POBEGNILI

Eksplozija v Divači: podnevi bi bili ranjeni ali mrtvi

Objavljeno 17. april 2019 15.26 | Posodobljeno 17. april 2019 15.26 | Piše: Tomica Šuljić

Včeraj ob štirih zjutraj eksplozija v Divači. Storilci pobegnili, edina sled je električna žica.

Tatovi so bankomat odprli in odnesli kasete z denarjem. Fotografije: Dejan Javornik
DIVAČA – Slab kilometer od izvoza s primorske avtoceste stoji v Divači črpalka, ob njej pa priljubljena gostilna, kjer se ustavi marsikateri popotnik. Okoli je posejanih še nekaj blokov, v enem je poslovalnica nekdanje koprske banke, danes na njej stoji napis Intesa Sao Paolo.
image
Tatovi so bankomat odprli in odnesli kasete z denarjem. Fotografije: Dejan Javornik

Ob njej je bankomat, na katerem ljudje podnevi in ponoči dvigujejo denar. Tako je v ponedeljkovem večeru, okoli pol desete – najverjetneje med zadnjimi – denar dvigal Divačan Nenad Kovačevič.
 

Mislila, da sanja


Kovačevič pravi, da kaj posebnega ni bilo videti, vse pa vendarle ni bilo kot druge dni: »Po navadi na tej strani, ob banki, ob tej uri ni toliko parkiranih vozil.« Kovačevič je parkiral na drugi strani in na parkirišču opazil dve vozili (eno izmed njiju bi lahko bilo bele barve), v katerih je gorela luč: »V obeh avtih so bili ljudje. Dvignil sem denar na bankomatu in se odpravil.« Še ženi je povedal, kako polno da je parkirišče ta večer; kmalu zatem je zaspal. Nekaj ur pozneje, malo pred četrto zjutraj, pa je počilo.
image
Na prizorišču je po eksploziji ostalo malo sledi.

Kljub precejšnji poseljenosti precej ljudi ni nič slišalo – še posebno tisti ne, katerih okna so v nasprotni smeri od razstreljenega bankomata; po drugi pa je nočni pok slišalo tudi marsikatero uho v bližnjih vaseh.
Ena od starejših gospa, ki stanuje v bloku ob banki, tako pravi: »Nič nisem slišala, ker imam spalnico na drugi strani. Mož pa je spal v dnevni in rekel, da je nekaj zaropotalo, a se je samo obrnil. Zdaj šele vidimo, da je bilo fejst.«

Druga, tudi starejša stanovalka, pravi, da je nekaj zaznala: »Počilo je, pa sem mislila, da sem sanjala.« Gospo zgoraj na vrhu, ki ima stanovanje nad banko, je pa verjetno dobro streslo, pripomni druga krajanka. Nekatere bližnje prebivalce je zbudil zvok alarmov, ki so se sprožili po poku.
image
Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič: sreča, da se je to zgodilo ponoči.

Podrobnosti je pred razstreljenim bankomatom pojasnil Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije na pristojni Policijski upravi Koper: potem ko so policiste ob 3.57 zjutraj obvestili o »večji, močnejši eksploziji« na območju Divače, so tja napotili več policijskih patrulj. Jurič pravi, da je prva prispela osem minut po prejetju prvega klica in ugotovila, da je odjeknila »eksplozija na objektu banke z razlogom razstrelitve tu postavljenega bankomata.«
 

Podnevi bi bili ranjeni ali mrtvi


Poškodovanih na srečo ni bilo; a kaj lahko bi poročali o tragediji. Bankomat so namreč tatovi predvidoma najprej napolnili z zmesjo plina in sprožili eksplozijo prek električne žice. Kot opozarja Jurič, so zaradi eksplozije izleteli drobci bankomata in stekla v 30-metrskem krogu: »Sama sreča, da je bil čas storitve okoli četrte zjutraj. V tem času ni bilo naključnih sprehajalcev oziroma občanov v bližini in zato ni bilo kakšne hujše posledice za življenje in telo.«
image
Policija je bila hitro na prizorišču, a so bili strorilci takrat že daleč.

Škode ni malo, čeprav še zdaleč ni vsa znana. »Denar je odnesen, vse kasete so bile odstranjene iz bankomata, količina denarja še ni znana,« je navedel Jurič, ki je dodal še, da je tudi »gmotna škoda kar precejšnja, izvedenci bodo postavili oceno.« Tatovi se niso dotaknili denarja v nočnem trezorju, sicer bi bil njihov plen še večji. O morebitnih poškodbah stanovanj nad banko včeraj še ni bilo informacij; obnovitvena dela na banki pa so se začela takoj, ko so prizorišče zapustili preiskovalci. Glede na to, da praktično nima več pročelja, bo dela kar precej.
Mož je spal v dnevni in rekel, da je nekaj zaropotalo, a se je samo obrnil. Zdaj šele vidimo, da je bilo fejst.


Tatovi – oziroma najmanj dva storilca, kot je včeraj ocenila policija – nedvomno niso bili amaterji: pred storitvijo dveh kaznivih dejanj (velike tatvine in povzročitve splošne nevarnosti) so celo dvignili varnostne kamere, tako da policisti niso do konca dognali njihovega gibanja pred eksplozijo. In čeprav so bile prve patrulje v Divači, ki sicer nima policijske postaje, v pičlih osmih minutah, je do izvoza na avtocesto vsega dober kilometer, poti pa od tam hitro pripeljejo v tujino; Jurič je potrdil, da so na dogodek opozorili kolege na Hrvaškem in v Italiji. Po pomoč so se obrnili tudi na občane.
8
minut je potrebovala najhitrejša patrulja do kraja eksplozije.


»Vse, predvsem pa stanovalce Divače in okolice, pozivamo, da na interventno številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200 sporočijo vse, kar so zaznali preteklo noč in bi lahko bilo povezano s konkretno eksplozijo,« navaja Anita Leskovec s koprske policije in dodaja, da prosijo predvsem za podatke o opaženih sumljivih vozilih in osebah. 
Deli s prijatelji