DILER

FOTO: Nekoč zelo uspešnega in znanega kriminalista dobili s prsti v marmeladi

Objavljeno 10. september 2019 14.21 | Posodobljeno 10. september 2019 14.30 | Piše: Aleksander Brudar

Danilo Lavrinc in njegov informator se o krivdi še nista izrekla. Filip Didović zahteval drugega odvetnika.

V avtu Danila Lavrinca so našli tudi ponarejena bankovca. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – Danilo Lavrinc, nekoč zelo uspešen in ugleden kriminalist, ter njegov ovaduh Filip Didović včeraj še dobro nista sedla na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, ko se je drugi že začel pritoževati. Tako nad mediji kot nad takrat še svojim zagovornikom, postavljenim po uradni dolžnosti, Borisom Grobelnikom.

image
Filipa Didovića je zmotila prižgana lučka na snemalčevi kameri.
»Ne me snemat s to lučko v oči. Naj vsaj lučko ugasne, Jezus Kristus,« se je nad snemalcem nacionalne televizije jezil Didović. Zaradi velikega medijskega zanimanja, kot je pojasnil sodnici Ani Testen, še prič ne more dobiti. »Pet kriminalistov sem že klical, da bi pričali v moj prid. Ampak tega ne želijo, ker vedo, da bodo potem na televiziji,« je povedal in v zvezi z zahtevo po razrešitvi odvetnika Grobelnika nadaljeval: »Premalo je angažiran za mojo obrambo. Če je tako, ga ne rabim. Premalo pozna tudi kazenski spis, in sicer samo v majhnem deležu, približno v 20 odstotkih.«

Grobelnik je odgovoril, da spis v celoti pozna in da je tudi na včerajšnjem predobravnavnem naroku že imel pripravljene dokazne predloge. A ker očitno med njima ni več zaupanja, je sodnici predlagal, da ga razreši. In to je Testenova tudi storila.
 

Imel tudi ponarejene bankovce


No, na vrsto je nato prišel Lavrinc, ki mu specializirano državno tožilstvo očita storitev štirih različnih kaznivih dejanj, in sicer neupravičeno proizvodnjo prepovedanih drog in promet z njimi (za to kaznivo dejanje se mora zagovarjati tudi Didović), poneverbo, zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanje denarja. V začetku leta naj bi namreč od neznanca kupil 3000 tablet uspavala flormidal, ki na črnem trgu velja za drogo, in za njih plačal 3000 evrov.

Del jih je tako, če očitki tožilstva držijo, po 1,30 evra prodal Didoviću, odvisniku od drog, ta pa naj bi jih še dražje preprodajal drugim odvisnikom. V omari Lavrinčeve policijske pisarne so našli tudi 119 nabojev fiocchi, ki jih policija uporablja le še na strelskih vajah (poneverba), ker je civilistu Alemu T. posredoval tajno evidenco kaznivih dejanj za več osumljencev in oškodovancev, pa naj bi tudi zlorabil uradni položaj. V civilnem policijskem avtomobilu, ki ga je uporabljal Lavrinc, so našli tudi dva ponarejena bankovca za 50 evrov.
 

Občutljivi podatki


O krivdi se sicer včeraj niti Lavrinc še ni izjasnil, saj je njegov zagovornik Dušan Csipö predlagal, da to opravi skupaj z Didovićem, ko bo ta že imel novega odvetnika. Tako narok kot glavna obravnava pa naj potekata brez prisotnosti javnosti. Že v samih dokaznih predlogih bodo namreč, kot je razložil, razkriti občutljivi tajni podatki, tako o informatorjih, policijskih virih, taktiki kot metodiki kriminalistično-obveščevalne dejavnosti.

3000 evrov naj bi Danilo Lavrinc zapravil za uspavala flormidal.

»Ne gre za omejevanje pravice javnosti, da izve, kaj se dogaja na sodišču. Gre za varovanje zdravja in življenja ljudi, ker gre za občutljive podatke,« je še pojasnil Csipö. Predobravnavni narok je sodnica preložila na 7. oktober, takrat bo tudi odločila glede zahteve po izključitvi javnosti. 
Deli s prijatelji