Čistili so za migranti

Svinjarija v dolenjskih in belokranjskih gozdovih. Občina bo račun poslala vladi.
Fotografija: Smeti v Cerovem logu Fotografije: Občina Šentjernej
Odpri galerijo
Smeti v Cerovem logu Fotografije: Občina Šentjernej

Da migranti množično pritiskajo na našo južno mejo, tudi prek Gorjancev, še kako občutijo domačini v dolenjskih in belokranjskih obmejnih občinah. O trumah ilegalcev, tudi po več deset jih je občasno v skupinah, domačini obveščajo policiste, ti takoj ukrepajo, a migranti, ki imajo na svojih poteh v obljubljeno deželo tudi pomagače, po dolenjskih gozdovih puščajo pravo packarijo.
Takole pustijo nastlano migranti, ki prečkajo Gorjance. Fotografije: Občina Šentjernej
Takole pustijo nastlano migranti, ki prečkajo Gorjance. Fotografije: Občina Šentjernej

Zato so se v občini Šentjernej tik pred svetovnim dnevom Zemlje odločili za temeljito čiščenje migrantske navlake. Skupaj so stopili Komunala Novo mesto, Medobčinski inšpektorat in redarstvo, Policijska postaja Šentjernej in JP EDŠ Šentjernej, iz gozdov pa so odstranili 440 kilogramov odpadkov.
Največ je bilo zavrženih oblačil, obutve, nahrbtnikov in spalnih vreč ter ostankov hrane, so sporočili z Občine Šentjernej.
Nekatere lokacije so bile zelo težko dostopne, zato so pri čiščenju sodelovali delavci EDŠ Šentjernej, ki so lahko s traktorjem prišli do težje dostopnih predelov. Fotografije: Občina Šentjernej
Nekatere lokacije so bile zelo težko dostopne, zato so pri čiščenju sodelovali delavci EDŠ Šentjernej, ki so lahko s traktorjem prišli do težje dostopnih predelov. Fotografije: Občina Šentjernej

Zbrane odpadke so stehtali in na podlagi njihove teže bo Komunala Novo mesto izračunala vrednost posamezne odstranitve odpadkov. »Občina Šentjernej bo posredovala zahtevek za povrnitev stroškov na Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov,« so odločni v občinski upravi, kjer optimistično upajo, da se bodo ilegalne migracije umirile in da bodo gozdovi občine Šentjernej ostali čisti.

Da imajo migranti na svojih dolgih poteh pomagače, morda celo domačine, se je znova izpostavilo pred slabim mesecem, ko so v bližini Gorenjega Vrhpolja, vasi pod Gorjanci v občini Šentjernej, tik nad enim od vodnih virov odkrili migrantski kamp z več kot 30 ležišči. Tam so bile tudi velike zaloge hrane. Šlo je za moko, sladkor, sol in olje, pa tudi ponve, s pomočjo katerih bi si lahko pekli 'kruh', značilen za nekatere arabske države. Najdbe hrane slovenskih proizvajalcev jasno kažejo, da ilegalce očitno zalagajo tudi nekateri Slovenci. Med hrano je bilo celo več škatlic zdravila paracetamol, ki ga priporočajo pri zdravljenju oziroma blaženju posledic okužbe s koronavirusom.


Med ljudi je upravičeno zavladal strah, saj obstaja velika možnost, da mejo prečkajo bolni oziroma kužni migranti, ki imajo ob prijetju stik s policisti, prevajalci, tudi zdravstvenim osebjem, okužen migrant pa pomeni veliko grožnjo našemu zdravju in skrbi za preprečevanje širjenja covida-19. Da mora država poskrbeti za varnost ljudi, ki prebivajo ob meji, so se s skupnim pozivom strinjali tudi župani drugih dolenjskih občin, ljudje, ki s strahom opazujejo dogajanje ob meji, pa podpirajo prizadevanja vlade, da bi pri varovanju južne meje vsaj začasno pomagala vojska s potrebnimi pooblastili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije