PRED SODNIKOM

FOTO: Zabodel Primoža, po zaporu ga čaka še izgon

Namesto za uboj kazen za povzročitev lahke telesne poškodbe. Eritrejec je lani napadel Primoža Rožiča.
Fotografija: Nož so Eritrejcu po napadu zasegli, a na njem ni bilo Rožičevih bioloških sledi. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Nož so Eritrejcu po napadu zasegli, a na njem ni bilo Rožičevih bioloških sledi. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

LJUBLJANA – Eritrejec Coco Faragal je moral stopiti pred sodnika, češ da je novembra lani v saveljskem samskem domu poskušal vzeti življenje Primožu Rožiču, ga na hodniku napadel z železno palico in ga z nožem, dolžine rezila 6,5 centimetra, zabodel v vitalni del telesa, da je dobil štiri centimetre globoko rano, nato pa ga je porezal še po trebuhu in stegnu. Nož so obtožencu sicer zasegli, a na njem ni bilo bioloških sledi Rožiča. Možno je, da ga je po dogodku opral. Ko je Rožič nato padel na tla, pa naj bi ga Faragal še pretepel z lesenim kolom. Po pričanju izvedenca, da vbod v oškodovančev trebuh ni bil ravno silovit, saj ni segel v oškodovančevo trebušno votlino in ni dosegel notranjih organov, pa je tožilstvo spremenilo obtožbo in mu namesto poskusa uboja očitalo precej milejše kaznivo dejanje, povzročitev lahke telesne poškodbe. Čeprav je Faragalu na začetku slabo kazalo, saj mu je grozila dolgoletna zaporna kazen, pa se je včeraj zanj vse skupaj še dobro izteklo. Mlad Eritrejec, star je 24 let, bo v zaporu prebil eno leto in enajst mesecev, sledil pa bo izgon iz države.

Coco Faragal do nadaljnjega ostaja v priporu. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Coco Faragal do nadaljnjega ostaja v priporu. FOTO: DEJAN JAVORNIK


Kot je včeraj ob razglasitvi sodbe povedala sodnica Deja Kozjek, je obtoženec trdil, da ga tistega dne sploh ni bilo tam, a temu sodišče ni verjelo. O sporu, ki se je med njim in Rožičem vnel zaradi kabelske televizije, je namreč povedala tudi najemodajalka, ki je prišla posredovat.

Sodišče je pri odmeri kazni obtožencu štelo v dobro, da je bil tudi Rožič še kako aktiven pri pretepu, in mu zato naložilo mesec manj od predloga tožilstva. Upoštevalo je tudi dejstvo, da je bil Faragal že večkrat pred tem kaznovan, tudi zaradi ropa in nasilništva, večkrat pa je bil v postopku zaradi kršenja javnega reda in miru.
Obtoženec do nadaljnjega ostaja v priporu, po prestani kazni, če bo prestala sito višjega sodišča, pa ga čaka izgon iz države za štiri leta. Kot je Kozjekova pojasnila Faragalu, država lahko odreče gostoljubje tujcu, če obstaja resna grožnja za javni red in mir ali varnost njenih državljanov, kar se je po njenem izkazalo v njegovem primeru. Sodnica se je za tak ukrep odločila, kljub temu da ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) to odsvetuje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije