ZASLEDOVANJE

Filmska akcija v slovenskem morju, bežali v Italijo

Dva čolna sta med begom zapeljala vsak v svojo smer.
Fotografija: Slovenski policisti so zasledovali nezakonite ribiče. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Slovenski policisti so zasledovali nezakonite ribiče. FOTO: Leon Vidic, Delo

KOPER – V sredo ob 8.40 so policisti koprske pomorske policije zaznali vplutje neznanega plovila v slovensko morje iz smeri Italije. Na kraj je bila napotena patrulja s policijskim čolnom, ki je približno dve navtični milji v slovenskih vodah zaznala neznana čolna brez registrskih oznak, na katerih se je izvajal ribolov.

Policista v patrulji sta začela izvajati pooblastila na vodah v skladu s 4. poglavjem zakona o nalogah in pooblastilih policije, a sta posadki na obeh čolnih takoj prenehali izvajati ribolov in začeli bežati proti Italiji. Kljub neposrednemu pozivanju in uporabi predpisanih svetlobnih in zvočnih signalov se čolna nista ustavila. Bežeča čolna sta se kmalu ločila in plula v različne smeri. Za enim je slovenski patruljni čoln P-16 zapeljal v italijanske teritorialne vode v skladu s sporazumom med Slovenijo in Italijo o čezmejnem policijskem sodelovanju.

Ustavili so jih Italijani

V tem času so slovenski policisti obvestili italijanske varnostne organe, ki so bežeči čoln ustavili pred mestom Gradež v Italiji. Prevzeli so postopek, patrulja postaje pomorske policije iz Kopra pa se je vrnila v slovensko teritorialno morje.

Policisti bodo v skladu s 50. členom zakona o prekrških poslali predlog za uvedbo postopka drugemu prekrškovnemu organu, ki je pristojen za ugotavljanje in sankcioniranje prekrškov glede izvajanja ribolova, sami pa bodo začeli postopek o prekršku proti poveljniku plovila italijanskega čolna zaradi izpolnjenih zakonskih znakov prekrška po zakonu o varstvu javnega reda in miru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije