NEVARNO RAZLITJE

FOTO: Ne približujte se kraju dogodka! Iztekla nevarna snov

Policija je zaprla dostop.
Fotografija: Razlitje manjše količine solne kisline naj ne bi ogrožalo nikogar. FOTO: PGD Ljutomer
Odpri galerijo
Razlitje manjše količine solne kisline naj ne bi ogrožalo nikogar. FOTO: PGD Ljutomer

LJUTOMER – Uprava za zaščito in reševanje je danes okoli 10. ure sporočila, da je na Cvenu pri Ljutomeru prišlo do nesreče z nevarnimi snovmi.

Po naših neuradnih informacijah se je izlila solna oziroma klorovodikova kislina iz tovornega vozila. Po prvih podatkih naj bi šlo za manjšo količino kisline, ki se je izlila po asfaltni površini, nevarnosti za prebivalce pa ni bilo. Kljub temu je policija zaprla dostop do podjetja, ob tem pa so svetovali, naj se ljudje kraju dogodka ne približujejo.

Na kraju dogodka so posredovale številne gasilske enote, predvsem gasilci PGD Ljutomer ter drugih okoliških prostovoljnih društev, in civilna zaščita. Zadevo so sanirali in vse skupaj še naprej nadzorujejo s posipavanjem z apnom. Kot smo izvedeli, vozilo tovora sicer ni peljalo v podjetje Makoter, saj solne kisline v svoji tovarni sploh ne uporablja. Do nezgode je na njihovi dovozni poti torej prišlo zgolj po naključju, podjetje pa s samim razlitjem ni povezano. Situacija naj bi zdaj bila pod nadzorom, nevarnosti za prebivalce in okolico pa ni. Po najnovejših neuradnih informacijah kislina ni stekla v podtalnico, je pa menda rahlo poškodovala asfalt.

FOTO: Dejan Razlag
FOTO: Dejan Razlag

Na kraju smo prav tako izvedeli, da je voznik, ki je prišel po neki drugi tovor v podjetje Makoter na Cvenu, že pred tem opazil, da iz tovornega dela vozila izteka solna kislina, zato je tovornjak umaknil nazaj na dovozno pot in stran od podjetja ter poklical pomoč.

Kot je povedal Branko Novak, poveljnik civilne zaščite občine Ljutomer, zaradi dogodka ni prav nobenega razloga za preplah, nastala ni niti večja škoda, razen manjših poškodb na asfaltu.

»Za ljudi, živali in naravo ni nobene nevarnosti,« je poudaril Novak. Solna kislina je iztekla na asfaltno površino, veliko okoli tri kvadratne metre. Hitro so posredovali gasilci, komunalno podjetje pa je odstranilo posledice razlitja. V podjetju Makoter, direktorica je Milica Makoter, sicer proizvajajo embalažo za papirne izdelke, embalažo za prehrambne izdelke, tehnično folijo kot embalažo za pralne stroje, hladilnike in gradbene materiale ter nosilne vrečke. Makoterjeva je pojasnila, da je voznik tovornega vozila v njihovo podjetje prišel naložiti tovor za Slovenske železnice – šlo je za vrečke –, ko je opazil, da iz kesonskega dela izteka solna kislina, ki je bila namenjena drugemu naročniku. Po mnenju Makoterjeve je »voznik ravnal zelo prisebno, vozilo je umaknil stran od podjetja in na prosto ter poklical gasilce. Naše podjetje ni utrpelo škode, večje škode ni bilo niti drugje.«

FOTO: O. B.
FOTO: O. B.

Solna kislina se sicer v industriji uporablja za nevtralizacijo. Povzroča opekline na koži, razjede in poškodbe oči ter razjede na sluznicah ter draži dihalne organe. V večjih količinah pa je lahko nevarna za okolje. Klorovodikova kislina se kot močna anorganska kislina uporablja tudi v mnogih drugih industrijskih procesih. Če kislina pride v stik s kožo, lahko povzroči opekline, nevarnosti predstavlja tudi ob stiku z očmi, ki ob tem pečejo, pojavi pa se zamegljen vid. Kislina draži tudi dihalne organe, torej začnemo kašljati, se dušiti, dihanje postane težje. Spomniti kaže, da je do izlitja solne kisline pred leti prišlo na počivališču Barje v Ljubljani, ko so gasilci in policisti poleg počivališča preventivno evakuirali okoli 60 stanovalcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije