ZATAJITEV

Če to storite, zagrešite kaznivo dejanje

Če na bankomatu najdete denar, to še ne pomeni, da ga lahko obdržite. Gre za kaznivo dejanje zatajitve, za kar je zagrožena tudi zaporna kazen.
Fotografija: Če denar dvignete, ga tudi vzemite. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Če denar dvignete, ga tudi vzemite. FOTO: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Policisti murskosoboške policijske uprave v zadnjem času obravnavajo vse več prijav občanov, ki dvigujejo denar na bančnih avtomatih, pa ga pozabijo vzeti. Ko se spomnijo, da so gotovino pustili v reži, in se vrnejo, pa denarja ni več. Lahko ga vzame naslednji, ki pride na bankomat dvignit denar, ali pa kdo, ki preži za raztresenimi občani.
Če denar dvignete, ga tudi vzemite. FOTO: Oste Bakal
Če denar dvignete, ga tudi vzemite. FOTO: Oste Bakal

Le tu in tam se najde kdo, ki pozabljeni denar odnese na policijsko postajo, kar pa bi morali v tovrstnih okoliščinah storiti vsi. Oškodovanci se sicer, ko ostanejo brez denarja, vse pogosteje odločijo, da bodo neznanega storilca kazensko preganjali, a je možnost uspeha minimalna.
Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota
Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota

»Ugotavljamo, da marsikdo pozabljeni denar vzame, saj se večina verjetno ukvarja le z vprašanjem, ali je dejanje moralno sporno, ne pa tudi, ali je kaznivo. Zato opozarjamo, da je tovrstno ravnanje kaznivo dejanje zatajitve, za kar je zagrožena denarna ali celo zaporna kazen.


Zato občanom svetujemo, naj najdeni denar takoj odnesejo na bančno ustanovo, kjer bodo zaposleni poiskali lastnika, ali pa ga izročijo policiji, kjer se o najdbi sestavi zapisnik, s tem pa se izognejo kazenski odgovornosti. Vsi, ki dvigujejo denar, pa naj bodo pri tem zbrani in naj bankovce tudi vzamejo iz reže bankomata,« sporoča Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije