ORKANSKO

Drago in Jože ostala brez strehe nad glavo

Objavljeno 14. marec 2018 17.35 | Posodobljeno 14. marec 2018 16.59 | Piše: Oste Bakal

Orkanski veter je drevo vrgel na hišo pod radgonskim gradom.

Veter je v soboto zvečer tako močno zapihal, da je pod njim popustilo 25-metrsko drevo. FOTO: PGD Gornja Radgona
GORNJA RADGONA – Veter, ki se je v soboto popoldne in zvečer razbesnel tudi ob reki Muri, je hudo prizadel Draga Korena in Jožeta Hamlerja iz Gornje Radgone, ki sta žalostno občutila praznik moških, štirideset mučenikov. Ob 19.36 se je v Gubčevi ulici v Gornji Radgoni tik ob Muri in osrednji kleti Radgonskih goric ter pod radgonskim gradom na hišo, kjer sta stanovala, podrlo drevo, visoko najmanj 25 metrov.
Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, ki so najprej odklopili elektriko, škoda, ki je nastala, pa je bila tako velika, da drevesa ponoči sploh niso odstranjevali, lokalna skupnost pa je Dragu in Jožetu nemudoma zagotovila drugo bivališče. Na prizorišče je prihitel tudi podžupan radgonske občine Robert Žinkovič, ki je uredil, da sta se začasno preselila v Vinogradniško kmetijo – Vinotoč Trplan v Črešnjevcih, kamor so ju odpeljali kar gasilci.

image
Trideset gasilcev je imelo veliko dela. FOTO: Oste Bakal

Včeraj so prispeli številni gasilci, radgonska župan in podžupan, Stanislav Rojko oz. Žinkovič, ter tudi Drago in Jože. Za njima je bila neprespana noč. »Kako naj spiš v drugi hiši, ko veš, kaj se je doma zgodilo. Vsakih nekaj minut sem se prebujal in tuhtal, kaj bo z nama,« je žalosten razlagal lastnik hiše Hamler, ki v njej živi že pol stoletja in trenutno čaka na invalidsko upokojitev. Pojasnil je, da sta z Dragom zvečer gledala televizijska poročila, ko je začelo pokati.

image
Stanovalca sta imela srečo v nesreči. FOTO: Oste Bakal

»Seveda me je bilo strah, in čeprav sem pred tem nekoliko zadremal, sva hitro zapustila hišo, saj nisva vedela, kaj se dogaja. Na srečo je plošča zadržala drevo, tako da ni padlo na naju,« je poudaril Hamler. S prijateljem Korenom, s katerim živita pod isto streho že 20 let, sta poklicala prijatelje, ti so obvestili gasilce. Vmes je Drago odhitel peš do gasilskega doma, saj je blizu, vmes pa so že prispeli gasilci.

Občina na pomoč

Okoli 30 gasilcev je poskušalo sanirati močno poškodovano hišo, na koncu pa so jo začasno pokrili s folijo in jo zaščitili, da vanjo ne bi tekla voda. V naslednjih dneh bodo skupaj z vodstvom občine razmislili, kako naprej. Strokovnjak za gradbeni nadzor in svetovanje pri gradnji Mitja Žnidarič, ki si je tudi ogledal razmere, je ocenil, da je bivanje v objektu varno, a ne trajno.

image
Veter je v soboto zvečer tako močno zapihal, da je pod njim popustilo 25-metrsko drevo. FOTO: PGD Gornja Radgona

»Zavedamo se, da bo treba streho in vse, kar je uničeno, sanirati za trajno. Res je, da gre za lastniško hišo, a ker poznamo stanje obeh občanov, bomo čim prej poskušali najti možnost za trajnejšo rešitev problema. Niti za trenutek ne sme biti vprašljiva varnost občanov, zato smo tudi takoj ponoči zadevo reševali tako, kot so predlagali gasilci,« pa je na kraju dogodka povedal radgonski župan Rojko, ki je, mimogrede, tudi sam gozdarski strokovnjak in se zaveda, kako nevarna so lahko velika in starejša drevesa zdaj, ko je zemljišče zaradi taljenja snega mehko. Zato dodaja, da bodo takoj iskali izvajalca del za podiranje še nekaterih dreves, ki ogrožajo druge objekte v bližini, še zlasti hišo njunih neposrednih sosedov. 
»Na srečo je plošča zadržala drevo, tako da ni padlo na naju. »Na srečo je plošča zadržala drevo, tako da ni padlo na naju.
Občina išče izvajalca del za podiranje dreves, ki ogrožajo tudi nekatere druge objekte v bližini.
Deli s prijatelji