SOJENJE

Dva sta že v ječi, dvema to še grozi

Po filmskih aretacijah sodijo polovici preprodajalcev droge. Dva sta krivdo priznala in že sedita v ječi.
Fotografija: Mustafa Izairi čaka na pričanje avstrijskega tajnega policijskega agenta. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Mustafa Izairi čaka na pričanje avstrijskega tajnega policijskega agenta. FOTO: Boštjan Fon

KRANJ – Sojenje za kaznivo dejanje prometa z mamili se na kranjski sodniji nadaljuje proti kompanjonoma v prepovedanem poslu Mustafu Izairiju in Stojanu Savkoviću. Oče Cani in sin Gazmend Havziu, drugi del poslovne naveze z opojnimi sredstvi, sta že nameščena v enem od prostorov zavoda za prestajanje kazenskih sankcij.
Mustafa Izairi čaka na pričanje avstrijskega tajnega policijskega agenta. FOTO: Boštjan Fon
Mustafa Izairi čaka na pričanje avstrijskega tajnega policijskega agenta. FOTO: Boštjan Fon

Na predobravnavnem naroku sta krivdo nepreklicno priznala, sinu so odobrili 30 mesecev za zapahi, oče je prejel polovico nižjo kazen. Možje postave so jih po filmsko izpeljani akciji sredi dneva septembra lani ujeli v Radovljici, potem ko so jih prikrito opazovali po Ljubljani in Linhartovem mestu, jim podtaknili tajnega policijskega delavca in izvedli navidezni nakup droge.

Gregor Kristel, priča na sojenju in prijatelj prvoobtoženega, je povedal, da je z Izairijem hodil po tujini: »Med drugim sva bila z Izairijem na poti na Češko, šla sva po avto. Nekdo ga je stalno klical za izposojo denarja, potem sem ga še srečal v lokalu Perla na Fužinah. Na videz ga poznam. Bil je nenavadno vztrajen.«

Zakaj je Kristel pričal, prisotnim v dvorani ni bilo jasno, saj ni povedal nič posebnega. Azizi Betula iz Makedonije, vodja lokala Pantano Caffe na Rakovi jelši, je povedal, da je Izairi zanj najel ta lokal: »Bil je šef, jaz pa poslovodja. Iz lokala je jemal denar, večkrat. Rekel mi je, da bo denar posodil Džoniju, sodelavcu, za dan ali dva. On je bil šef, če je rekel, da mu dam jurja, sem mu ga dal.«


Obtoženi Izairi je vstal s klopi za obtožene in dejal, da je vsaka izposoja zapisana v zvezku v lokalu. Sledil je še v Tetovu rojeni Ziber Izairi, sin obtoženega, ki ima s slovenščino precej težav, a pred pričanjem ni zahteval tolmača za albanski jezik. Ko je sodnica vprašala, ali res dobro razume slovenščino, je kljub temu, da je že polnoleten, s klopi vstal oče Mustafa in dejal, da bo sin pričal.

»Delam v lokalu, v centru Ledina, imam ga v najemu skupaj z očetom. Včasih pride oče in si izposodi denar, po sto ali dvesto evrov za dan ali dva. Lani marca pa si je izposodil jurja ali dva, rekel je, da potrebuje za prijatelja. Za koga, me ni zanimalo, to je moj foter, nisem mu rekel ne. Denar je hitro vrnil,« je dejal sin in kot pred njim Betula pojasnil, da so kratkoročne kredite zapisovali v neki zvezek.


Da bi šlo pri teh kratkoročnih izposojah za financiranje posla z drogo, ni potrdil nihče. Ko je zaključil pričanje, je sodnica dejala, da je Ziber lahko naprej navzoč na sojenju, pa mu je oče s klopi v albanščini namenil kratko kretnjo z roko proti izhodnim vratom in sin je brez besed zapustil sodno dvorano. Sojenje se bo nadaljevalo konec meseca, ko bo na sporedu tudi zanimivo pričanje tajnega policijskega delavca iz Avstrije, ki bi lahko precej obremenil prvoobtoženega. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije