Brata izsiljevala

Marca začetek sojenja za domnevna izsiljevanja. Po Metiju Plavi krivdo zanikal še Edi Plava.
Fotografija: Meti Plava je krivdo zavrnil že januarja. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Meti Plava je krivdo zavrnil že januarja. FOTO: Špela Ankele

Ne Edi Plava ne njegov brat Meti Plava na kranjskem okrožnem sodišču včeraj nista priznala krivde za izsiljevanje Aleksandra Arha. Brata naj bi od Arha izsilila okoli 100.000 evrov, vse skupaj pa naj bi se odvijalo med junijem 2013 in januarjem 2015. Oškodovanec je dvojico ovadil oktobra 2015. Potem ko je Meti Plava že 15. januarja zavrnil krivdo, je Edi Plava to storil na včerajšnjem predobravnavnem naroku.

Odvetnik Aljoša Dežman je prav tako kot pred njim že odvetnik Metija Plave Mitja Sever predlagal senatno sojenje. To bo, kot je napovedala sodnica Polona Kukovec, na kranjskem sodišču steklo 23. marca. Na sojenju, na katerem bo znanih tudi več podrobnosti iz obtožnice, bo zaslišana vrsta prič. Obramba pa že zdaj izpostavlja dvome o verodostojnosti nekaterih prič in policistov.

Podobno je bilo na sojenju zaradi domnevnega izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna, v katerem je kranjsko okrožno sodišče po okoli 30 obravnavah in zaslišanju več kot 80 prič januarja 2018 Metija Plavo obsodilo na tri leta zapora.

Višje sodišče v Ljubljani je v začetku tega leta sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Plava je ves čas zanikal, da bi Šternu grozil in ga izsiljeval ter od njega izsilil več kot milijon evrov. Trdil je, da je obtožba zoper njega rezultat policijskega konstrukta.


Sodnica Marjeta Dvornik ga je spoznala za krivega le po nekaterih delih obtožnice. Obramba je ves čas opozarjala, da navedbe iz obtožnice niso bile časovno in krajevno konkretizirane. Podobno je tudi v primeru domnevnega izsiljevanja Arha. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije