Bivši policist Stanko prodajal orožje

Obtoženi preprodajalci se niso hoteli zagovarjati. Vodja hudodelske združbe klonil pod težo dokazov.
Fotografija: Policisti so zasegli raznovrstno orožje. FOTO: GPU
Odpri galerijo
Policisti so zasegli raznovrstno orožje. FOTO: GPU

Da nikoli in nikdar pred tem ni prodajal orožja, saj da mu kaj takšnega niti na pamet ni prišlo, je na ljubljanskem okrožnem sodišču sredi januarja predsednici senata, kazenski sodnici Mileni Turuk, zatrjeval Stanko Zabukovec, ki se je po očitkih iz obtožnice ukvarjal s preprodajanjem orožja, tega pa sta precej odkupili stranki, za kateri se je pozneje izkazalo, da sta tajna policijska delavca. A Zabukovec, tudi sam nekdanji policist oziroma miličnik, krivde kljub temu ni priznal, saj meni, da so ga h kaznivemu dejanju policisti pod krinko napeljevali: »Ni bila ravno prisila, ker mi nihče ni ničesar h glavi tiščal, so bili pa pritiski. To vse se je zgodilo zaradi pritiskov tajnih delavcev policije!«

Orožje tudi za teroriste

Pred sodnico Turuk je namreč stopilo še deset od 22 obtoženih, da so za balkanske kriminalne tolpe v zahodni Evropi na črnem trgu držav nekdanje Jugoslavije kupovali orožje ter jim ga tihotapili; potem naj bi bilo namenjeno celo za teroristične napade in umore. Policija je pri nas junija 2018 izvedla 39 hišnih preiskav, zasegli so 21 pištol, šest pušk, dva revolverja, 3292 nabojev, 45 detonatorjev in celo 200 gramov vojaškega razstreliva TNT skupaj s počasi gorečo vžigalno vrvico in vžigalnikom. Skupaj naj bi obtoženi preprodali za okoli 40.000 evrov orožja.

Dvanajsterica je kazniva dejanja že priznala, med njimi tudi prvoobtoženi v združbi tihotapcev orožja, 50-letni Milorad Draganić, ki je bil po priznanju krivde obsojen na pet let in devet mesecev zapora. Poleg tega, da naj bi Draganić orožje kupoval sam, naj bi bil bosanski državljan, ki z družino že leta živi v Ljubljani, glavni organizator tihotapljenja v Milano, Marseille in Barcelono.
Ni pa krivde priznala večina drugih, ki so se poleg njega zaradi ponovitvene nevarnosti znašli v priporu: Damir Poslek iz Trbovelj, Igor Malovac iz Trebnjega, Denis Cunk iz Kresnic, Vlado Andraši iz Moravč in Stanko Zabukovec iz Ljubljane. Drugi soobtoženi, ki krivde niso priznali, so še Miloš Jorgačevski, Rok Škof, Tomaž Lavtižar, Žarko Raletič in Dragutin Hudorovič, ki imajo sodeč po obtožnici nekoliko manjše vloge.

Vodja hudodelske združbe Milorad Draganić je s tem postopkom že opravil. FOTO: Dejan Javornik
Vodja hudodelske združbe Milorad Draganić je s tem postopkom že opravil. FOTO: Dejan Javornik
Specializirana tožilka Mateja Jadrič Zajec je včeraj predstavila obtožbo, pri tem pa poleg Zabukovca največkrat omenila prav Posleka, Malovca, Cunka in Andrašija. Skozi njihove roke je orožje prispelo do Zabukovca, ta pa ga je nato prodajal tajnima policijskima delavcema. A Zabukovec torej pravi, da sta ga ta k nečednemu početju napeljevala. Včeraj se sicer ni zagovarjal in je vztrajal pri tem, kar je povedal že v preiskavi. Takrat je dejal, da se je s tajnima policijskima delavcema v nekem lokalu redno družil, tudi štirikrat na teden, in da je pobuda za nakup orožja torej prišla z njune strani. Enkrat so šli skupaj v Bovec, kjer je iskal ostanke orožja iz druge svetovne vojne, pri tem pa naj bi bila prisotna neka Madžara. Povedala naj bi, da ju zanima tudi novo, delujoče orožje. »To je bilo po mojem napeljevanje,« je povedal Zabukovec. Ob neki drugi priložnosti naj bi mu madžarska kupca orožja izročila darilce: grenčico v steklenici oblike bombe, češ »da se bo spomnil, kaj potrebujeta«.

Načeloma pa je prodaja potekala tako, da sta tajna policijska delavca povedala, kaj potrebujeta, on pa je nato orožje dobil od svojih prijateljev. Vedel je, da je namenjeno v tujino, mislil si je, da na Madžarsko. Glede nabojev, ki so mu jih zasegli med hišno preiskavo, pa je dejal, da gre za 30 let staro strelivo še iz časa, ko je bil v policiji, in da jih je imel le zase. Če bi jih nameraval prodati, je dejal, bi to storil že zdavnaj.

Do besede so prišli tudi drugi soobtoženi. Poslek je dejal, da se ne bo zagovarjal, prav tako Malovec, ki pa je že v preiskavi povedal, da ni storil ničesar nezakonitega. Na orožje, je dejal, se sploh ne spozna in je sicer družinski človek. »Pri meni kar naprej opravljajo hišne preiskave, pa doslej ne tam ne pri osebnih pregledih še ničesar niso našli,« je še dodal.

Molčal tudi je tudi Cunk. Ta je v preiskavi povedal, da sicer ima veselje do strelnega orožja, vendar ima opraviti le s pokvarjenimi in zgodovinskimi primerki. Nanj naj bi sicer izvajali pritisk, on pa je po njegovih besedah takšnega značaja, »da je to pač prodal«. Zanikal je, da bi imel doma stroj za predelovanje orožja. Povsem pa so v preiskavi in tudi včeraj molčali Andraši, Hudorovič in Jorgačevski.

Sodišče v tem primeru čaka precej dela, za zdaj je za dvakrat na teden razpisanih že 18 obravnav. Precej dolgo se bodo najbrž ukvarjali s posnetki. Preiskovalci so namreč obtoženim prisluškovali in kmalu ugotovili, kaj pomenijo šifre, v katerih so se pogovarjali med seboj: sovjetska brzostrelka je bila denimo špagin, čeh češka zbrojevka, strojčina mitraljez, tomi brzostrelka thompson, papa polavtomatsko strelno orožje PAP, za orožje pa so uporabljali tudi imena, kot so kolenarca, kolen, tandža, bormašina, školjka na š in audi TT. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije