POSTROJ

FOTO: General z limuzino na sodišče

Pripadniki Štajerske varde pred sodiščem pričakali Andreja Šiška. Uprizorili so mu postroj 12-članskega bataljona.
Fotografija: Včerajšnji postroj enote Štajerske varde pred sodiščem FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Včerajšnji postroj enote Štajerske varde pred sodiščem FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR – Nadvse nevsakdanji prizor je bil včeraj pred mariborskim okrožnim sodiščem, kjer se je zjutraj začelo sojenje
Andrej Šiško je od lanskega leta v priporu.
Andrej Šiško je od lanskega leta v priporu.
Andreju Šišku in Mateju Lesjaku zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Pripadniki Šiška in njegove samooklicane Štajerske varde so pred vhodom na sodišče uprizorili manjšo slovesnost, dvanajsterica (med njimi je bila ena ženska) se je v vojaškem slogu postavila pred vhod na sodišče in čakala na poveljnika. A ker je ta verjetno Šiško, ki je od lanskega leta v priporu, je njegovo mesto prevzel njegov namestnik.

Na parkirišče je zapeljala bela limuzina, iz nje je izstopil mlajši moški, oblečen v enaka oblačila kot Šiškovi podporniki, in pozdravil navzoče. »General Ivan. V čast mi je in z veseljem poročam, da je tretja mešana enota prvega Maistrovega bataljona Štajerske varde pripravljena za pregled,« mu je poročal eden od »vojakov«. Iz bele limuzine, na katero so bile pripete zastave (podobne slovenskim, a brez grba), je izstopil zamaskiran moški, ki je imel okoli vratu tablo z napisom Izbrisani slovenski narod. Nadaljevanje je minilo mirno, saj so vsi pripadniki varde odkorakali na sojenje ter prisostvovali glavni obravnavi zoper njihovega vodjo Šiška.


Sodnica Vanja Verdel Kokol je samo v tem mesecu razpisala kar deset narokov, naslednji bo že danes, ko je pričakovati zaslišanje prvih prič. Med njimi bodo na predlog tožilstva predvsem nekateri udeleženci lanskega postroja Štajerske varde v Apačah, kar je bil povod za začetek postopka zoper obtožena, Šiško pa je vse od jeseni v priporu. Šele med postopkom bo sodnica odločila, ali bo morda ustregla zahtevam obrambe po zaslišanju vrha slovenske politike, med drugim premierja Marjana Šarca, predsednika Boruta Pahorja, nekdanjega premierja Mira Cerarja in vodje opozicije Janeza Janše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije