IZPOVED

FOTO: Krivec Lenartove smrti se je zlomil in razjokal

Objavljeno 20. maj 2019 11.57 | Posodobljeno 20. maj 2019 11.58 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Po razveljavljeni sodbi zdaj nova: štiri leta zapora zaradi tragične nesreče. Z iskreno izpovedjo se je Zlatko Zagorc dotaknil vseh, tudi mame pokojnega.

Lenartovo življenje je ugasnilo pred dobrimi šestimi leti na cesti le lučaj od njegovega doma. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – »Oprostite mi, družina Krevs. Oprosti mi, Lenart. Oprosti mi, mama. Upam, da boste zdaj, ko smo končali ta sodni postopek, našli svoj mir in da bom tudi jaz enkrat našel svojega. Oprostite mi. Ne zmorem več kot to. Verjemite mi, da se ne pretvarjam. To boli, trpim tudi jaz, z vami sem in čutim vašo bolečino,« se je na novomeškem sodišču v čustvenem nagovoru, ki ni prav nikogar pustil ravnodušnega, na Karmen Krevs, ki je na predvečer prvega maja pred šestimi leti v hudi prometni nesreči izgubila 18-letnega sina Lenarta, obrnil Zlatko Zagorc.

On je bil tisti, ki je povzročil nesrečo, in po šestih letih se je na sodišču iskreno opravičil in tudi opisal stisko, ki jo doživlja v letih po tragediji. In zdi se, da bodo po včerajšnjem zaključku sojenja tako Zagorc kot Krevsovi lažje obrnili nov list v življenju.

image
Mama pokojnega Lenarta Karmen Krevs je sprejela Zagorčevo opravičilo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Zdaj bom tudi jaz lažje živela. Zadovoljna in vesela sem, da se je sodni postopek končal, in upam, da bo kazen, ki ni visoka, vsaj vzgojna. Globoko v sebi sem vedela, da mu želim oprostiti, pa ne toliko zaradi njega, ampak zaradi sebe, da mi bo lažje in da grem v življenju naprej, kot bo šel naprej on,« je po obravnavi, ki je bila tokrat zadnja, saj je zdaj Zlatko Zagorc krivdo priznal in s tožilstvom dosegel dogovor, svoje misli strnila Karmen Krevs.

Zgodilo se je 30. aprila 2013 nekaj pred 21. uro. Mladi Lenart se je s skuterjem vračal iz službe, Zagorc pa iz Ljubljane proti domu v Novem mestu. Njuni poti sta se tragično srečali na Ljubljanski cesti, le kakšnih 200 metrov od Lenartovega doma. V nepreglednem ovinku, ki poteka prek nepreglednega klanca, je Zagorc s svojim bmw X6 pripeljal prehitro in povsem po nasprotnem pasu. Na tistem delu ceste je hitrost omejena na 50 km/h, on je vozil vsaj 91 km/h.

Vozil je brezobzirno in predrzno, mu je očitalo tožilstvo, ni namreč prilagodil hitrosti, prav tako je vozil pijan, z najmanj 0,86 promila alkohola. Z levim delom avta je silovito trčil v mladega mopedista, ki je pripeljal pravilno. Zanj so bile posledice trka usodne na kraju nesreče.

image
Zlatko Zagorc, ki si ne želi medijske pozornosti, in njegov zagovornik odvetnik Dejan Rituper. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Sojenje za smrtno prometno nesrečo se je začelo leto po tragediji. Za kaznivo dejanje predrzne vožnje je zagrožena kazen do 12 let zapora, sprva je na predobravnavnem naroku tožilec Zagorcu ponudil osem let, obtoženi pa tega ni sprejel.
 

Moje življenje je umrlo


Začelo se je sojenje, leto pozneje je bil Zagorc obsojen na šest let in sedem mesecev zapora. Sodbi je pritrdilo tudi višje sodišče in Novomeščan je že prestal leto in pol kazni na zaprtem oddelku zapora na Dobu, a vmes je z odločitvijo poseglo vrhovno sodišče, ki je sodbo razveljavilo in jo vrnilo v vnovično sojenje, kar je pomenilo odpiranje nezaceljenih ran družine, ki je izgubila fanta, pred katerim je bilo vse življenje.

In če je že na prvi pogled kazalo, da šestletno kalvarijo z manj čustvi prestaja Zagorc, je včeraj na sodišču izlil svojo dušo in se čustveno zlomil. Svoja občutja je spisal na papir, da bi jih lažje izrazil, a zapisano mu je s prekinitvami komaj uspelo prebrati do konca. Večkrat je planil v jok, glas se mu je tresel.

15 tisoč evrov odškodnine bo plačal.

»Od 30. aprila 2013 je v mojem življenju tako močno prisoten ta ničkolikokrat prisoten stavek 'ko bi lahko čas zavrtel nazaj'. Takrat sem svoje življenje zaznamoval in življenje mnogih spremenil. In danes je ta tragični dogodek končno dosegel sodni epilog. Konec sojenja, konec mučenja za obe družini,« je nizal misli Zagorc in poudaril, da so se v času sojenja o njem pojavile tudi krute neresnice, ki so ga prikazovale kot arogantnega, nadutega in brezčutnega človeka.

»Sem človek, ki ne znam pokazati čustev, tega me je strah, in ko mi je hudo, odreagiram popolnoma drugače, kot bi želel, kot bi morda drugi pričakovali, kot bi moral. To je moja obramba, maska, ki sem si jo nadel, maska, s katero sem živel in živim, da preživim. Samo moji punci me poznata in pred njima nisem igralec. Videli sta me na tleh, ko sem se sramoval sam sebe, videli sta moje solze in krike obupa,« je hlipaje navajal in priznal, da včasih živi življenje, ki ni njegovo.

Na tistem delu ceste je hitrost omejena na 50 km/h, on je vozil vsaj 91 km/h.

»Moje življenje je umrlo, zdaj živim, da preživim. Trudim se, da bi našel nov smisel življenja, in to z dejanji, na katera bi lahko bil ponosen. Poskušam se oddolžiti svoji družini, ki mi je stala ob strani, posebno hčerki, ki sem ji uničil brezskrbno mladost in jo pahnil v kruto realnost. Zaradi ljubezni, ki jo čutim do nje, lahko vsaj delno občutim vašo izgubo in se poskušam poistovetiti z vašo bolečino, ker izgubiti nekoga, kateremu si dal življenje, je bolečina, ki boli in boli. Bili so trenutki, ko sem izgubil voljo, kajti moj greh je res velik, moje dejanje je res skrajno neodgovorno. Nespametno. Imeti na vesti mlado življenje, to je nekaj najhujšega, kar se ti lahko pripeti. V nesreči sem jo odnesel brez vidnih prask, a vsak dan se soočam z najglobljimi čustvi, strahovi, zaradi katerih težko lovim sapo,« je priznal, hkrati pa želi, da je nesreča tudi v opomin drugim; tudi sam bo, je zatrdil, ozaveščal druge, kaj pomeni sesti vinjen za volan. »Vem, da imam na duši velik greh in da mi ta ne pusti dihati, a obljubim, da se bom vsak dan trudil biti boljši človek za vse, ki ste tukaj, in za tiste, ki me opazujejo z neba,« je dodal.

Bili so trenutki, ko sem izgubil voljo, kajti moj greh je res velik.

Tožilstvo, tožilca Bojan Avbar in Srečko Hočevar, Zagorčeva zagovornika Dejan Rituper in Tadeja Žibred ter odvetnik oškodovank Jože Oberstar so torej dosegli sporazum o priznanju krivde. Ta govori o štirih letih zapora. Leto in pol je že odslužil, preostalo bo kot vikend zapor na odprtem oddelku na Dobu. Zagorc je priznal premoženjskopravni zahtevek 15.000 evrov, zavezal se je tudi, da bo plačal vse stroške postopka in stroške, ki so jih na sodišču imeli Krevsovi. 
Deli s prijatelji