PRIKRITI UKREPI

Bomba iz policije: odpustili kriminalista, ki je, kot kaže, kriminalec

Uporabili so prikrite preiskovalne ukrepe.
Fotografija: Ravnanje kriminalista na policiji obsojajo. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ravnanje kriminalista na policiji obsojajo. FOTO: Jure Eržen

KOPER – Koprski kriminalisti so pri zbiranju obvestil ugotovili sum, da slovenski državljan izvršuje kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

O sumu storitve kaznivega dejanja je bilo obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, ki je na podlagi zbranih podatkov odredilo izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper slovenskega državljana. Z izvajanjem teh ukrepov so koprski kriminalisti septembra letos potrdili informacijo, da pri izvrševanju kaznivega dejanja sodeluje tudi kriminalist, zaposlen pri PU Koper.

Preiskavo vodi SDT

Po določilih zakona o kazenskem postopku je Okrožno državno tožilstvo v Kopru predkazenski postopek odstopilo oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), ki je pristojno za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. V postopku posebnega oddelka SDT so koprski policisti aktivno sodelovali in jim nudili potrebno podporo pri izvajanju operativnih ukrepov, so sporočili iz PU Koper. Na podlagi intenzivnega dela je bilo izvedeno prijetje obeh osumljenih oseb, tudi osumljenega kriminalista. Vse nadaljnje aktivnosti je prevzel posebni oddelek SDT, ki je izvedel nujna preiskovalna opravila za zavarovanje sledov in predmetov kaznivih dejanj.

Odvzeli so mu službeno orožje

Na podlagi sklepa generalne direktorice policije sta bili v soboto 28. septembra koprskemu kriminalistu izrečeni izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela za čas trajanja postopka. Odvzeto mu je bilo službeno orožje in onemogočen dostop do vseh internih evidenc policije.

V policiji obsojajo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki pomenijo znake kaznivih dejanj. V vsakem takem primeru dosledno obveščajo posebni oddelek SDT in zoper take policiste izvajajo delovnopravne ukrepe. Taka dejanja so za zaposlene v policiji nesprejemljiva v skladu z zakonodajo in tudi s kodeksom policijske etike, so poudarili pri PU Koper.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije