Bivša policistka ni krivo pričala

Marjani Van izrekli oprostilno sodbo. Da ni kriva, je ves čas trdila tudi sama.
Fotografija: Zoper Marjano Van je vloženih še več kazenskih ovadb.
Odpri galerijo
Zoper Marjano Van je vloženih še več kazenskih ovadb.

Nekdanja policistka Policijske uprave Maribor, diplomirana varstvoslovka, 36-letna Marjana Van, na predobravnavnem naroku ni priznala krivde za očitano kaznivo dejanje krive izpovedbe v kazenskem postopku, na glavni obravnavi pa so jo nato spoznali za nedolžno.

Po slišanem na predobravnavnem naroku in dveh glavnih obravnavah je bilo jasno, da je zadeva prišla na sodišče predvsem zaradi močno skrhanih medsosedskih odnosov nekaterih stanovalcev v večstanovanjskem objektu, kjer živi Vanova. Sodnik Stanislav Jug je v obrazložitvi oprostilne sodbe med drugim dejal, da sodišče ni moglo z gotovostjo zaključiti, da je obtožena naklepno ali sploh storila očitano kaznivo dejanje. Tožilka je sicer dejala, da bo razmislila o morebitni pritožbi, smo pa neuradno izvedeli, da od pritožbe ne bo nič in je oprostilna sodba skorajda zanesljivo že pravnomočna.

Vanovi, ki je lani prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi na PU Maribor, je tožilka Lucija Helbl očitala storitev kaznivega dejanja krive izpovedbe v kazenskem postopku, za kar je zagroženih do pet let zapora. Zadeva se je nanašala na njeno domnevno krivo pričanje v zadevi zoper sosedo, ki jo je ovadil sosed Darko Bukovec. Tožilka je že na predobravnavnem naroku povedala, da bo v primeru priznanja krivde za obtoženo predlagala polletno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, a Marjana Van kljub predlagani mili kazni očitanega ni priznala.
Darko Bukovec ni prepričal sodnika. FOTOGRAFIJI: OSTE BAKAL
Darko Bukovec ni prepričal sodnika. FOTOGRAFIJI: OSTE BAKAL

Da obtožba ne drži vode, je bilo jasno že po zaslišanju nekaterih drugih prič, še preden je nastopil tudi Bukovec, ki je na sodišču, podobno kot v ovadbi, na široko razložil, kaj vse hudega naj bi mu povzročila soseda, še posebno pa so v prid obtoženi govorili listinski dokazi, ki jih je sodišče pridobilo, zlasti o tem, koliko tožb je zoper Vanovo vložil Bukovec in koliko je bilo uspešnih.
Vanova je sicer zelo dobro znana širši slovenski javnosti, še posebno po dogajanju v resničnostnem šovu Kmetija išče lastnika, ko so se tudi mnogi policijski kolegi sramovali njenega početja. Njene nečednosti naj bi se nato nadaljevale predlani in lani, ko naj bi zlorabila položaj policistke, si izmišljevala prometne prekrške in občane nato tudi sankcionirala, zaradi česar so jo najprej suspendirali, nato pa z njo prekinili sodelovanje. Policijsko uniformo je slekla, a menda s pritožbami in tožbami poskuša priti nazaj v službo, a ji to ni uspelo. Takoj po odpovedi delovnega razmerja na PU Maribor si je sicer poiskala službo v sosednji Avstriji, je pa tudi pogosta obiskovalka sodišč na severovzhodu države, saj je zoper njo vloženih precej kazenskih ovadb. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije