PREGON

Filmska drama v Ljubljani: znano, kdo sta moška, ki sta sprožila policijski pregon

V ponedeljek zvečer je mnoge Ljubljančane prestrašilo predirno tuljenje siren.
Fotografija: Policijska akcija sredi Ljubljane. FOTO: T. V.
Odpri galerijo
Policijska akcija sredi Ljubljane. FOTO: T. V.

V ponedeljek zvečer se je v središču Ljubljane dogajala filmska akcija. Po ropu prodajalne se je policija podala v lov za storilcema, pregon pa se je končal v križišču Vilharjeve in Dunajske.

Policija je sporočila, da sta bosanska državljana, stara 36 in 25 let, zamaskirana vstopila v prodajalno. Od zaposlenih sta z orožjem v rokah in grožnjami zahtevala gotovino. Ukradla sta okoli 8000 evrov in pobegnila peš. Njuno gibanje je opazoval moški, ki je policiste obvestil, da sta se odpeljala z osebnim vozilom. Ti so izsledili vozilo in ga pričeli ustavljati z modrimi lučmi in sireno. Voznik na znake ni ustavil, ampak je odpeljal proti centru Ljubljane, pri čemer je ogrožal druge udeležence in storil več prekrškov. Na Dunajski cesti je trčil v drugega udeleženca v prometu. Pri oplazenju je nastala materialna škoda.
Policijska intervencija na Dunajski cesti v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec
Policijska intervencija na Dunajski cesti v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec

V križišču Dunajske in Vilharjeve ceste je pri rdeči luči zapeljal v križišče, odvzel prednost voznici, ki je pripeljala po Vilharjevi in trčil v njo. Vozilo storilcev je pri tem odbilo v službeno vozilo, pri čemer je spet nastala zgolj materialna škoda. Ker je bilo njuno vozilo nevozno, sta čez makadamsko parkirišče peš zbežala proti železniški postaji.

Policisti so med begom oba pozivali, naj se ustavita. Pri tem se je eden ustavil in segel v torbico, ki jo je imel pri sebi. Zaradi zavarovanja svojega življenja, ob upoštevanju informacije, da sta storilca oborožena, je policist v varno smer izstrelil opozorilne strele. Storilec se je ulegel na tla, policisti pa so ga prijeli. Pri njem je bila pri varnostnem pregledu najdena pištola z naboji.

Drugi storilec je bežal naprej proti železniškim tirom, se obrnil proti policistom in segel za pas. Tudi v tem primeru je policist izstrelil opozorilni strel. Moški je kljub temu zbežal čez železniške tire do železniške postaje Ljubljana. Tam so ga policisti s pomočjo varnostnika Slovenskih železnic (SŽ) prijeli in obvladali. V postopku so tudi njemu zasegli pištolo.



Roparjema je bila odvzela prostost, policisti pa nadaljujejo preiskavo. V roku 48 ur bosta privedena k preiskovalnemu sodniku. Osumljena sta ropa in napada na uradno osebo, 36-letnik pa tudi nevarne vožnje v cestnem prometu. Za rop je zagrožena kazen zapora od treh do 15 let, za napad na uradno osebo od šest mesecev do pet let in za nevarno vožnjo do enega leta. Po prvih podatkih doslej v Sloveniji še nista bila obravnavana zaradi kaznivih dejanj.

Policija se zahvaljuje moškemu, ki jih je obvestil o roparjih, za koristne informacije, prav tako pa varnostniku SŽ za pomoč pri prijetju nevarnega storilca.

Policija svetuje, da če ste priča kaznivemu dejanju, če opazite, da storilec beži s kraja dejanja, in se odločite da mu boste sledili ali ga opazovali, bodite pri tem skrajno previdni, pazite na lastno varnost in to storite le tedaj, kadar zaradi tega ni ogroženo vaše življenje ali življenje drugih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije