S SEKIRO V LOKAL

David (24) in Henček (47) prejemata socialno pomoč, pred sodnika pa s 4 odvetniki

David Kosec in njegov oče Henček priznala razgrajanje v črnomeljskem lokalu. Prvemu delo v splošno korist, slednjemu, sicer romskemu svetniku, pogojna kazen.
Fotografija: David Kosec FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
David Kosec FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Ko je začel David Kosec s sekiro razbijati stekla terase lokala Fontana bar in groziti vsevprek, je med gosti, razumljivo, zavladala panika, začeli so kričati. Eni so se zatekli v gostilno, lastnik lokala jih je usmeril v skladišče, drugi so se razbežali po ulici.
Dva obtoženca, štirje odvetniki; Uroš Čop, Matjaž Medle, Dušan Medved in Igor Smolej. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Dva obtoženca, štirje odvetniki; Uroš Čop, Matjaž Medle, Dušan Medved in Igor Smolej. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Štiriindvajsetletnik je razbijal teraso, v tistem pa je pritekel še njegov 47-letni oče Henček Kosec in izza pasu potegnil 29 centimetrov dolg nož, ga dvignil in gostom ni pustil iz lokala. Henček se je pred lokalom drl: »Kje si, Srbine, pridi, da te zakoljem. Poglej, kaj ti delamo iz lokala.« Vse skupaj je zabelil še s kletvicami, grozil je, da gredo še po kalašnikovko in da bodo vse pobili in zrešetali. Potem sta David in Henček stekla do avta in se odpeljala. O incidentu so bili takoj obveščeni policisti, menda so imeli tisto noč veliko dela z migranti, a kljub temu so bili tam v dobrih desetih minutah.
Romski svetnik Henček Kosec je priznal očitke iz obtožnice. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Romski svetnik Henček Kosec je priznal očitke iz obtožnice. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Zgodilo se je torej 17. marca letos nekaj pred eno uro ponoči v Fontana baru v Čardaku v Črnomlju. Zavrelo je takrat, ko lastnik lokala mlademu Davidu, očetu treh otrok, ni želel postreči alkoholne pijače. Bil je namreč vidno pijan, ga je pa zavrnitev prizadela in je takoj zagrozil, da bo poklical očeta in druge Rome, ki da bodo prišli v gostilno in s kalašnikovko vse postrelili.

Lastnik lokala kljub resnim grožnjam ni klonil, Davidu je celo pokazal vrata, ta pa je poklical očeta Henčka. Slednji je, ko se je pripeljal, sinu izročil sekiro, sam pa v gostilno vstopil z nožem. Pod močjo sekire, ki jo je vihtel David, se je drobilo steklo na desetih oknih terase, drobci so leteli po gostih, Henček pa je stal na vhodu v lokal in kričal, kar smo že zapisali.
 

Po hišni preiskavi pripor


Slabe tri tedne pozneje je sledila hišna preiskava v največjem belokranjskem romskem naselju Lokve in policisti, ki so bili celo v neprebojnih jopičih in do zob oboroženi, so odvzeli prostost obema, sinu in očetu. David je bil v priporu do tega ponedeljka, ko je stopil pred roko pravice, Henček pa en mesec, potem je bil spuščen na prostost.
Razbita terasa lokala Fontana. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Razbita terasa lokala Fontana. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Henček, oče petih otrok, je pravzaprav vplivna oseba, je že drugi mandat romski svetnik v črnomeljskem občinskem svetu. Pri Henčku so policisti hišno preiskavo opravili že v začetku februarja po tem, ko se je njegov sin David na facebooku vidno opit razkazoval z orožjem v roki. Zasegli so šest kosov orožja in 700 nabojev, za orožje je Henček imel dovoljenje, a šlo je za predelave, zanj ni skrbel, kot bi moral po zakonu o orožju, ker ga je posojal drugim, prav tako je bila uporaba nestrokovna in malomarna.

Henček in David sta v nedavno stopila pred sodnika.

Na novomeškem okrožnem sodišču sta pred sodnico Betko Šimc priznala očitke iz obtožnice, ki jih je predstavila okrajna tožilka Blanka Zadel Peterle. Zanimivo, da sta oba Kosca prejemnika socialne pomoči, a sta si kljub temu vsak najela po dva odvetnika; Davida sta zastopala Igor Smolej in Dušan Medved, Henčka pa Matjaž Medle in Uroš Čop.

Oba sta torej priznala, kar jima je očitalo tožilstvo, gre za kazniva dejanja povzročitve splošne nevarnosti in grožnje, Davida pa bremeni tudi kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, in se strinjala s kaznijo.


Tožilka je za Davida predlagala enotno kazen leto in pol zapora, ki jo bo odslužil z delom v splošno korist, gre za skupaj 1080 ur, plačati mora tudi 3000 evrov denarne kazni. Henček pa je bil obsojen na pogojno kazen tri mesece zapora v preizkusni dobi treh let. Ker je bil David v priporu tri mesece in pet dni, se tudi ta čas všteje v kazen, tako da bo moral v korist družbe delati 886 ur, denarna kazen ostaja enaka, sta pa oba oproščena plačila stroškov postopka.
 

Oba že kaznovana


Med oteževalnimi okoliščinami ne gre spregledati predkaznovanosti. David je bil že obsojen za prikrivanje na pogojno kazen, preizkusna doba še ni potekla, Henček pa prav tako na pogojno kazen za nadaljevano kaznivo dejanje tatvine v sostorilstvu.

»David je pri dejanjih v lokalu Fontana pokazal objestnost, vztrajnost in agresijo, zato je treba seči po strožji kazni, kot je pogojna. S tem, ko bo David, ki je brezposeln, delal v splošno korist, bo morda dobil delovne navade in se ne bo več zatekal h kriminalni dejavnosti,« je v zaključni besedi izrazila upanje tožilka in ob predlogu denarne kazni izpostavila dejstvo, da očitno imata oba denar, ko pa imata vsak kar po dva odvetnika.


Je pa na to pripombo odgovoril odvetnik Čop, ki je predlagal oprostitev stroškov postopka: »Razmerje med stranko in odvetniki je tajno in nepomembno je, kako je urejeno, zato je neumesten zaključek tožilstva.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije