V SMRT

FOTO: Lovec Martin iz avta stopil naravnost v prepad

Objavljeno 11. november 2019 20.57 | Posodobljeno 11. november 2019 20.57 | Piše: Aleksander Brudar

Ko je Martin Podlesnik zapeljal s ceste, se je avto naslonil na drevo. Dolgoletni funkcionar Društva izgnancev Slovenije je padel v globino.

Avto, naslonjen na drevo, je obtičal ob cesti. Ko je izstopil, je padel po strmem pobočju. FOTO: Marko Feist
VINTARJEVEC – Splet nesrečnih okoliščin in trenutek nepazljivosti sta bila očitno v soboto zvečer vzrok za tragedijo sredi gozda na območju Šmartnega pri Litiji. Natančneje na makadamski cesti med Vintarjevcem in Ravnim Osredkom.

Sedeminsedemdesetletni Martin Podlesnik iz Ljubljane Polja se je v poznopoldanskih urah vozil po cesti, najverjetneje nazaj domov oziroma proti Ljubljani. Na tistem odseku se ovinkasta makadamska cesta ves čas vzpenja, tudi zaradi odpadlega listja pa je na nekaterih predelih dokaj spolzka. Podlesnik je po njej vozil z nissan qashqaijem in na razmočenem vozišču je, kot so pojasnili na PU Ljubljana, vozilo zdrsnilo prek levega roba vozišča čez previs. Avtomobil je obstal naslonjen na drevo. Očitno je želel zatem nesrečni 77-letnik stopiti iz avtomobila. Pri izstopanju je, kot še pojasnijo na ljubljanski policijski upravi, padel po strmem pobočju od 50 do 60 metrov v globino. »Zaradi poškodb ob padcu je takoj umrl. Po zbranih obvestilih dogodek nima znakov kaznivega dejanja,« sklenejo na PU Ljubljana. Policisti so bili obveščeni v soboto nekaj pred 23. uro.

Velik strokovnjak

Podlesnik je bil sicer eden od zelo dejavnih članov Lovske družine Šmartno pri Litiji. Tamkajšnji starešina Andrej Poglajen nam
image
Za Martina Podlesnika je bilo v soboto zvečer usodno strmo pobočje ob makadamski cesti.
pove, da gre za dolgoletnega člana, ki je bil tudi vodja revirja Gozd - Reka in član upravnega odbora lovske družine. Pravi, da njegova smrt pomeni veliko izgubo, saj je bil med drugim zares velik strokovnjak na tem področju. Leta 2014 je prejel red za lovske zasluge II. stopnje. Sicer pa nesrečnega Martina Poglajna opiše kot zelo dobrega človeka. Znan je bil po tem, da se res z nikomer ni prepiral, oziroma je veljal za zelo nekonfliktno osebo.

O tem, kako zelo prijazen gospod je bil, so nam znali povedati tudi njegovi sosedje. Pogrešali pa ga bodo tudi v Društvu izgnancev Slovenije 1941–1945, kamor je zadnja leta zaradi skrbi za bolno ženo, v primerjavi s prejšnjimi leti, redkeje zahajal.

Čut za humanost

Sedeminsedemdesetletnik je bil dejaven član društva vse od leta 1992. Njegova predsednica Ivica Žnidaršič poudari, da je Podlesnik veliko naredil za izgnance oziroma za društvo. Pa ne samo to. Izkazal se je tudi kot človek, ki je imel izjemno velik čut za humanost. Pomagati drugemu mu nikoli ni bilo težko. »Od leta 1992 je bil član komisije za odškodnine izgnancem in beguncem, urejal je arhive za te odškodnine,« nam razloži Žnidaršičeva.
image
Nesreča se je zgodila na cesti med Vintarjevcem in Ravnim Osredkom. FOTO: Marko Feist

Rojen je bil leta 1942 v izgnanstvu v Nemčiji. Po poklicu je bil višji upravni delavec. V Društvu izgnancev, ustanovljenem leta 1991, je bil tudi član izvršnega odbora in član informacijske in statutarno pravne komisije. Kot predsednik je vodil finančno komisijo pri izvršnem odboru Društva izgnancev Slovenije. Podpredsedniško funkcijo celotnega društva je prevzel 30. junija 2017, ko so ga na to mesto izvolili na skupščini društva. 
image
Sosedje se ga spominjajo kot zelo prijaznega in dobrega človeka. FOTO: Marko Feist
Deli s prijatelji