Divje zasledovanje na Štajerskem: bežal pred policisti in povzročil dve nesreči

Voznik (25) je prehiteval vozila pred seboj, prevozil dve rdeči luči in po naselju divjal z več kot 100 kilometri na uro.
Fotografija: Policisti so se podali v lov za voznikom, ki so ga že večkrat obravnavali. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Policisti so se podali v lov za voznikom, ki so ga že večkrat obravnavali. FOTO: Roman Šipić, Delo

Policisti so že večkrat obravnavali 25-letnega moškega iz okolice Maribora in mu zasegli že več vozil, ker nima vozniškega dovoljenja, večinoma pa vozi neregistrirana vozila.

Voznika so policisti policijske postaje Rače opazili 3. januarja ob 9.08, ko je ponovno vozil neregistriran osebni avtomobil brez nameščenih registrskih tablic po Ptujski cesti v naselju Miklavž na Dravskem polju iz smeri Loke proti Mariboru. Policista sta zapeljala za voznikom in ga začela pravilno ustavljati z uporabo svetlobnih in zvočnih znakov na službenem vozilu policije. Voznik se na znake ni odzval, hitrosti vozila ni zmanjšal in ni ustavil, temveč je še pospešil in nadaljeval vožnjo proti Mariboru.

Oplazila sta se

Skozi naselje Miklavž je vozil s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, med vožnjo pa prehiteval vozila pred seboj po nasprotnosmernem vozišču, enkrat tudi daljšo kolono vozil. Skozi krožno križišče na Ptujski cesti v Miklavžu je zapeljal po levi strani, po nasprotnosmernem vozišču, in s pospešeno vožnjo nadaljeval proti Mariboru in se še vedno ni ustavil na znake policistov, ki sta še vedno vozila za njim in mu dajala znake, naj ustavi.

Pred naseljem Maribor je na Ptujski cesti voznik dohitel dva osebna avtomobila in ju prehitel po nasprotnosmernem vozišču, čeprav smerno vozišče za vožnjo vozil v nasprotni smeri ni bilo prosto v dolžini, ki je potrebna za prehitevanje, saj mu je nasproti pripeljalo osebno vozilo. Voznik tega vozila je moral zavirati in se umakniti skrajno desno, da je preprečil čelno trčenje, vendar je kljub temu med vozili prišlo do oplazenja. Bežeči voznik na mestu prometne nesreče ni ustavil, temveč je pospešeno vozil naprej po Ptujski cesti v Maribor.

Trčil v deblo

V Mariboru na dvopasovni Ptujski cesti v križišču z izvoznim krakom z avtoceste A1 je z nezmanjšano hitrostjo zapeljal skozi križišče pri rdeči luči na semaforju, enako je storil tudi v križišču Ptujske ceste in Dogoške ceste. Takoj za tem križiščem je zavil desno na parkirni prostor v smeri Domnove ulice, pri čemer pa hitrosti vozila ni prilagodil poteku ceste in svojim vozniškim sposobnostim, da bi vozilo ves čas obvladoval in bi lahko ustavil pred oviro, ki bi jo glede na okoliščine lahko pričakoval, zato na konca uvoza do parkirnih boksov ni mogel ustaviti oziroma zaviti, temveč je zapeljal čez dvignjen robnik na zelenico, kjer je z levim bočnim delom vozila trčil v deblo manjšega okrasnega drevesa, istočasno pa je z desnim prednjim vogalnim in bočnim delom vozila trčil v kovinski drog z dvema prometnima ogledaloma.

Pozitiven test na droge

Voznik tudi po tem ni ustavil, temveč je zapeljal čez pločnik in nadaljeval vožnjo po Dobravski ulici, kjer je nato vozilo zapustil in peš pobegnil s kraja.

Policisti so ga kasneje izsledili in ga preizkusili z indikatorjem alkohola. Rezultat je bil negativen. Odredili so mu tudi postopek za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica prepovedanih drog, ki pa je pokazal pozitiven rezultat.

Poleg tega je voznik, ki nima vozniškega dovoljenja, vozil neregistriran osebni avtomobil, brez nameščenih registrskih tablic in brez sklenjenega ustreznega zavarovanja za vozilo. Zaradi vseh opisanih kršitev in zato, ker je povzročil kar dve prometni nesreči, ob tem pa ogrožal druge udeležence v prometu, ga bodo kazensko ovadili. Tudi tokrat so mu zasegli vozilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije