NA POČIVALIŠČU

FOTO: Pijani fuzbaler polomil turiste

Objavljeno 27. junij 2019 08.32 | Posodobljeno 27. junij 2019 08.32 | Piše: Moni Černe

Proti Bostianu Podgajskemu vložili že drugo obtožnico. Z BMW trčil v avtodom in ranil tri Francoze.

Bostian Podgajski je obtožen tudi storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. FOTO: Facebook
IZOLA, PORTOROŽ, PIRAN – Iz nočnega spanja v avtodomu na počivališču na Belvederju nad Izolo so se trije francoski državljani 11. junija lani zbudili v pravo moro. Danes 27-letni Pirančan naj bi tisto nedeljo nekaj minut po šesti uri zjutraj z osebnim vozilom BMW drvel po ozki cesti od Belvederja proti Strunjanu. Zaradi neprilagojene hitrosti in vožnje preblizu roba je najprej zapeljal s cestišča, oplazil drevo, nato pa s sprednjim delom vozila treščil v sredino stoječega avtodoma, v katerem sta v zadnjem delu spala 26-letni moški in 26-letnica, na sprednjih sedežih pa je spala 19-letna Francozinja. Trk je bil tako silovit, da je avtodom odneslo nekaj metrov naprej.

image
Grozljive posledice trčenja FOTO: GB KOPER
Po poročilu policije Pirančan ni bil le hiter, bil je tudi vinjen, alkotest je pokazal 1,2 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali okoli 2,5 promila. V hudi nesreči je bilo poškodovanih vseh pet ljudi, voznik in njegov sopotnik iz Portoroža, ki sta dobila lažje poškodbe, ena od Francozinj je čutila bolečine v vratu in glavi, druga je imela poškodovan nos, najslabše pa jo je odnesel Francoz – s hudo poškodovano hrbtenico. Medtem ko o okrevanju tujih državljanov (še) ni veliko znanega, razkrivamo, da je nevarne vožnje v cestnem prometu po naših neuradnih podatkih obtožen nekdanji nogometaš Bostian Podgajski, ki je igral za MNK Izola, NK Portorož Piran, NK Šampion Celje, NK Krško, NK Umag. Zaradi poškodb je nogomet opustil.

Pred nesrečo še pretep

Zoper njega je koprsko državno tožilstvo na sodišče že vložilo obtožnico. »Sodišče je obtožbo zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu po 324. členu, 4. odstavku v zvezi s 1. odstavkom kazenskega zakonika prejelo 19. aprila 2019,« nam je pojasnila predsednica okrožnega sodišča v Kopru, višja sodnica Darja Srabotič. O obtožnici smo hoteli vprašati tudi Podgajskega, a se na naša pisna sporočila do konca redakcije ni odzval.

23 tisočakov odškodnine

Ivanovič od Podgajskega in Murića zaradi skaženosti, duševnih bolečin, zmanjšanja telesne aktivnosti, dolgotrajnega zdravljenja in sekundarnega strahu zahteva plačilo 23.000 evrov. Ko je za to številko slišal Murić, je dovolj na glas, da so slišali oškodovanec in drugi v sodni dvorani, odvrnil: »Raje te ubijem, kot da ti dam denar.«

image
Z beemvejem je treščil v sredino avtodoma. FOTO: GB KOPER
Podgajski, sin nekdanjega nogometnega igralca in ustanovitelja ter predsednika nogometnega kluba Mladi asi Bogdana Podgajskega iz Pirana, zadnje obdobje precej časa preživi na zatožni klopi koprskega okrožnega sodišča. Obtožnica tožilstva, ki ga zastopa višji državni tožilec Slavko Ožbolt, ga bremeni, da naj bi približno enajst mesecev pred nevarno vožnjo nad Izolo, 19. julija 2017, s 25-letnim Edinom Murićem danes 20-letnemu študentu informatike Niku Ivanoviču povzročila hude telesne poškodbe. Zgodilo naj bi se pred znanim portoroškim lokalom, kjer da sta se prvo- in drugoobtoženi stepla. A po prepričanju tožilstva in oškodovanca, ki ga zastopa odvetnik Janez Starman, je šlo za uprizorjen pretep, s katerim naj bi pritegnila žrtev, da bi jo lahko pretepla. Ko se jima je približal Nik, da bi ju umiril, naj bi se spravila nanj.

Izgubil delovni spomin

Obtožnica Podgajskemu očita, da naj bi Nika udaril prvi, potem Murić, nato naj bi padalo po Koprčanu. Med drugim naj bi mu poškodovala obrazni skelet, zlomila lične kosti, očesno votlino (desno orbito), lobanjo, možgansko dno in čeljust, imel je hematom, utrpel je hude poškodbe, prestal je operacijo, v glavi ima ploščice.

Oškodovanec je za Slovenske novice povedal, da je ena od hujših posledic tega dogodka izguba delovnega spomina. Podgajskega in Murića, ki jima, če bosta spoznana za kriva, grozi od šest mesecev do pet let zapora, smo vprašali, kako komentirata obtožnico. In odgovorila sta nam: »Oškodovanca sva prvič videla na sodišču, nisva kriva.« Sojenje se nadaljuje.
 
Deli s prijatelji