GROZI JIMA ZAPOR

FOTO: Pume pri Slovenki našle kilo trave

Tik za mejo so avstrijski policisti ustavili 22-letnico in njenega partnerja. Noč sta preživela v priporu, grozi jima do pet let zapora.
Fotografija: Pume so zaustavile parček malo zatem, ko sta prišla na avstrijsko stran Koroške. FOTOGRAFIJI: Polizei.gv.at
Odpri galerijo
Pume so zaustavile parček malo zatem, ko sta prišla na avstrijsko stran Koroške. FOTOGRAFIJI: Polizei.gv.at

LABOT – V zadnjih dneh smo bili znova priča selitvi evropskih turistov čez našo državo v obe smeri; gneči na cestah se tako marsikdo poskuša izogniti na manjših mejnih prehodih. Drenj pa je vendarle dobrodošel za ljudi, ki poskušajo v morju pločevine pretihotapiti svoj kontrabant v zahodne dežele in špekulirajo, da jih bodo možje postave spregledali med številnimi turisti. Nemara je enak scenarij imel mednarodni parček: ona, stara 22 let, prihaja iz Slovenije, on, enako star, iz Bosne in Hercegovine, skupaj pa živita v Celovcu, kamor sta se vračala minulo sredo zvečer.

Nekaj pred 23. uro je parček na Viču prečkal mejo z Avstrijo, nato pa se je nameraval napotiti v notranjost, proti Celovcu. A blizu Labota sta naletela na intenzivni nadzor avstrijske policijske enote Puma, ki so jo ustanovili lani zaradi obvladovanja (migrantskih) razmer na avstrijsko-slovenski meji. Med Pumine širše zadolžitve pa spada tudi boj proti kriminalu, ki presega državne meje; v nočnem nadzoru v sredo jim je znova uspelo utemeljiti tudi to poslanstvo.
V več paketih so našli okoli kilogram prepovedane konoplje.
V več paketih so našli okoli kilogram prepovedane konoplje.

Po podrobnem intenzivnem pregledu obeh potnikov in vozila so v kovčku, ki je bil v avtomobilu slovensko-bosanskega parčka, odkrili več plastičnih paketov z zeleno rastlinsko snovjo. »Skupaj smo zasegli okoli kilogram marihuane,« so v poročilu zapisali policisti avstrijske Koroške. Oba 22-letnika sta noč res prebila v Celovcu – a ne v svojem stanovanju, marveč v priporu oziroma mladinskem priporu, kjer ostajata do nadaljnjega.

V prihajajočih tednih bo predvidoma proti obema vložena kazenska ovadba na pristojno tožilstvo v Celovcu. Waltraud Dullnigg s policijske uprave avstrijske Koroške navaja: »Policija bo podala ovadbo zaradi prometa z mamili po 28a./1 členu.« Po navedenem členu njihovega kazenskega zakonika lahko Slovenko in Bosanca obsodijo na do pet let zaporne kazni; precejšnjo vlogo bodo pri višini kazni imele tudi druge okoliščine. Avstrijci bodo najverjetneje precej intenzivno iskali odgovor na vprašanje, komu je bila v resnici namenjena prepovedana konoplja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije