RDEČI PETELIN

FOTO: Ognjeni pekel: dva mrtva, še ena oseba hudo poškodovana

Objavljeno 30. januar 2019 07.21 | Posodobljeno 30. januar 2019 07.22 | Piše: Boštjan Fon, Špela Ankele

V požaru v jeseniški bolnišnici umrla dva pacienta. Bolnik z demenco je v sobi prižgal škatlico vžigalic.

Zagorelo je v sobi v tretjem nadstropju na oddelku zdravstvene nege.
JESENICE – Požar v Splošni bolnišnici Jesenice je izbruhnil okoli treh popoldne na oddelku zdravstvene nege, in sicer na koncu hodnika v tretjem nadstropju, v zadnji levi sobi, kjer so pacienti s kroničnimi ranami, oskrbovanci v zadnjih dneh življenja in drugi hudo bolni pacienti.

Poleg jeseniških poklicnih gasilcev iz enote Gars so k bolnišnici hiteli še gasilci iz prostovoljnih društev Jesenice mesto, Hrušica, Planina pod Golico, Javorniški Rovt, Koroška Bela in Blejska Dobrava, praktično celotna občinska gasilska zveza.

image
K bolnišnici je hitela praktično celotna občinska gasilska zveza.

Dvigala v bolnišnici so prenehala delovati in zaposleni so morali gibalno ovirane ali nepokretne paciente na rokah ali ramenih odnesti na varno. Zaposleni so požrtvovalno reševali paciente, posebna pozornost je bila namenjena porodniškemu oddelku, ki je v tretjem nadstropju poleg oddelka zdravstvene nege.

image
V preddverju je mrgolelo gasilcev, policistov, varnostnikov in novinarjev. FOTO: Špela Ankele

Potrebna je bila evakuacija četrtega nadstropja, kjer so pediatrične ambulante. Dovolj zbrano in nadvse hitro delo gasilcev je preprečilo širitev požara na ostrešje in spodnje prostore.

»Ne bi rekel, da je bila panika ob evakuaciji. Nisem je začutil. Vendar lahko povem, da me je bilo strah predvsem tega, da bi se požar razplamtel. Takih situacij človek ni vajen, sploh pa ne v bolnišnicah, kjer se posameznik nekako počuti bolj varnega,« nam je zaupal eden od pacientov iz kritičnega dela bolnišnice.

Takih situacij človek ni vajen, sploh pa ne v bolnišnicah, kjer se posameznik nekako počuti bolj varnega.

Požar je bil hitro lokaliziran in pogašen, vendar pa so v sobi, kjer je zagorelo, gasilci naleteli na dva pacienta, ki sta izgubila življenje. Eden od njiju, bolnik z demenco, kronično napredujočo možgansko boleznijo, je v bolniški sobi prižgal škatlico vžigalic. V požaru je poleg njega umrl še en pacient iz sobe, tretjega pa so hudo poškodovanega prepeljali v ljubljanski klinični center. Poškodovana je tudi medicinska sestra, ki je prva priskočila na pomoč v sobi.
 

Minister pohvalil gasilce in zaposlene


»Zagorelo je v tretjem nadstropju bolnišnice. Nemudoma smo izvozili na intervencijo z dvema cisternama, avtolestvijo in komandnim vozilom. Ko smo prišli na kraj dogodka, smo bili od delavcev obveščeni, da tretje nadstropje že evakuirajo, in so nas usmerili v prostor, kjer je bil požar že razvit, in smo ga pogasili. Pogorela je ena soba. Delavci so že sami izpraznili tretje in četrto nadstropje, ko sta bila prezračena, pa so bolnike začeli nameščati nazaj. Tretje nadstropje trakta bo do nadaljnjega zaprto, policija tam ravno opravlja ogled,« je včeraj pozno popoldne po končani intervenciji povedal Robert Kajzar, vodja intervencije GARS Jesenice.

50 bolnikov so evakuirali iz bolnišnice.

Minister za zdravje Samo Fakin je pohvalil gasilce in zaposlene v bolnišnici, ki jim je uspelo evakuirati vse razen ljudi v sobi, kjer je zagorelo. Fakin se je nemudoma, ko je izvedel za tragedijo, odpravil na Jesenice in tam svojcem žrtev izrekel sožalje. »V požaru sta umrli dve osebi, enega pacienta so odpeljali v ljubljanski klinični center, še 30 so jih pregledali zdravniki in z njimi je vse v redu,« je še dejal Fakin.

Bolnišnico je okrog 17. ure obiskal tudi jeseniški župan Blaž Račič, ki je pretresen povedal: »Neprijetna novica nas je presenetila danes popoldne. Trenutno nimam vseh podatkov, je pa slišati, da so posledice tragične.« Svojcem in prijateljem žrtev je župan izrekel sožalje ter pohvalil delo reševalnih služb.

Tragedija leta 2011

Podobna tragedija se je pri nas pripetila že februarja 2011, ko je v požaru umrl bolnik, ki se je zdravil v izolski bolnišnici. Bil je privezan na bolniško posteljo, a so ga trakovi motili in poskušal se jih je rešiti. Na pomoč mu je priskočil drugi bolnik in z vžigalnikom poskušal odstraniti plastične trakove. Vnela se je vzmetnica, ogenj pa se je razširil in zajel skoraj vso posteljo in se razširil še na bližnjo opremo. Hudo opečenega 77-letnega bolnika, ki je požar povzročil, so odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer pa je po tednu dni umrl. Konec decembra 2017 je ogenj zahteval žrtev tudi v domu starejših občanov v Črnomlju. Zaradi hudih opeklin je v ljubljanskem kliničnem centru umrl 88-letnik. B. K. P.

Direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar je dodal, da so iz zgornjih nadstropij evakuirali okrog 50 bolnikov, a so se včeraj pozno popoldne vsi že lahko vrnili v svoje sobe. Če bi bilo treba premeščati bolnike drugam, so v pripravljenosti tudi drugi zdravstveni zavodi. Porodnice pa naprošajo, naj se do preklica na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico.
Deli s prijatelji