ODREZANA ROKA

FOTO: Oblile so jo solze, morilcu hčere plačuje kredit

Objavljeno 24. maj 2019 07.29 | Posodobljeno 24. maj 2019 07.30 | Piše: Gordana Stojiljković

Sebastien Abramov ne prizna, da je ogoljufal Nado Veber. Med čustveno izpovedjo so jo oblile solze, obšla jo je slabost.

Sebastien Abramov ponuja milijon evrov varščine, čeprav je v osebnem stečaju. FOTO: Dejan Javornik
ŽALEC – V neprebojnem jopiču in v spremstvu treh pravosodnih policistov je v sodno dvorano okrajnega sodišča v Žalcu včeraj prišel Sebastien Abramov. Očitajo mu goljufijo, ker si je septembra 2014 – pol leta, preden je naboj iz njegovega dolgocevnega orožja pokončal njegovo takratno dekle Saro Veber – od njene mame Nade Veber sposodil 16 tisočakov (za 11.000 evrov je najela kredit na banki, dala pa mu je še 5000 evrov privarčevanega denarja) in jih ni vrnil.

Kot nam je še pred narokom zaupala Nada Veber, »me je prosil, ali lahko dvignem kredit za dobre tri do štiri tedne, ker je imel v Celju menda dogovorjen nakup za neki avtomobil, ki bi ga dobil po zelo ugodni ceni in bi ga prodal naprej že znanemu kupcu, pri tem pa zaslužil med dva in tri tisoč evri«. Ker kredita na svoji banki ni dobila, saj je še plačevala obroke za Sarin avto, ki ga je vzela na lizing, je on uredil, »da sem kredit dobila pri banki UniCredit v Ljubljani, kjer je imel dobro prijateljico. Tudi na banko v Ljubljano me je odpeljal on.«

Obljubil ji je, da bo nato denar nakazal nazaj na banko in pri prijateljici kredit tudi zaprl. »Ker tega ni naredil, bom za morilca svojega otroka kredit odplačevala do septembra 2021,« je obupana Nada Veber.
 

Abramov krivde ni priznal


Včeraj smo izvedeli, da je bilo obdolžencu ime Sabastian, preden se je preimenoval v Sebastiena Abramova. Po tistem, ko je tožilec Marko Borovnik predstavil obtožni predlog, saj obdolženec na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, se je Abramov na prvi pogled zelo prepričljivo zagovarjal. Zavrnil je, da je bil kredit dvignjen zanj, zanikal, da je hotel kupiti avto, in vso »odgovornost« prevalil na pokojno Saro.

image
Mama in oče ustreljene Sare Veber

»Mesec pred dogodkom sem Nadi Veber pokazal plačilni list z zneskom 10.900 evrov plače. Če bi rabil kredit, bi ga brez težav dobil. S Saro sva se želela preseliti v Avstralijo. Ker je bila štipendistka Uniorja Zreče, bi morala po študiju za njih delati ali pa vrniti štipendijo. To je bil kredit za poplačilo tega,« je razlagal.

Kljub temu je podpisal potrdilo, da bo denar vrnil oziroma zaprl kredit na banki. Sodišču je razlagal, da je družini finančno pomagal, da je opremil hišo in za Sarinega očeta Rudija kupil štirikolesnik. Mimogrede – gre za štirikolesnik, ki ga je skupaj s prstanom zastavil za dolg oškodovancu v primeru, ko je bil pravnomočno obsojen zaradi goljufije. »Vmes sem plačeval odvetniške storitve Miru Senici, ker je imel Rudi nesrečo pri delu,« je razlagal. Slišali smo, da so starši vedeli, da je imel ogromno nepremičnin, da je bilo v stečajni masi njegovega postopka osebnega stečaja prodanih za 330.000 evrov nepremičnin, in da zato ne ve, od kod informacije o njegovih dolgovih, »če pa gre samo za 20.000 evrov razlike«.


Abramov je Vebrovi očital tudi, da je ovadbo zoper njega vložila le devet dni pred zastaranjem, in to »istemu kriminalistu, ki vodi preiskavo o umoru«. Sedem mesecev po kreditu in po Sarini smrti je z dvorišča hotel odpeljati štirikolesnik. Kot je kasneje dejala Nada Veber, tega ni dovolila, zato je dva dni zatem prišel z notarsko overjeno izjavo, da ji je dolžan in da ji bo dolg vrnil oziroma kredit na banki zaprl. Tožilec je povedal, da iz registra transakcijskih računov izhaja, da pred letom 2016 sploh ni imel transakcijskega računa, a je Abramov opravičilo našel v dejstvu, da je bil takrat Sabastian, in ne Sebastian.

Čeprav je Vebrova sodišče prosila, ali lahko priča v njegovi nenavzočnosti, se to ni zgodilo. V izjemno čustveni izpovedi – vmes so jo oblile solze, obšla jo je tudi slabost, zato so ji varnostniki pomagali iz dvorane – je vse, kar je povedal obdolženi, označila za laž.
image
Pripeljali so ga v neprebojnem jopiču. FOTO: Dejan Javornik

»Če bi Sara morala vrniti štipendijo, pa ji ni bilo treba, bi kredit dvignila zanjo in ga ne bi izročila njemu. Laže, kot pes teče,« je bila ogorčena. Denar je Senici res odnesel Abramov, »a tega sva mu izročila midva«. Zanjo je nabavil telefonsko kartico in jo nagovoril k uporabi, »uporabljala sem jo pa ravno en teden, da sem z njegovo prijateljico uredila kredit, potem je pa rekel, da bo zamenjal operaterja, in jo je vzel,« je razlagala mama pokojne Sare. Razlagala je tudi o tem, kako je hotela lizing za Sarin avto, ki ga je plačevala ona, prenesti na Saro, »pa tega nisem mogla storiti, ker je imela za plačati 450 evrov dohodnine, čeprav je prejemala le štipendijo in žepnino. A on je prek njenega računa pral denar,« je povedala. Bila sem naivna, je še dejala, živel, jedel in spal je v moji hiši, dokler nisem dobila anonimnega pisma o njegovih goljufijah.
image
Sara Veber je umrla v dnevni sobi družinske hiše, ko je vanjo ustrelil njen fant Sebastien Abramov. FOTO: Osebni arhiv

Abramovov zagovornik Žiga Podobnik je še pred začetkom sojenja sodišče opozoril na to, da je oškodovanka, ki je na prvem naroku s hodnika poslušala dogajanje za zaprtimi vrati, seznanjena z dokaznimi predlogi, kar bi lahko bilo sporno. Po njegovem ni logike, da bi lahko dobil Abramov za nov, a rabljen avto več denarja, »saj vrednost upada«. »On je tako dober retorik, da lahko zdaj, ko ima čas, študira pravo,« je na to dejala Vebrova. Na vprašanje, zakaj ga je ovadila po štirih letih, je dejala, da sploh ni vedela, da ga lahko.
image
Tinka Huskić Colarić in njen sin Sebastien Abramov FOTO: Osebni arhiv

Kot priča je nastopila bančna uslužbenka, ki je zaradi Abramova, ki mu je odobrila kredit v višini 35.000 evrov in tudi uredila kredit Vebrovi, ostala brez službe (skupaj z Abramovom se je znašla v kazenskem postopku, a je tožilstvo od pregona odstopilo). Zavrnila je, da bi dobila podkupnino za kredit Nadi Veber. Pričal je oče pokojne Sare Rudi Veber, ki je izpovedoval podobno kot njegova žena.
 

Ponuja milijon evrov varščine


Abramov je sicer v priporu na Povšetovi v Ljubljani zaradi suma zavarovalniške goljufije, ki jo je želel izpeljati v sodelovanju s svojim zdajšnjim dekletom, 21-letno Julijo Adlešič, ki naj bi si v zameno za dober milijon zavarovalnine s krožno žago odrezala roko in je prav tako v priporu, ter svojimi starši Tinko Huskić Colarić in Gorazdom Colaričem. Med tem so se s svetlobno hitrostjo odvile tudi nekatere druge kazenske zadeve. Tako je postala pravnomočna sodba – obsojen je bil na pogojno kazen – zaradi goljufije, ko si je od oškodovanca sposodil 4000 evrov, ki jih ni vrnil.
image
Sebastien Abramov ponuja milijon evrov varščine, čeprav je v osebnem stečaju. FOTO: Dejan Javornik

V zameno za dolg je zastavil prstan, ki ga je pred tem podaril svoji Sari in so mu ga po tistem, ko so ga na patologiji sneli z njenega trupla, izročili njeni starši, da bi imel spomin nanjo. V nekaj tednih se je z ovadbo za naklepni umor končala tudi štiri leta trajajoča kriminalistična preiskava Sarine smrti – Abramov je namreč ves čas trdil, da je šlo za nesrečno naključje, ko se mu je sprožilo orožje. Kot so nam sporočili celjski tožilci, tožilska odločitev za zdaj še ni bila sprejeta, »saj čakamo na dopolnitev kazenske ovadbe z uradnimi zaznamki o razgovorih, ki jih je policija opravila po vložitvi ovadbe«.
Bila sem naivna, živel, jedel in spal je v moji hiši, dokler nisem dobila anonimnega pisma o njegovih goljufijah.


In kot da vse to ni dovolj, smo v Novicah v sredo objavili članek o tem, da Abramov – čeprav sta oba z Julijo v postopku osebnega stečaja – sodišču ponuja skupno milijon evrov, za vsakega pol milijona, varščine v zameno za prostost. Tako Abramov kot Adlešičeva zaradi ponovitvene nevarnosti v priporu ostajata vsaj do 6. junija, glede na ovadbo za umor, ko Abramovu grozi kar 30 let zapora, pa je, vsaj zanj, prostost v bližnji prihodnosti najmanj vprašljiva, če ne povsem nedosegljiva. 
Deli s prijatelji