OBSOJENA

Eden bo delal, drugi sedel

Vlomilca iz Prlekije sta očitke priznala in dočakala obsodbo.
Fotografija: Obtožena sta krivdo priznala in dejanja obžalovala. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Obtožena sta krivdo priznala in dejanja obžalovala. FOTO: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin, je po hitrem postopku zaključil kazenski postopek zoper mlada vlomilca iz Prlekije, ki sta spomladi vlamljala na območju Ljutomera in Gornje Radgone. Že na predobravnavnem naroku sta namreč 19-letni Thomas Prelog in 24-letni David Sitar iz okolice Ljutomera priznala, da sta med 15. marcem in 21. majem vsaj štirinajstkrat iz koristoljubja vlomila v gostišča, trgovine, prostore športnih in drugih društev, nekajkrat pa tudi v nenaseljene stanovanjske hiše in druge objekte. Kradla sta predvsem denar, cigarete in alkoholne pijače, v enem primeru tudi moped.

Po obtožnici, ki jo je zastopala okrožna državna tožilka Anica Šoštarič, sta v tem času odtujila za 4000 evrov blaga. Obtožena, ki sta v priporu od 22. maja, sta na sodišču klonila pod težo dokazov, ki jih je zoper njiju zbralo tožilstvo. Ker sta oba obtožena priznala krivdo in obžalovala svoje početje, je tožilka Šoštaričeva zanju predlagala dokaj milo kazen, in sicer vsakemu po devet mesecev zapora.


Soglašala je, da Prelog lahko odsluži kazen z delom v splošno korist. Sitarjeva zagovornica, odvetnica Andreja Ritonja Špilak, je soglašala s predlogom tožilstva, zagovornik obtoženega Preloga, odvetnik Igor Weindorfer, pa se ni strinjal, da bi oba dobila enake kazni, saj njegov varovanec do zdaj še ni bil kaznovan, kar ne drži za njegovega pajdaša, zato da ni primerno, da je kazen za oba enaka. Predlagal je še, da se med olajševalne okoliščine šteje tudi mladost njegovega varovanca, dejstvo, da je dejanje storil pod vplivom mamil, da je bil naiven ter da je za njim težka mladost.

Je pa soglašal, da 19-letnik kazen odsluži z deli v splošno korist.
Ker sta obtožena soglašala s svojimi zagovorniki in poudarila, da jima je žal, da sta storila očitana kazniva dejanja, je sodnik Palatin izrekel sodbi. Prelog je dobil sedem mesecev zaporne kazni, ki jo bo lahko, kot rečeno, odslužil z delom v korist družbe, Sitar pa bo moral za rešetkami preživeti devet mesecev. Do nastopa prestajanja kazni je sodišče obema podaljšalo pripor. Oba obtoženca morata vsem, ki sta jih oškodovala, plačati tudi odškodnine, ju je pa sodišče oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka ter izdatkov in nagrad zagovornikov, ki sta bila postavljena po uradni dolžnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije