KRADEL?

Fasal krivdno odpoved, zdaj toži

Objavljeno 09. februar 2019 16.34 | Posodobljeno 11. februar 2019 16.38 | Piše: Gordana Stojiljković

Nekdanji direktor sprožil postopek na delovnem sodišču. Več kot pol milijona vredno oškodovanje?

Iztok Lesjak je po 22 letih vodenja Tehnološkega parka dobil odpoved iz krivdnih razlogov. FOTO: Blaž Samec
LJUBLJANA – Leto po tistem, ko je po tihem z mesta položaja direktorja Tehnološkega parka (TP) po 22 letih vodenja odšel Iztok Lesjak, krmilo pa je kot vršilka dolžnosti prevzela nekdanja direktorica ljubljanske mestne uprave Jožka Hegler, je na delovnem sodišču stekel postopek, s katerim želi Lesjak dokazati, da je odpoved iz krivdnih razlogov dobil nezakonito.
Maja lani smo v Slovenskih novicah razkrili, da je bil Lesjak, uveljavljeni raziskovalec ter avtor in soavtor številnih znanstvenih publikacij s področja inovativnega podjetniškega okolja, prisiljen odstopiti, ker naj bi nadzorni svet odkril nekaj nepravilnosti, domnevno pa naj bi šlo za več kot pol milijona vredno oškodovanje družbe. Takrat v TP razlogov za njegovo zamenjavo niso želeli komentirati.

image
/NI NUJNA/ Jožžka Hegler, v. d. direktorice TP, je zaradi domnevnega oškodovanja družbe nekdanjega direktorja kazensko ovadila.
»Pri pregledu poslovanja družbe Tehnološki park Ljubljana, d. o. o., so bile odkrite določene nepravilnosti, zato smo postopali skladno z našimi zakonskimi določbami,« nam je skopo odgovorila tiskovna predstavnica TP Mateja Prinčič.    

Kaj natančno naj bi stalo za visoko vsoto, nam ni uspelo izvedeti, saj so se pristojni sklicevali na varovanje osebnih podatkov, a po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah smo izvedeli, da so ga zaradi suma kaznivega dejanja ovadili na ljubljansko okrožno tožilstvo. Po naših informacijah naj bi bili ovadbi dve, ena za precej majhen znesek, druga pa naj bi bila vredna kar 650.000 evrov. Ljubljansko tožilstvo je ovadbo odstopilo policijski postaji Vič Rudnik v dopolnitev, ki pa je še niso prejeli, zato državnotožilska odločitev še ni bila sprejeta.

Delovni spor

Po tistem, ko poravnava med strankama ni uspela, se je na delovnem sodišču nedavno začel razreševati delovni spor zaradi krivdne razrešitve. Stranke so v spis vložile pripravljalne vloge. Kot je povedal Lesjakov pooblaščenec Črt Šatej iz odvetniške pisarne Mlinar in Kovačič, naj bi nekdanji delodajalec Lesjaku očital kršitve pogodbe iz delovnega razmerja, ki naj bi imele znake kaznivega dejanja, »vendar pa ne v odpovedi ne v odgovoru na tožbo določno konkretizirano ne navede, v čem naj bi bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja in za katera konkretna dejanja gre«. Kot je še povedal, naj bi mu TP očital »zgolj to, da ni poskrbel za plačilo kupnine in ureditev zemljiškoknjižnega stanja. Če bi to držalo, bi šlo kvečjemu za malomarnost.« Nekdanjemu delodajalcu očita tudi, da odpoved ni bila pravočasna, saj naj bi celo tožnik v tožbi zapisal, da je bil sum na nepravilnosti podan že prej, poleg tega naj bi bila »kupnina že plačana, kar dokazujejo bančni izpiski«.

image
Tehnološki park je dom več kot 300 podjetij. FOTO: Igor Zaplatil
Pooblaščenec TP Damjan Škofič je vse nove navedbe prerekal, sodišče pa zaprosil za dodatni rok za odgovor tako na zadnje navedbe kot navedbe iz pripravljalne vloge, ki so jo prejeli 8. januarja in tako niso imeli dovolj časa za pripravo odgovora. Kot je pojasnil Škofič, so sicer pripravili odgovor, a bi ga želeli dopolniti. Za dodaten čas je zaprosila tudi nasprotna stran, sodnica pa je obema ugodila. Na naslednjem naroku, ki bo marca, bo sodišče zaslišalo obe pravdni stranki, torej Lesjaka in v. d. direktorice Jožko Hegler, pa tudi nekaj prič. 
Park znanja
Tehnološki park Ljubljana je dom več kot 300 podjetij in odskočna deska marsikaterega uspešnega podviga. Za izgradnjo poslovne zgradbe so prejeli osem milijonov evrov nepovratnih sredstev, do danes pa so pomagali pri ustvarjanju več kot 500 delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, ki v socialne in zdravstvene sklede vračajo okoli šest milijonov evrov na leto. Tehnološki park sam vsako leto izvozi za več kot milijon evrov znanja, ki ga proda skozi evropske projekte.
Deli s prijatelji