
Brez spoštovanja so se spravili nad vaze in druge predmete iz barvnih kovin. FOTOGrafije: Tanja Jakše Gazvoda

Vzorec tatvin je bil kmalu znan: stari del pokopališča ob glavnem vhodu je bil nedotaknjen, so se pa tatiči lotili novega dela, ki je od starega ločen z živo mejo. Do tam so namreč lahko prišli od zadaj, kjer je urejeno parkirišče, pa tudi mimo glavnega vhoda ni bilo treba iti. Tudi vrste z grobovi so izbirali premišljeno, tista, ki je najbližje glavni cesti in je bolj osvetljena, je ostala nedotaknjena.
Za preiskavo omaric pod nadstreškom ob bivalnem zabojniku bi potrebovali odredbo sodišča za hišno preiskavo.


Policisti so bili pri preiskavi dejanj uspešni, osumljence, ki so jih skorajda prijeli z roko v marmeladi, so izsledili že dve uri po prijavi, našli so tudi pokradene predmete; bili so skriti, žal pa tudi poškodovani in razbiti. Najdeno so zasegli in na policijsko postajo privedli osumljence: 43-letnika in njegovega 17-letnega sina, še enega 17-letnika in 19-letnika. Vse so bremenili suma storitve kaznivega dejanja tatvine in poškodovanja tuje stvari. Ocenjena gmotna škoda je znašala nekaj tisoč evrov, ocenili so jo med 3000 in 11.000 evri.

Nobena skrivnost ni, da so policiste sledi vodile v največje romsko naselje v občini Krško, v Kerinov Grm, k Stanku Hudorovcu, ki je že stari znanec policije, obravnavali so ga predvsem zaradi tatvin. Očitno je imel ukradene predmete že stisnjene in zapakirane ter pripravljene za prodajo, a so njegove namene prekrižali možje v modrem. Žal je bila večina vaz in drugih predmetov, ki jih je nakradel skupaj z združbo, neuporabnih.
 

Obtožnica zoper peterico


Ko smo na okrožnem tožilstvu v Krškem preverjali, kje se je zataknila zadeva, da tri leta pa dogodku še ni sodnega epiloga, so nam pojasnili, da je bila obtožnica vložena eno leto po dogodku, natančneje 22. decembra 2016. »Obtožnica je bila vložena zoper tri polnoletne osebe, hkrati pa tudi predlog za izrek vzgojnega ukrepa zoper dva mladoletnika zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja velike tatvine po 2. točki 1. odstavka 205. člena KZ-1. Okrožno sodišče v Krškem 16. junija 2017 po vloženih ugovorih zoper obtožbo le-te ni dopustilo in je kazenski postopek ustavilo. Razlog za ustavitev so, po mnenju sodišča, nezakonito pridobljeni dokazi pri hišni preiskavi,« so pojasnili na krškem tožilstvu.
Ker je bila večina predmetov v omaricah pod nadstreškom tik ob zabojniku, v katerem je bival prvoobtoženi, je sodišče ocenilo, da bi morali policisti v predmetni zadevi pridobiti pisno odredbo sodišča za hišno preiskavo. Pa je niso in zadeva je padla.


In zakaj dokazi niso bili pridobljeni zakonito? »Policisti so zavarovali predmete, ki so izvirali iz kaznivega dejanja, pri ogledu kraja dejanja. Ker je bila večina predmetov v omaricah pod nadstreškom tik ob zabojniku, v katerem je bival prvoobtoženi, je sodišče ocenilo, da bi morali policisti v predmetni zadevi pridobiti pisno odredbo sodišča za hišno preiskavo.
3–11
tisoč evrov je ocenjena gmotna škoda.


Policisti odredbe sodišča niso pridobili, ker so ocenili, da je ne
potrebujejo,« so odgovorili s tožilstva. In storilci, ki jim je bila za obrambo dodeljena brezplačna pravna pomoč, so v posmeh pravni državi ostali nekaznovani. 
Deli s prijatelji