SPORNA PARCELA

Bivši župan vztraja, da ni kriv

Marku Balantu in Vinku Drči očitajo zlorabo položaja. Prvič so ju oprostili, a je višje sodišče sodbo razveljavilo.
Fotografija: Marko Balant in Vinko Drča sta se že srečala na sodišču. FOTO: GREGOR KATIČ
Odpri galerijo
Marko Balant in Vinko Drča sta se že srečala na sodišču. FOTO: GREGOR KATIČ

CELJE – Nekdanji braslovški župan Marko Balant in podžupan Vinko Drča sta morala znova sesti na zatožno klop zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja. Na sodišču sta se že srečala in bila oproščena, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Kljub temu Balant in Drča vztrajata, da nista kriva, pri nasprotnih trditvah vztraja tudi tožilstvo.


Vse se je začelo zaradi prostorskega reda, ki ga je sprejel braslovški občinski svet v začetku leta 2008 in je okoli 140 hektarov kmetijskih zemljišč spreminjal v stavbna. Zadeva je prišla na sodišče, ko je občan policiste in kmetijsko ministrstvo obvestil, da soseda gradi na zemljišču, ki je kmetijsko, sporna naj bi bila tudi prodaja dela zemljišča Vinka Drče podjetju Silco, ki je tam tudi postavilo stavbo. Policiji in tožilstvu se je zdelo sporno, da se je Drča za prodajo zemljišča kot zazidljivega dogovarjal že leta 2006, ko je bilo še kmetijsko, in celo podpisal predpogodbo, da bo zemljišče do leta 2008 zazidljivo. Tudi cena je bila postavljena za zazidljivo zemljišče.

Braslovški občinski svet je nekaj kmetijskih zemljišč spremenil v stavbna. FOTO: BRANE PIANO
Braslovški občinski svet je nekaj kmetijskih zemljišč spremenil v stavbna. FOTO: BRANE PIANO

Balant in Drča medtem vztrajata, da dopisa ministrstva za okolje in prostor (MOP) nista popolnoma razumela, ali dovoljuje ali prepoveduje gradnjo, zato sta pridobila dodatno mnenje uslužbenca MOP Dušana Janeza Gačnika, ki pa je sporočil, da je gradnja možna. Tožilstvo je ves čas trdilo, da Gačnik za taka vprašanja sploh ni bil pristojen, zoper njega so prav tako vložili obtožnico, vendar je vmes umrl. Lastnik in direktor družbe Silco Sašo Kronovšek je ta teden spet pričal na sodišču in pojasnil, da se je z Drčo dogovoril za odkup zemljišča in mu plačal tudi predujem. Vendar se ni držal roka, do katerega je Kronovšku rekel, da bo zemljišče zazidljivo, torej do leta 2008. »Pritisnil sem na Drčo. Klical sem ga in spraševal. Govoril mi je, da občina ureja in da bo zdaj zdaj urejeno,« je pričal Kronovšek.


Sporna parcela, kjer že več let stoji stavba družbe Silco, je zdaj tudi uradno stavbno zemljišče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije