KOČEVJE

Bilo je prelepo, da bi trajalo: nova kolesa ukradli in uničili

Komaj so v Kočevju dobro odprli izposojevalnico koles, že so se jih lotili tatovi. Odpeljali so večino koles, jih dodobra zdelali in poškodovali tudi dve postaji.
Fotografija: Povsem razdejana postaja FOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Povsem razdejana postaja FOTO: Milan Glavonjić

KOČEVJE – Bilo je prelepo, da bi dolgo trajalo, je ob pogledu na praznino v osrednjem javnem izposojevališču koles pred občinsko stavbo otožno dejal moški, ki je dobra dva tedna uporabljal dvokolesni prevoz po središču Kočevja. »Slišim, da modrujejo, kdo naj bi imel prste vmes pri kraji koles in vandalizmu na postajah. Saj se dobro ve, kdo je ta glavni za te reči pri nas. In če bom jaz zdaj rekel, to so oni ... Ne, meni se ne da, da bi čas in živce trosil na sodišču,« pravi domačin in nejevoljno odide izpred ene od petih postaj. Nedavno so se tudi v Kočevju priključili številnim slovenskim krajem, ki uvajajo sistem celovite kolesarske infrastrukture in tudi tako uresničujejo strategijo trajnostne mobilnosti. Dvajset prirejenih koles je bilo priklenjenih na
Postaja za izposojo pri občini ob predaji koles. FOTO: Milan Glavonjić
Postaja za izposojo pri občini ob predaji koles. FOTO: Milan Glavonjić
železniški postaji, pri stavbi občine, pri Športni dvorani, za glavno avtobusno postajo in pri zdravstvenem domu. Le deset evrov je bilo treba odšteti za letno članarino. A zmikavti so udarili že teden po odprtju in 16 od 20 koles ne le ukradli, ampak jih tudi dodobra zdelali. Uspelo jim je poškodovati tudi dve postaji in nekaj stebričkov na drugih postajah. Strošek bo občino obremenil za okoli deset tisočakov. Kolesa, ki so jih že našli, bodo po popravilih morda že prihodnji teden vrnjena na svoje mesto, pravijo na občini, tatovom pa dajejo v vednost, da bodo postaje zdaj pod stalnim videonadzorom. Pred leti, ko sta kriminal in vandalizem v središču Kočevja cvetela, so imeli tam že vzpostavljen sistem videonadzora, a so ga bili prisiljeni zaradi pritožb odstraniti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije