SMRTNA NESREČA

Divjal z mercedesom in ubil prijatelja

Sodna preiskava zoper 40-letnega Ptujčana Aleksandra Žumerja zaradi smrti Petra Pignarja. Ljubitelj luksuznih avtov z več kot 200 kilometri na uro zapeljal pod tovornjak.
Fotografija: Alex Zumer je že drugič imel srečo v nesreči. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Alex Zumer je že drugič imel srečo v nesreči. FOTO: Facebook

»Kako brezobzirno je vozil. Nato se je brez vsakega zaviranja zaletel direktno pod tovornjak,« je prizore na podravski avtocesti septembra lani opisoval eden od očividcev tragedije. Tisti, ki so bili tragičnega ponedeljskega opoldneva na poti s Ptuja proti Mariboru, so bolj ali manj povedali isto zgodbo.
Peter Pignar - Piki je sedel na sovoznikovem sedežu, poškodbe zanj pa so bile prehude. FOTO: Facebook
Peter Pignar - Piki je sedel na sovoznikovem sedežu, poškodbe zanj pa so bile prehude. FOTO: Facebook

Mimo njih je s svetlobno hitrostjo švignil črn mercedes, nedaleč od izvoza za Marjeto na Dravskem polju je strašansko počilo. Pregrešno drag mercedes S coupe 63 AMG se je s pokrovom motorja zaril pod priklopnik tovornjaka.
 

Zmaličeni mercedes


Preiskovalci so potrdili, da je 52-letni voznik tovornjaka povsem pravilno vozil po voznem pasu, ko se je vanj zaletel mercedes, ki je imel nameščene nemške registrske tablice. Trčenje je bilo tako silovito, da so motor mercedesa v istem trenutku zajeli zublji. Očividci dogodka so hitro poskakali iz svojih avtomobilov, da bi pogasili ogenj. Zatem se je začelo čakanje na gasilce in reševalce. Pločevina je bila tako zverižena, da človekoma v mercedesu sploh niso mogli pomagati.


Šele pripadniki mariborske poklicne gasilske brigade so s tehničnim posegom oba ukleščena potnika rešili iz mercedesa. Toda kljub velikemu trudu reševalcev in zdravnika je vsaka pomoč za 36-letnega Petra Pignarja iz Lancove vasi prišla prepozno. Zato pa so iz razbitin domala nepoškodovanega rešili 40-letnega Ptujčana Aleksandra Žumerja. Ta je tragičnega dne vozil mercedesa, ki je imel pod pokrovom motor z zavidljivimi 612 konjskimi močmi, na sovoznikovem sedežu pa je sedel njegov dobri prijatelj in sodelavec Pignar.

Kot smo izvedeli, je osem mesecev po tragediji zadeva v fazi sodne preiskave. Policisti so sicer imeli vse indice, da naj bi Aleksander Žumer storil kaznivo dejanje, vendar so želeli potrditev izvedencev. Preiskovalci so črno skrinjico, sicer bolj poznano iz letalskega prometa, poslali v analizo k strokovnjakom. »Po prejemu mnenja izvedenca digitalne forenzike vozil smo vložili zahtevo za preiskavo,« so nam pojasnili na tožilstvu. Kot smo še izvedeli, je preiskovalni sodnik Žumerja zaslišal, ni se odločil, da bi ga vtaknil v pripor, a vseeno je dovolil uvedbo sodne preiskave. »Ta še ni zaključena,« nam je na naše poizvedovanje pojasnil okrožni državni tožilec Tilen Ivič.


Šele po preiskavi bo sledila morebitna obtožnica in pozneje tudi sojenje. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi strokovnjaki digitalne forenzike avtomobilov odkrili, da je Aleksander Žumer tragičnega opoldneva na avtocesti divjal z veliko višjo hitrostjo, kot je dovoljena na tem odseku. Čeprav je omejitev pri izvozu za Marjeto 130 kilometrov na uro, naj bi Žumer tako pohodil stopalko za plin, da je mercedes poletel krepko čez 200 kilometrov na uro. Čeprav je tovornjakar vozil dovoljenih 100 kilometrov na uro, je bilo trčenje zaradi tolikšne razlike v hitrosti obeh vozil podobno trku v steno.
 

Ljubitelj brzine


Izvedeli smo, da je Aleksander Žumer že leta 2007 preživel prometno nesrečo, ki bi ga lahko stala življenje. Med padcem z motorjem si je namreč zlomil levo nogo. Imel je srečo v nesreči, da je ni še huje skupil, a so mu morali pozneje v ptujski bolnišnici amputirati nogo. Kot smo izvedeli, so se par dni po nesreči v bolnišnici dr. Jožeta Potrča na Ptuju pojavile nepričakovane komplikacije in zdravniki so se odločili za skrajni poseg.
Ptujčan se je menda le težko sprijaznil z usodo, da je ostal brez noge, in se naposled odločil, da bo ptujsko bolnišnico tožil. Zahtevani znesek je bil vrtoglav: tri milijone evrov. Sledila so neuspešna pogajanja in zatem še sojenje, v katerem pa je bolnišnica potegnila kratko. Aleksander Žumer je dobil 474.000 evrov odškodnine.

Poznavalci so nam razkrili, da je nadvse uspešen podjetnik. Njegovo ptujsko podjetje se ukvarja z elektroinstalacijami in njihovo proizvodnjo. Da gre za nadvse uspešno podjetje, potrjuje to, da ima Aleksander Žumer podjetje tako v Nemčiji kot na Hrvaškem. Samo v Sloveniji je v njegovem podjetju menda zaposlenih več kot 30 ljudi, v drugih še nadaljnjih 70. Odkar je sredi bavarske prestolnice München odprl nemško podjetje ANpro Technic Gmbh, si je zaradi lažjega naslavljanja nadel vzdevek Alex Zumer in z njim nastopal na domala vseh družabnih omrežjih.


Tam ni skrival ljubezni do hitrosti. Nemalo je bilo slik in posnetkov (te je po nesreči izbrisal s profilov), na katerih je bilo videti kazalce na armaturnih ploščah tam okoli 250 kilometrov na uro ali prek. Da je zares ljubitelj hitrih jeklenih konjičkov, povedo tudi avtomobili, ki jih je posedoval. BMW M5 pa audi RS4, nazadnje si je omislil črnega mercedesa S 63 AMG. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije