ČLAN KRIMINALNE TOLPE

Dejan P. (32) prestajal vikend zapor, medtem pa švercal

Dejan Pušonjić, član večje kriminalne združbe, pred sodnico zanikal krivdo. Njegova zagovornica podala zahtevo za izločitev vrste dokaznih predlogov.
Fotografija: Dejan Pušonjić naj bi oddajal tudi tuje apartmaje. Foto: Mojca Marot
Odpri galerijo
Dejan Pušonjić naj bi oddajal tudi tuje apartmaje. Foto: Mojca Marot

»Krivde ne priznam,« je kratko in jedrnato na vprašanje sodnice Leonide Jager, ali priznava krivdo katerega koli očitanega dejanja iz obtožnice, dejal 32-letni Dejan Pušonjić.

Decembra lani se je s tremi pajdaši znašel v priporu, tožilstvo pa je proti njemu in ducat drugim vpletenim vložilo obtožnico, v kateri jim očita, da so od 28. novembra 2018 do 24. junija lani v sodelovanju z več neidentificiranimi storilci iz Slovenije in tujine organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s prevažanjem prebežnikov iz Hrvaške prek Slovenije v Italijo. Na tej relaciji so organizirali prevoz najmanj 279 državljanov Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske. Kot je lani razkril vodja celjskih kriminalistov Damjan Turk, je imela omenjena kriminalna združba tri vodje, ki so za prevoznike ilegalnih migrantov novačili predvsem ljudi s socialnega dna. Ilegalne migrante so prevažali v osebnih in kombiniranih vozilih ter celo v avtodomih, v slednje so jih stlačili tudi po 24. Nekateri sploh niso imeli opravljenega vozniškega izpita, eden je vozil celo pod vplivom prepovedanih drog. S tem ko so bežali pred policisti, pa so ogrožali tudi življenja migrantov, ki so jim morali za prevoz odšteti od 2000 do 3000 evrov.

Hoče senat, ne sodnice

A Pušonjić, za katerega se je izkazalo, da je očitana kazniva dejanja izvajal med prestajanjem dveletnega vikend zapora, ko je bil že obsojen zaradi prekupčevanja s prepovedanimi drogami in poskusa izsiljevanja, je očitke, kot rečeno, zavrnil in bo s pomočjo odvetnice Maksimiljane Kincl Mlakar poskušal dokazati, da nič od tega, kar piše v obtožnici, ne drži. Kar pa bo verjetno težko, saj je eden od članov združbe, Stefan Ašanin, sicer obtožen le preprodaje droge, krivdo že priznal, se s tožilstvom pogodil za poldrugo leto zapora in plačilo pet tisoč evrov kazni ter odkorakal iz pripora.

Na sodišče sta včeraj iz pripora prišla še Gašper Rožič in Aleksander Bera, ki sta s tožilstvom prav tako že podpisala sporazum o priznanju krivde, a sodnica še ni opravila naroka za izrek kazenske sankcije. Preostali člani bodo prišli na sodišče prihodnji teden, ko pa bo sodnica opravila ločene predobravnavne naroke za vse ter odločila o vseh zahtevah za izločitev obrambe, bo sodišče lahko razpisalo datum glavne obravnave. V nadaljevanju bo Pušonjiću, tako je namreč želel, sodil senat in ne sodnica posameznica.

Sicer pa smo o Pušonjiću že pisali, saj naj bi prav on na Hrvaškem oddajal tuje apartmaje prek facebook strani Ivane Buljić. Kot so pred dvema letoma sporočili iz splitsko-dalmatinske policijske uprave, so zaradi petih kaznivih dejanj goljufije ter poskusa goljufije ovadili Slovenca, ki je na facebooku objavljal fotografije naključno izbranih apartmajev iz Omiša, ki niso bili v njegovi lasti, in na ta način preslepil štiri ženske, ki so mu za najem nakazale denar. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije